65M d’euros per ampliar els hospitals del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf

0
226
GEMMA SÁNCHEZ - ACN

El delegat del Govern garanteix que abans del 2023 s’aprovarà aquest pressupost i es crearà una regió sanitària pròpia

ACN – El Servei Català de la Salut (CatSalut) i el Consorci Sanitari de l’Alt Penedès-Garraf (CSAPG) han acordat un pla d’inversions de quasi 65 MEUR per ampliar els tres hospitals fins el 2027. Els responsables dels dos ens han detallat en una reunió aquest dilluns que el gruix del pressupost serà per reformar l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes, tant pel que fa al bloc quirúrgic, com el número d’habitacions i les consultes externes. “Les instal·lacions deixaran de ser les de fa quaranta anys”, ha celebrat el president del CSAPG, Jordi Cuyàs. El delegat del Govern al Penedès, David Alquézar, ha garantit que abans d’acabar l’any l’executiu aprovarà aquest pla d’inversions plurianual i també crearà la nova Regió Sanitària del Penedès.

Segons les dades exposades aquest dilluns, dels quasi 65 MEUR acordats amb el CatSalut fins el 2027, 37 seran per a Sant Camil, mentre 7,5 es destinaran a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès per crear l’àrea de diàlisi i un espai de recerca, en una inversió ja anunciada recentment. També hi ha 3 milions previstos per a l’Hospital Sant Antoni Abat de Vilanova i la Geltrú i 16 milions per a una inversió tecnològica transversal a tots els centres.

Del gruix total de la inversió, 42 MEUR provindran del CatSalut a través de l’aprovació que previsiblement farà el Consell Executiu del Govern, segons ha garantit el delegat al Penedès, David Alquézar. Els diners restants els aportarà el Consorci Sanitari a través de recursos propis. El CSAPG calcula que les inversions podrien anar més enllà del 2027, i defensa una partida extra de 17,5 MEUR fins el 2030.

“Volem recuperar estructuralment l’obsolescència acumulada al llarg dels anys”, ha apuntat Cuyàs, que ha lamentat que l’hospital comarcal Sant Camil no ha rebut una inversió integral d’aquestes característiques des que es va construir el 1975. La previsió millorar els quiròfans, ampliar el número d’habitacions amb 30 llits nous i duplicar també l’ala de les consultes externes. Al mateix temps, es faran actuacions per millorar l’eficiència energètica.

“Necessitem tenir unes instal·lacions adients a l’any 2030, i no al segle passat”, ha afirmat el president del Consorci, que ha garantit que l’ens “estalviarà tot el que sigui possible fora de l’àmbit sanitari per bolcar els màxims recursos en nova infraestructura i més personal”.

Mentre el Govern no aprova el pla plurianual, el CSAPG ha posat en marxa els tràmits per ampliar el bloc quirúrgic amb una inversió de 5,1 MEUR. Els 540 m2 actuals -estrenats fa quasi 50 anys- s’ampliaran amb 390 m2 nous que acolliran dos quiròfans de nova creació. La previsió és que les obres durin poc més d’un any i que durant aquest temps gairebé no s’interrompi l’activitat quirúrgica. Així i tot, algunes intervencions es derivaran als hospitals de Vilanova i Vilafranca.

Amb els nous quiròfans, el CSAPG confia que es reduiran les llistes d’espera i preveu assumir intervencions quirúrgiques que ara cal derivar a hospitals de Barcelona. És el cas, per exemple, de la cirurgia pediàtrica, diverses intervencions gàstriques i també d’urologia, entre d’altres.

Nova Regió Sanitària amb la mirada posada a un futur nou hospital

El delegat del Govern, David Alquézar, ha assegurat que el Consell Executiu preveu donar el vistiplau a les inversions del CSAPG abans que acabi aquest 2022. De forma gairebé simultània, ha garantit, està previst que el Govern també aprovi la creació de la nova Regió Sanitària del Penedès. Aquesta englobarà les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, el Garraf i bona part de l’Anoia, les quals ara estan repartides a les regions sanitàries Metropolitana Sud, Camp de Tarragona i Catalunya Central.

“És una gran notícia prevista a finals d’any, però ara el Govern ja està corregint el dèficit acumulat en serveis sanitaris”, ha destacat Alquézar, que veu la nova regió sanitària com una fórmula organitzativa bàsica per “fer un mapa que agafi força” i plantejar, més endavant, la construcció d’un nou hospital de referència territorial. Segons Alquézar i els representants del CatSalut, la Generalitat no tanca la porta a aixecar un nou hospital a Vilanova però actualment es prioritza tirar endavant les ampliacions als diferents centres “per garantir la millor atenció possible”.

FER UN COMENTARI