La campanya de recollida d’aliments recupera la recaptació física després de la pandèmia i es presenta com una de les edicions més importants a causa de l’actual context d’inflació

El Gran Recapte és una campanya clau per als Bancs dels Aliments i, quan és a punt de celebrar el seu catorzè aniversari, es consolida com una de les grans fites solidàries de Catalunya. Els gairebé 5 milions d’aliments que s’aconsegueixen permeten proveir a les entitats d’aliments bàsics com la llet, l’oli o les conserves per un període aproximat de tres mesos.

1. L’edició del 2022, la més important?

Aliments del magatzem central de l’Associaciò Ressò.

Enguany, però, els Bancs dels Aliments es troben en una situació delicada arran de l’actual context d’inflació. El preu dels aliments bàsics ha anat incrementant al llarg de l’any fins a situar la inflació interanual el mes d’agost en un 10,2% a Catalunya. Alguns dels productes que han patit les majors pujades de preus han estat l’oli de llavors (67%), l’oli d’oliva (11,6%), la llet (19,7%), els ous (19,9%), les farines (33,8%) o els aliments infantils (12,6%). Això ha provocat un desajust en el pressupost dels Bancs dels Aliments i, consegüentment, s’ha hagut de readaptar la quantitat d’aliments distribuïts per persona i mes. D’altra banda, la progressiva pèrdua de poder adquisitiu per part de les famílies els aboca a una major inseguretat a l’hora de garantir l’accés a una alimentació saludable. “Tal com té els seus magatzems el Banc dels Aliments, si el Gran Recapte no va bé aquest mes de desembre no podrem subministrar aliments”, avisa el delegat dels Bancs dels Aliments a les comarques de l’Alt Penedès i Garraf, Albert Lluch.

Una situació que subscriu la presidenta de l’Associació Ressò, Núria Figuera: “Ara mateix no podem atendre la dieta dels usuaris del rebost solidari al 100%; necessitem peix i verdures”. I és que des de la seva obertura l’agost del 2012, s’han anat incrementant el nombre de famílies ateses i, per tant, el nombre de lliuraments que es fan. Actualment, l’associació atén prop de 500 famílies cada mes i unes 70 persones al dia.

El rebost solidari

El projecte de Rebost Solidari de l’Associació Ressò és una realitat gràcies al treball de persones compromeses com la seva presidenta, la Núria Figuera, o com la Montse Bargués, voluntària des del primer dia. Elles dues i un bon grapat de voluntaris més treballen en la distribució d’aliments a famílies necessitades derivades dels Serveis socials, amb l’objectiu comú de gestionar-ho des d’un centre únic a Vilafranca del Penedès.

El Rebost es troba davant del Centre Sociosanitari Ricard Fortuny i, per tal de garantir la discreció, no hi ha cap cartell exterior que l’identifiqui. La botiga, com l’anomenen des de l’entitat, funciona amb un sistema de punts, a partir del qual els usuaris poden escollir els productes d’acord amb els punts que tenen assignats. “Els voluntaris, a més, acompanyen i assessoren les famílies perquè agafin una mica de tot i puguin completar la seva dieta el màxim possible”, explica Figuera.

El Rebost es nodreix de donacions, principalment per les campanyes de recapte que es fan al llarg de l’any i, en especial, del Gran Recapte. Per aquest motiu, des de l’associació fan una crida a la població vilafranquina perquè col·labori i aporti productes, no només durant aquests dos dies, sinó periòdicament. Una campanya com el Gran Recapte és essencial perquè els Bancs dels Aliments puguin omplir el rebost i tenir assegurada la distribució, els propers mesos, de productes tan necessaris com la llet, l’oli o les conserves de peix i verdures.

Aquest 2022, el Gran Recapte se celebrarà en un format mixt, mantenint les donacions monetàries que es van posar en marxa amb l’esclat de la pandèmia i recuperant la recollida física d’aliments, l’essència de la campanya. Així, el 25 i 26 de novembre es farà la recollida física d’aliments a diferents supermercats i mercats de tot Catalunya, i s’afegirà el diumenge 27 en aquells establiments que estiguin oberts. Del 25 de novembre al 6 de desembre, en canvi, es podran fer donacions monetàries a la línia de caixa dels establiments, al web www.granrecapte.com i el Bizum 33596.

2. “Ens ho juguem tot amb el Gran Recapte”

Albert Lluch, delegat del Banc d’Aliments de l’Alt Penedès i Garraf. // LA FURA

Com es presenta el Gran Recapte?

Aquest any, per fi, tornem a recuperar la normalitat que hi havia abans de la pandèmia, és a dir, recuperem la part més emocional del Gran Recapte, que és la recaptació física. Això no obstant, aquesta edició la majoria dels establiments seguiran oferint l’opció de fer donacions monetàries al llarg de tota la setmana i, durant dos dies (25 i 26 de novembre), també s’hi podran fer donacions físiques.

Es manté, per tant, el format iniciat amb la pandèmia.

Sí, pensem que aquest format és positiu perquè els diners es reparteixen equitativament i a tothom li arriba el que li correspon. Amb aquest format, a més, aconseguim un doble recapte: una primera recaptació d’aliments que les entitats rebran immediatament i, una segona, que aniran rebent paulatinament en el transcurs dels tres o quatre mesos posteriors a la campanya.

Si posem els dos formats en una balança, quin pesa més?

Els resultats són els que són. Hem viscut dos anys de donacions exclusivament monetàries i, curiosament, el primer any, que va ser justament quan estava bullint tot el tema de la pandèmia, hi va haver una resposta molt positiva. Tothom estava conscienciat que teníem un problema col·lectiu i tots vam respondre. També és cert que les empreses van tenir una descol·locació dels seus estocs i van fer moltes donacions al Bancs dels Aliments. De fet, l’entrada d’aliments el 2020 va ser superior al 2019, perquè les empreses no volien que es malbaratés res. El recapte de l’any 2021, en canvi, van reduir-se un 50%.

Carai…

El balanç d’aquest any encara no s’ha tancat, però quan es tanqui, la previsió és que sigui inferior en dos o tres mil tones respecte l’any anterior. Això vol dir, per tant, que fer exclusivament el recapte monetari és molt just. Malauradament, els problemes socials no deixen de créixer. Hi ha molta gent que ja fa els seus donatius al llarg de l’any i el Banc d’Aliments no deixa de ser una ONG més. El recapte físic, però, és únic i aquesta dimensió és el que li dona un caràcter positiu a la campanya. També és veritat que dona alguns problemes, sobretot a les entitats. Per exemple, quan rebien aquelles grans banyeres plenes de productes, necessitaven molts voluntaris i moltes vegades, fins i tot, no tenien espai per emmagatzemar-lo. Ara, amb aquesta opció mixta, les entitats reben el primer dia el recapte físic, que serà un volum més controlat d’aliments, i es complementarà amb la donació monetària, que veurem quina serà.

Per tant, les dades demostren que l’essència del Gran Recapte és una altra.

El Gran Recapte va començar per donar resposta a una necessitat que es considerava puntual i ja en van 14 edicions. L’experiència inicial ens va fer veure que realment és una bona campanya, molt engrescadora, però volem que sigui sent única, perquè les entitats ho necessiten. Sinó, tal com té els seus magatzems el Banc dels Aliments, aquest mes de desembre no podrà subministrar aliments. Ens ho juguem tot amb Gran Recapte.

Quina és la situació ara mateix?

Actualment, el 50% de les donacions provenen de les minves que, com dèiem, ens donen les empreses per evitar que els aliments s’acabin malbaratant. Un 25% prové dels convenis amb la Unió Europea i la tercera pota és aquesta: el Gran Recapte.

Com podem col·laborar?

Es pot fer de dues maneres. A qualsevol establiment, en el moment de passar per caixa, es podrà afegir al tiquet de compra l’import que els clients considerin oportú amb el concepte Banc d’Aliments. Això vol dir que també necessitem la complicitat del personal de caixa, que haurà de recordar que la gent té aquesta oportunitat de col·laborar. A la sortida d’alguns establiments, a més, també es podran donar productes, preferiblement oli, llet i conserves. A l’endemà, algun veí d’aquest poble se’n podrà beneficiar d’aquestes donacions.

Hi haurà prou voluntaris?

Des que es van posar en marxa les donacions monetàries ja no es necessiten tants voluntaris. Enguany, per aquests dos dies (25 i 26 de novembre), es necessiten uns 200 voluntaris a l’Alt Penedès, que es repartiran entre la vintena d’establiments que hi col·laboren (Gelida, Sant Sadurní, Els Monjos, Vilafranca i Sant Quintí). Al Garraf, en canvi, es necessiten uns 700 voluntaris per a la quarantena d’establiments que faran recapte físic.

Els assolirem?

El nostre objectiu és fer el Gran Recapte amb els voluntaris que tinguem. Honestament, crec que no arribarem, però també és cert que no es necessiten el 100% dels voluntaris perquè surti un Gran Recapte de màxims.

FER UN COMENTARI