El grup Ametller preveu finalitzar els tràmits de l’Agroparc aquest juliol per començar les obres l’últim trimestre

0
126
El Comisionat especial pel Perte agroalimentari, Jordi Carbonell; el ministre d'Indústria, Jordi Hereu; el CEO d'Ametller Origen, Josep Ametller; i l'alcalde de Gelida, Lluís Valls. Foto: ACN / Gemma Sánchez

El conseller delegat del grup Ametller Origen, Josep Ametller, ha anunciat que abans que acabi l’any les màquines entraran als terrenys on es projecta l’Agroparc (entre Gelida i Sant Llorenç d’Hortons), ja que es preveu que els últims tràmits administratius quedin resolts “les pròximes setmanes”. En aquest sentit, l’alcalde de Gelida, Lluís Valls, ha precisat que en menys de deu dies s’espera que la Junta de Govern Local aprovi el projecte d’urbanització que afecta estrictament l’àmbit de l’Agroparc.

En paral·lel, el ple municipal del dia 23 de juliol té previst a l’ordre del dia l’aprovació inicial del projecte d’urbanització extrasectorial, és a dir, d’allò que afecta vies de comunicació i terrenys adjacents a l’Agroparc. Al mateix ple es durà a votació un conveni relacionat amb els dos projectes d’urbanització. Tenint en compte la majoria absoluta que ostenta el PSC i que l’anterior govern liderat per ERC i Gelida per la República havia votat a favor dels tràmits fets fins ara, la previsió és que l’aprovació tiri endavant. S’obrirà aleshores un període d’al·legacions fins que els documents s’aprovin de forma definitiva i Ametller pugui demanar les llicències d’obres.

Aplanar Can Joncoses a finals d’any

La intenció del grup Ametller és començar a aplanar els terrenys de Can Joncoses l’últim trimestre d’enguany. Un cop urbanitzada la zona, la prioritat és aixecar l’obrador i també crear tota la infraestructura energètica, que Ametller destaca com a insígnia del projecte. Tota aquesta primera fase implica una inversió de 60 milions d’euros i haurà d’estar acabada a tot estirar el desembre del 2026 perquè va condicionada als quasi 5 milions d’euros d’ajuda que l’Estat ha concedit a través del PERTE Agroalimentari.

“Un exemple tangible” del que es debat a Europa

Per la seva banda, el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, ha justificat la concessió del PERTE assegurant que el projecte de l’Agroparc és un “dels grans referents” en transformació de l’agricultura. “Sens dubte és un dels projectes més importants a Catalunya, a l’estat espanyol i segurament al sud d’Europa”, ha ressaltat, “per la nova concepció d’integritat i economia circular”.

Des de la Masia Can Mata d’Abelló de Gelida -que s’integrarà a l’Agroparc-, Hereu ha destacat que l’Agroparc serà “un gran centre estratègic de producció i distribució, amb claus noves que caldrà assumir des d’Europa”. En aquest sentit, l’ha definit com “un exemple tangible” d’allò que es debat a les institucions europees i al congrés espanyol sobre el futur de l’economia circular.

Una inversió de 180 milions d’euros i 500 llocs de treball directes

Al seu torn, Josep Ametller ha recordat que l’Agroparc preveu una inversió de 180 milions d’euros per transformar 258 hectàrees en un gran centre de conreu i distribució alimentària. Per aconseguir-ho, Ametller ha refermat que, entre altres, hi haurà un sistema de recirculació i aprofitament de l’aigua, el centre s’abastirà d’energia fotovoltaica i tot el transport es farà amb vehicles elèctrics. Això, sumat a nous sistemes de conreu i optimització dels elaborats, ha dit, farà que “el Penedès sigui un territori referent per a altres zones productives de Catalunya”. “El nostre principal objectiu és preservar aquest territori i enriquir-lo”, ha asseverat, alhora que ha recordat que es preveu la creació de 500 llocs de treball directes.

FER UN COMENTARI