L’Ajuntament del Vendrell va aprovar a finals del 2022 la nova Ordenança d’Ús i Aprofitament de les Platges. Un dels punts que va generar més interès mediàtic de la nova normativa era el que preveia delimitar trams de platja lliures de fum i de contaminació acústica. L’objectiu era oferir llocs “més tranquils i calmats” davant la proliferació de banyistes que hi ha durant els mesos d’estiu.

Però aquesta iniciativa, que també han impulsat altres municipis del litoral, sembla que al Vendrell quedarà, de moment, en paper mullat. Així ho ha afirmat aquesta setmana la regidora de Platges, Marta Tobella, en una compareixença per valorar la temporada d’estiu. La regidora ha admès que ara mateix “no s’està mirant res” per desenvolupar aquesta part de l’ordenança, donant com a motius que aquest any “no hi ha hagut queixes” per aquesta mena de comportaments, i afegint que els banyistes “cada cop són més conscients que la platja és un espai natural on no s’ha de fumar”. “No ho farem”, ha conclòs.

De fet, aquesta era una mesura que el govern havia anat dilatant després d’aprovar l’ordenança. A principis de l’estiu del 2023, l’alcalde, Kenneth Martínez, va apuntar que encara no s’havia fet la planificació dels espais que tindrien aquestes restriccions de fum i soroll, posposant la seva aplicació fins a l’estiu del 2024. Però la mesura no ha acabat arribant tampoc enguany, i sembla que ja no arribarà.

El canvi d’opinió s’emmarca en el viratge que ha fet aquest mandat el govern local en diferents polítiques relacionades amb les platges i el litoral, després de la sortida de l’anterior regidora de Platges, Bàrbara Peris. Entre elles destaca la recuperació de les banderes blaves a les tres platges del municipi, o l’anunci de la creació d’una platja per a gossos, una decisió que comporta modificar la nova ordenança quan no fa ni dos anys que es va aprovar.

Precisament respecte a aquest punt, Tobella ha assegurat que ja s’ha fet el nou redactat que ha de permetre la presència de les mascotes a la platja, tot i que encara no s’ha decidit la ubicació d’aquest espai. També es mantenen els dubtes sobre si això comportarà la pèrdua de la bandera blava a la platja on s’ubiqui l’espai, tal com ha passat l’últim estiu a la platja del Far de Vilanova.

FER UN COMENTARI