25è aniversari

0
612

Aquest any 2019 celebrem o commemorem una bona colla de 25 anys d’allò més diversos, des de la demostració del Teorema de Fermat, per part del matemàtic britànic Andrew Wiles, que feia més de 300 anys que esperava de ser resolt, passant pels inicis d’emissió de Barcelona Televisió i de Ràdio Estel. També commemorem morts de personalitats tan diverses com la política Frederica Montseny, el dibuixant Josep Escobar o l’escriptor Pere Calders. Aquí a Vilafranca també tenim commemoracions diverses, com per exemple la del naixement de la Llibreria l’Odissea, que tanta vida cultural ha donat i dona a la vila, la de l’escola de dansa Assumpta Trens, del Casal, i del programa radiofònic “Llegir per sentir”, que des de fa 25 anys parla setmanalment de literatura infantil i juvenil, un gènere encara massa considerat menor per molta gent. 25 anys ja són uns quants anys, ja té mèrit, com ens diuen tots els periodistes, les entitats, els organismes, les escoles amb els quals parlem, ja que ho volem celebrar amb actes d’allò més diversos i implicant-hi com més gent millor.

 

Com el fem, el programa? Un cop per setmana, un autor, il×lustrador o traductor (més excepcionalment el director d’una col×lecció o l’editor) de literatura infantil i juvenil és entrevistat arran d’una obra seva recent. Durant uns 20 minuts en Josep M. Soler i l’entrevistat conversen sobre el llibre en concret, sobre la seva obra en general i, de vegades, sobre aspectes diversos relacionats amb la literatura infantil i juvenil. De tant en tant s’han fet programes especials, com per exemple els dedicats a revistes infantils i juvenils en català, als jocs informàtics en català, a llibres teòrics sobre LIJ, a blogs dedicats a la LIJ… I quatre vegades l’any (inici de curs, Nadal, Sant Jordi i final de curs), jo mateix, com a coordinador del programa, faig de convidat i hi parlo de novetats i de notícies de LIJ, hi presento les editorials que hi passaran al llarg d’aquell trimestre, convido la gent a visitar llibreries amb els fills o els nets per triar i remenar… Ja veieu, doncs, que el programa no és pas un programa per a un públic infantil o juvenil. Va adreçat fonamentalment a possibles prescriptors: pares, mares, avis, àvies, mestres…, a qui pot interessar de conèixer aquell llibre, o aquell autor, per recomanar-lo o comprar-lo. Per això ni les franges horàries ni les preguntes de l’entrevista, ni el to que hi fem servir, ni… són pensats de cara als infants. Els programes pròpiament infantils, amb jocs, cançons, espectacles diversos són tota una altra cosa.

 

Com ho celebrarem? Doncs amb una bona colla d’actes, activitats i escrits d’allò més diversos i adreçats a tots els públics. Per l’abril, per exemple, tindrem una taula rodona titulada “La felicitat a la literatura infantil i juvenil”, dintre dels actes de Vilapensa 2019; pel maig i el juny tindrem dues exposicions al Claustre de Sant Francesc: la primera dedicada a il·lustradors que han passat pel programa i d’homenatge a la Maria Rius, una de les primeres il·lustradores que hi vam entrevistar, la segona exposició es dedicarà al joc, i més concretament al joc bèl·lic, a partir d’una proposta d’àlbum il·lustrat de la Núria Tomàs Mayolas. Des de la premsa, tant comarcal com nacional, tant en paper com digital, també hem tingut molt bona acollida, amb entrevistes i articles diversos. I encara hi ha altres propostes relacionades amb els clubs de lectura, amb les hores del conte, amb tallers, amb presentacions de llibres, amb trobades d’escriptors i d’il·lustradors…

 

Com es pot escoltar el programa? Si ho voleu fer en directe, el podeu seguir a Ràdio Vilafranca tots els dimecres a les 9 del vespre, amb repetició els dissabtes a 2/4 de 2 del migdia. Però si els horaris no us van bé, ho teniu molt fàcil, ja que a la pàgina web de RTVVilafranca els hi trobareu tots penjants: https://www.rtvvilafranca.cat/programa/llegir-per-sentir/.

FER UN COMENTARI