La CUP vota finalment a favor dels pressupostos de Vilanova i obre una crisi al partit

0
479
Imatge extreta de @CapgiremVNGCUP

El ple de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquesta tarda els pressupostos municipals de la ciutat per aquest 2022. I ho ha fet a contra pronòstic, ja que els tres regidors de Capgirem VNG-CUP han trencat la disciplina de partit i finalment hi han votat a favor. De res ha servit, per tant, que divendres la formació cupaire anunciés que atenent la decisió de la majoria de participants en l’Assemblea Popular del partiti malgrat formar part del govern, Capgirem VNG-CUP votaria en contra dels pressupostos.

Tal com preveia ja algun regidor de l’oposició durant el ple, el vot a favor de la CUP ha obert gairebé immediatament una crisi en el si del partit. Just després de la votació des del perfil de Twitter de Capgirem VNG-CUP es piulava: “Les tres regidores de Capgirem VNG-CUP, amb el seu vot favorable als pressupostos, han trencat amb la decisió presa per l’Assemblea Popular de la CUP del passat dimarts. Aquest fet atempta directament contra la democràcia interna de l’organització i el seu codi ètic. L’assemblea permanent valorarà demà dimarts aquesta situació i adoptarà les mesures que cregui pertinents.”. Caldrà veure en les pròximes hores i dies quines conseqüències té aquest trencament de la disciplina de partit que han exercit Marta Jofra, Enric Garriga i Jaume Aliaga.

El pressupost municipal per aquest 2022 s’ha aprovat amb el vot a favor del govern tripartit i amb tota l’oposició en contra. La regidora d’Intervenció i Tresoreria, Empresa i Innovació, Conxi Martínez, en la seva primera intervenció demanava disculpes pel poc marge de temps amb què s’ha informat dels pressupostos: “Sabem i demanem disculpes pel poc temps que hem donat a oposició i sindicats el pressupost, la setmana passada es va fer reunió, però som conscients que no és suficient. Volem treballar amb vosaltres, volem continuar reunint-nos per avaluar propostes i, si cal, aprofitar la modificació pressupostaria que volem dur a terme per encabir-les”. I és que la titular d’Intervenció i Tresoreria anunciava que es preveu aprofitar la modificació pressupostària per incorporar punts i esmenes, a la vegada que destacava que els comptes d’aquest 2022 ascendeixen a 98 milions d’euros, 10 milions més que els del 2021.

Justament aquesta previsió de modificar aviat els pressupostos ha estat criticada pels tres partits de l’oposició. “El que volen és aprovar avui un pressupost per poder adjudicar unes obres sigui com sigui a les properes municipals”, els etzibava José Luis Ruiz (PSC) i de “paper mullat” els titllava Érika Quintero, de Ciudadanos. Des de SOM VNG, el seu portaveu, Juanma Rodríguez indicava que els 10 milions d’euros de més d’enguany “no són reals” i explicava que la meitat es destinaran a pagar préstecs i l’altra meitat “són fum”. PSC, Cs i Som VNG coincidien també denunciant que el govern es vanti de no incrementar els impostos quan aquest any s’han apujat la taxa d’escombraries, l’aigua i l’IBI.

El ple municipal d’aquest dilluns a Vilanova i la Geltrú s’ha celebrat amb la cridòria que de la plaça arribava dels treballadors i treballadores de Valoriza, l’empresa de recollida de la brossa, els quals han començat avui mateix una vaga indefinida per reclamar que es retiri la licitació que l’Ajuntament té en marxa pel servei de recollida de la brossa.

FER UN COMENTARI