La Diputació de Barcelona acaba de fer públic que a finals d’aquest mes comencen les obres per portar la fibra òptica a sis municipis de l’Alt Penedès i dos del Garraf. El projecte consisteix a fer passar la banda ampla per sota els vorals de formigó que s’han de construir en carreteres de titularitat de la Diputació de Barcelona. “Es tracta d’aprofitar la inversió que cal fer per millorar la seguretat de carreteres que són massa estretes per passar-hi un tritub amb dotze tubs que permeti portar la fibra fins a les portes dels municipis i fer-ho sense que cap operadora s’emporti el monopoli”, ha explicat Jordi Fàbrega, diputat d’Infraestructures Viàries i Mobilitat de la Diputació de Barcelona.

En aquesta primera fase, a l’Alt Penedès es passaran 21 km de fibra i els municipis que se’n beneficiaran seran Font-rubí, Les Cabanyes, Sant Llorenç d’Hortons, Santa Fe, Torrelavit i Vilobí. La Diputació farà una inversió d’1.670.000 euros i se’n beneficiaran 8.000 veïns d’aquests municipis. Pel que fa al Garraf, l’actuació cobrirà els 6 km que hi ha entre Sant Pere de Ribes i Sitges i en aquest cas se’n beneficiaran 60.000 persones, mentre que la inversió serà de 360.000 euros.

Es preveu que les obris estiguin enllestides el desembre del 2018 i que de cara a la pròxima legislatura s’impulsi una segona fase de la qual se’n beneficiarien Olivella, Subirats, Santa Margarida i els Monjos, Mediona, Gelida i Castellví de la Marca.

La voluntat de la Diputació de Barcelona és que a mitjà termini tots els municipis de la demarcació tinguin fibra òptica. “La fibra òptica permetrà que tots els ciutadans de la província tinguin les mateixes oportunitats i també que les empreses i la indústria del territori sigui competitiva” ha anunciat Joan Carles García Cañizares, diputat d’Hisenda, Recursos Humans, Processos i Societat de la Informació, que també ha destacat el fet que amb una única inversió es puguin fer dues actuacions. Segons ha explicat, passar el tritub ha incrementat únicament un 10% el pressupost, ja que el cost elevat rau en l’obra civil.

El president del Consell Comarcal i alcalde de Font-rubí, Xavier Lluch, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la banda ampla arribi aquest mateix any a municipis petits com el seu. I és que sovint les operadores no volen afrontar la inversió de portar la fibra òptica en  municipis petits (amb poca població).

FER UN COMENTARI