Un llibre elaborat per l’Institut d’Estudis Penedesencs recull la riquesa del parlar del Penedès

0
1051
L'historiador Joan Solé Bordes, el filòleg Ramon Marrugat i la presidenta de l'IEP Dolors Garcia. // FOTO: LA FURA

Les XXVI Jornades d’Estudis Penedesencs impulsades per l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) que es van dur a terme el passat 2016 han deixat un llegat molt valuós: desenes de treballs, investigacions i un minuciós aprofundiment en les particularitats del parlar del Penedès; que demostren una unitat lèxica única entre els territoris compresos entre el Gaià, la Segarra i Montserrat, segons exposava avui en roda de premsa el filòleg Ramon Marrugat.

La fita aconseguida del 21 d’octubre al 25 de novembre del 2016 no es pot menystenir: els membres de l’IEP van gestionar les primeres jornades dedicades únicament i exclusiva a la llengua catalana al Penedès, investigant les especificitats de vocabulari i toponímia i les seves influències en el folklore i la literatura. D’aquestes jornades n’ha nascut un llibre a mans del filòleg Ramon Marrugat i l’historiador Joan Solé Bordes, que recull la majoria de conferències i estudis presentats durant les jornades sota el títol “La llengua del Penedès: del vocabulari i la toponímia al folklore i la literatura. XXVI Jornades d’Estudis Penedesencs”.

L’obra consisteix en un exhaustiu treball de més de 450 pàgines i combina investigació mitjançant mètode científic amb anècdotes i curiositats. Dolors Garcia, presidenta de l’IEP, assegurava avui en roda de premsa que el llibre ofereix un ventall molt ampli d’informacions i “suposa una benvinguda a seguir investigant pels amants de la llengua”.

Joan Solé Bordes, secretari de la secció “Parlar penedesenc” de l’IEP, ha explicat que el llibre es presentarà a l’Auditori del Vinseum de Vilafranca el dimarts 5 de novembre a les set de la tarda en un acte que “no serà acadèmic, sinó que englobarà tots els aspectes i disciplines del llibre en un ambient lleuger i obert a tothom”. De fet, l’acte de presentació comptarà amb la presència dels autors i altres membres de l’IEP, representants dels Castellers de Vilafranca, el filòleg de la Universitat Rovira i Virgli i autor del pròleg del llibre Pere Navarro, la cap de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Montserrat Nadal, i uns músics que oferiran una actuació lligada amb un apartat del llibre.

Els exemplars de l’obra, que és sobretot un llibre de consulta sobre llengua i cultura penedesencs, es podran adquirir al mateix Institut d’Estudis Penedesencs i a alguna llibreria que encara no ha estat designada.

FER UN COMENTARI