23 alumnes es queden sense plaça a l’escola pública

0
859
Foto: La Fura.

Generalitat i Ajuntament ofereixen com a única alternativa escolaritzar els infants de P3 a dues escoles concertades religioses

A Vilafranca del Penedès hi ha 23 famílies de P3 que van matricular els seus fills i filles a l’escola pública i que s’han quedat sense plaça. Davant el silenci administratiu del departament d’Ensenyament de la Generalitat, l’única alternativa que els ofereix des de la regidoria d’Educació de  l’Ajuntament de Vilafranca és que matriculin els infants en dues escoles concertades religioses.

La disminució de ràtios fixada  per la Generalitat en 20 places per a l’escola pública i el manteniment de 25 per a la concertada ha fet que aquest curs, a Vilafranca, la demanda de plaça a les escoles públiques hagi superat en 23 l’oferta (més d’una classe), mentre que en dos centres concertats religiosos han quedat places vacants. D’aquí que l’alternativa que es planteja, tant des del Departament com des de la regidoria, sigui que aquestes 23 places siguin absorbides pels dos centres concertats.

Cristina Cardenete és una de les mares que s’ha quedat sense plaça per al seu fill a l’escola pública i és també la impulsora a Vilafranca de la campanya #nosomunnúmero a través de la qual ha denunciat que 23 famílies de la vila han quedat fora de l’escola pública i ha fet una crida a organitzar-se. “Com a col·lectiu ha estat difícil trobar-nos perquè no tenim manera de saber les dades de les famílies afectades. A més, tenim la dificultat afegida d’haver d’actuar a contrarellotge, ja que dilluns acabava el termini de reclamacions i dimarts començava el de matriculació”. En total s’han pogut trobar i actuar sis famílies en la mateixa situació, totes han presentat una reclamació a Inspecció del Departament d’Ensenyament, tot i que no han obtingut resposta. “Jo per la meva part m’he reunit amb la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, però no m’ha donat cap solució, m’ha dit que li sap greu, però que si no es fes així les concertades es quedarien buides. Tinc la sensació que no entén la nostra preocupació d’haver d’escolaritzar els nostres fills en una escola concertada religiosa”, comenta Cardenete.

Amb la resta de famílies afectades no s’hi ha pogut contactar, “potser s’han avingut amb l’opció de la concertada religiosa, o potser no han arribat a conèixer la iniciativa d’organitzar-nos”, comenta la mare alhora que insisteix que no dubta de la qualitat de les escoles proposades, però no és el model que ella vol per al seu fill: “a mi el tema de la religió em tira molt enrere, no és així com vull educar el meu fill; vull portar-lo a una escola pública pels valors que transmet i per la diversitat que implica, però des de l’Ajuntament estan totalment tancats en banda i la Generalitat no respon”, manifesta Cristina Cardenete. “Tenim la sensació d’abandonament i desempar”, conclou.

Oferiment d’alguna escola

Segons ha pogut saber aquest setmanari i ha confirmat també Cardenete, aquestes darreres setmanes alguna escola pública de la vila s’ha ofert a acollir una nova línia de P3: “Tenim constància que alguna escola pública s’ha ofert a obrir una línia més, però aquest oferiment s’ha desestimat”.

Ara per ara l’única alternativa que els queda a aquestes sis famílies que no volen acceptar la plaça a la concertada és esperar-se fins al setembre. Una opció que no totes estan disposades a fer: “Hi ha famílies que no es volen quedar amb l’interrogant de no saber on porten els seus fills i filles, n’hi ha que s’estan plantejant acceptar la matrícula i alguna altra que fins i tot  optarà per anar en alguna escola rural de la vora. En el nostre cas, intentarem esperar al màxim per veure si ens donen una resposta i, sinó, correrem el risc d’esperar fins al setembre”, diu Cardenete.

FER UN COMENTARI