El 3 de 10, la torre de 8 i el 4 de 9 “només” carregats deixen un regust agredolç

2
1426

Els Castellers de Vilafranca han fet avui una diada del primer diumenge de festes de Tarragona espectacular, però n’han sortit capcots. El motiu: els tres castellassos assolits hi han quedat tan sols carregats, quan el propòsit era completar-los tots tres. La tripleta ara per ara únicament al seu abast era la formada pel 3 de 10, la torre de 8 sense folre i el 4 de 9 sense folre. Només han pogut descarregar el pilar de 6 final.

Els verds han obert l’actuació a la plaça de la Font amb el 3 de 10 amb folre i manilles. La seguretat amb què havien descarregat el de Sant Fèlix, menys treballat que el de l’Arboç, donava total confiança a la colla vilafranquina, malgrat que l’arrencada postfestamajorenca sempre costa. A Tarragona, com l’any passat, hi han plantat un 3 de 10 molt ferm, que es carregava bé i que res feia presagiar que es plegaria. Però quan ja havien sortit dosos i era el torn de setens, gairebé en el darrer sospir abans de completar-lo del tot, el difícil encaix del pis de terços, manilles i quarts ha acabat passant factura i s’ha esfondrat.

Tot i no esperar-se aquesta arrencada, la colla del Penedès ha optat per seguir amb el seu programa i com per Sant Fèlix ha tirat en segona ronda la torre de 8. També l’havien descarregat per festa major, però a Tarragona no s’ha aixecat amb la mateixa perfecció que a Vilafranca, i el preu ha estat molt car. La torre “neta” ha pujat lenta, fina, segura, amb la plaça en silenci. Tot ha anat rodat fins a col·locar-se dosos. Però l’arribada a dalt de l’enxaneta no ha estat del tot delicada i l’estructura se n’ha ressentit: ha aguantat fins a carregar-se però tot seguit s’ha trencat.

En tercera ronda i malgrat les cares llargues pel coronament d’un castell que ni s’ha celebrat, els verds han mantingut també programa i han anat pel 4 de 9. Des de primers de juliol al Pla de la Seu que no el duien a plaça. De llavors ençà l’han assajat a fons per dur-lo a plaça amb el màxim de garanties, i avui era el dia. N’han fet un primer intent desmuntat perquè a mig pujar perdia la forma, i segurament no hauria passat de la carregada. La colla de la camisa verda és ambiciosa, perfeccionista, i no li serveix coronar-lo i prou. Per això han optat per baixar-lo i, lluny de rendir-se, tornar-hi. Un altre peu desmuntat i finalment han plantat un 4 de 9 magnífic, de traca i mocador. Un monument fent de carn i ossos. Però quan ja sortien dosos i semblava que el celebrarien, altre cop s’ha perdut inesperadament el castell.

Cal valorar la mentalitat guanyadora de la colla, que ha anat a totes en tot moment, sense especular, i que només ha deixat per a un altre dia el pilar de 8 amb folre i manilles, per acabar, ara sí, amb el pilar de 6 descarregat. Els Castellers han sortit, no obstant, amb la millor actuació de la diada.

Al seu costat la Vella de Valls ha completat el 4 de 9 amb agulla, el 5 de 9 i el pilar de 6, i ha carregat en segona ronda el 4 de 9 sense folre; la Jove de Tarragona, el 5 de 9, el 4 de 9 amb folre, el pilar de 8 i ha carregat en segona ronda el 3 de 10; i els Xiquets de Tarragona han carregat el 5 de 8 després d’un intent desmuntat i han completat el 3 de 9, el 4 de 9 i el pilar de 7.

2 COMENTARIS

  1. señora Maria Rosa Ferrer,, soy castellers desde hace 49 años ,esperaba al viernes para poder leer la información de Tarragona….algo entiendo de castells , por supuesto no soy un experto, pero al leer su crónica, a usted le da lo mismo poner, 3d10 al 3d10 fm que decir entre comillas “net” al 2d9 , si pone 2d9sf aun lo entendería, las explicaciones solo una me ha satisfecho es la de El prime 4d9 ,,una explicación de acorde con una persona entendida en castells, en hora buena . cualquier colla que se aprecie es capaz de hacer uno , aunque sea de 7 para ellos un castellaso ,……….castellassos no son los que hicieron en esa actuación , son castells de gamma extra,o pepinos que es como los llaman en tarrassa., opino que tengo derecho a una simple y amable critica sobre como usted ha dado la información , de una cultura que he dedicado 49 años de mi vida,por lo que simplemente al igual que un editor al traducir un libro no se olvida de poner comas , si es 3d10 fm por favor no lo quite, si es 2d9 esta en su derecho de decir 2d9 o 2d9 sf, pero después de mandar un escrito a las 94 colles de catalunya y a las universitarias y mas del 80 por ciento,(solo las nuevas la que han echado mano a la wikipedia. ) opinan que NET se puede aplicar al castell que se le quita un piso,,,cosa que no entiendo pues si al 4d10 le quitan un piso no se si dirán 4d10 NET, 4d10 sm O 4d10f…personal mente me vale 4d10 sm o 4d10 f ( pero por quitar un piso NET,, si tiene pinya y folre, al igual que el 2d8 tiene una pinya impresionante, y es sabido por los veteranos que en els castells NET, era costumbre decir acote-vus.- simplemente bajo mi modesta opinión, señora M.Rosa Ferré….afine a hacer el informativo de las diadas, se lo agradeceriamos muchos del mon castellers….atentamente….Alfonsito dels Nens del Vendrell….

    • Moltes gràcies pels comentaris. Els tindrem presents. Sàpigues que Mari Rosa Ferré és l’autora de les fotos, i que la crònica corre a càrrec de la redacció de La Fura.

FER UN COMENTARI