El Penedès és una terra amb una tradició vitivinícola mil·lenària. Prova d’això són els més de 300 cellers elaboradors que, gràcies a la qualitat dels seus vins i caves, han donat un gran reconeixement internacional al territori i han permès preservar un paisatge de vinyes, que li confereixen una singularitat única.

L’activitat vitivinícola i aquest entorn natural privilegiat han propiciat que el Penedès s’hagi convertit en una destinació enoturística de primer ordre i que, d’uns anys ençà, el territori hagi unit esforços per crear experiències completes que captivin tant el visitant forà com el públic local.

Ara que arriba el bon temps i, amb ell, les ganes de sortir, us convidem a endinsar-vos en les següents pàgines on trobareu un ampli ventall de propostes de proximitat per gaudir amb amics o en família.

Hi trobareu activitats enoturístiques que us sorprendran, espais per entendre un passat vitivinícola que es remunta a temps immemorials, propostes per conèixer el valuós patrimoni arquitectònic i cultural que donen riquesa al territori, rutes a peu o amb  bicicleta per connectar amb la natura… i molt més. I és que el Penedès és inacabable.

1. Els cellers, el batec de l’enoturisme

L’enoturisme és un dels principals atractius del Penedès i el pal de paller al voltant del qual s’articula tota l’oferta turística del territori. Al Penedès hi ha més de 300 cellers que elaboren vins, caves i escumosos de gran qualitat. I molts d’ells obren les seves portes per oferir, tant als turistes com als visitants locals, experiències singulars que converteixin la seva visita en una experiència inoblidable. Des dels microcellers a les grans marques internacionals, passant pels cellers mitjans i els viticultors, pots escollir entre més d’un centenar de propostes que busquen connectar amb el visitant a través de l’autenticitat i la vivencialitat.

Si vius al Penedès segurament alguna vegada t’has endinsat en les galeries subterrànies d’unes caves, has trepitjat el terrer d’una vinya i has conegut el procés d’elaboració d’un vi, passant per tots els passos, des de la terra a la copa. Però no et creguis el mite de vista una, vistes totes. L’oferta és extensa i diversa i d’uns anys ençà els elaboradors han apostat per innovar amb propostes que combinen la visita tradicional amb suggerents activitats que persegueixen despertar l’anomenat efecte wow.

N’hi ha per a tots els públics i butxaques Si el que busques és delectar el paladar amb una experiència enogastronòmica, t’interessarà l’ampli ventall de maridatges amb delicatessen de tota mena, des de formatges fins a ostres, passant per embotits ibèrics artesanals o foie. Si el que vols és gaudir d’activitats a l’aire lliure que connectin amb la natura que ens envolta, pots optar pels tastos en vaixell a alta mar o per passejades entre vinyes amb bici, 4×4, segway, a cavall o amb patinet elèctric. Si persegueixes propostes més temàtiques, n’hi ha de ben originals com activitats que combinen biodiversitat i ornitologia, ioga i mindfulness, marxa nòrica i pilatwalk o glàmping i astrologia.

I si ets un apassionat del bon vi i el que vols és, simplement, adquirir o ampliar els teus coneixements sobre enologia, trobaràs moltes propostes orientades a aquesta finalitat. Tallers d’introducció al tast, degustacions de la mà d’enòlegs professionals, tastos especialitzats en monovarietals o multivarietals, activitats per conèixer l’agricultura ecològica o biodinàmica. Fins hi tot podràs viure en primera persona l’experiència de crear el teu propi vi, explorant les diferents varietats cultivades a la vinya, degustant-les per separat i realitzant el teu propi cupatge.

Posta de sol, als wine bars

A banda d’innovar constantment per crear noves activitats, els cellers estan al cas de les noves tendències. I si n’hi ha una que actualment està en alça és la dels wine bars, sobretot entre els consumidors més joves, que estan començant a substituir la cervesa per una bona copa de vi o cava. No és d’estranyar, doncs, que darrerament hagin proliferat els cellers que han habilitat espais a les seves instal·lacions. Es tracta de zones, principalment a l’aire lliure, que permeten degustar vins i caves sense necessitat de fer una visita.  Són espais ideals per gaudir d’una copa en un entorn idíl·lic rodejat de vinyes. Els elaboradors ofereixen la possibilitat de degustar alguns dels seus productes més exclusius i molts ofereixen també la possibilitat de complementar-ho amb petits aperitius, tapes o, fins i tot, brunchs i plats més elaborats. Ara que arriba el bon temps és el moment ideal per anar-hi amb amics o amb la família i gaudir d’una posta de sol amb una copa a la mà.

2. Una tradició vitivinícola mil·lenària

Sabies que la tradició vitivinícola del Penedès es remunta a més de 2.700 milions d’anys? El Penedès ha estat terra de cultiu de vinya i elaboració de vins des de temps immemorials. A casa nostra disposem de museus i centres d’interpretació que treballen, dia a dia, per preservar, comunicar i difondre el nostre patrimoni vitivinícola, mostrar els seus vestigis i elements històrics i donar un context per entendre’n l’impacte dins del nostre territori i així poder apreciar el valor que té per a nosaltres.

Un recorregut vital pel món del vi

Al centre de Vilafranca trobem el Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya. És el primer museu del vi obert a l’Estat espanyol i un dels primers d’Europa (des de 1945) i excel·leix amb una col·lecció que testimonia segles d’activitat en el cultiu de la vinya i en la producció de vins als cellers catalans. Ubicat a l’interior d’un antic palau medieval del segle XII, ofereix al visitant un recorregut vital pel món de la vinya i el vi, des dels seus orígens fins a la degustació final. Es tracta de l’únic equipament de tot l’Estat que ofereix una visió transversal de la cultura del vi, que inclou vessants tan diversos com la història, l’agricultura, l’enologia, la indústria, la política o la sociologia.

Tot i que actualment l’exposició permanent roman tancada, a causa de les obres del nou equipament, es pot visitar gratuïtament “Alcem la copa”, una mostra que anuncia els continguts del nou museu i presenta el projecte museogràfic que ha de convertir el Museu de les Cultures del Vi de Catalunya en un equipament de referència a nivell europeu. Si ets un amant de la cultura del vi, és una cita obligada!

Sent la màgia de les bombolles

Tens curiositat per saber d’on surten les bombolles del cava? O per què les ampolles es tapen amb un tap de suro? Doncs no et pots perdre el Cava Centre de Sant Sadurní, una proposta audiovisual, participativa i lúdica que convida a endinsar-te en un viatge pels orígens, la història, els enigmes i els secrets del cava, a través d’un recorregut immersiu. Podràs entrar físicament dins d’un audiovisual calidoscòpic que et farà sentir i viure la màgia de les bombolles, podràs interaccionar amb moments claus de l’artesania del cava, descobrir el moment històric en què Sant Sadurní va vèncer la plaga de la fil·loxera i podràs posar a prova els teus sentits per conèixer les varietats, el tipus de cava i el temps de criança d’aquest escumós tan representatiu de la vila.

L’origen de la vinya

El jaciment de la Font de la Canya, situat al municipi d’Avinyonet, és un assentament iber de la tribu dels cossetans que va ser habitat des de finals del segle VII aC fins al III aC. Descobert per casualitat l’any 1997, ha estat objecte de contínues excavacions arqueològiques i estudis arqueobotànics que han evidenciat el rol d’aquest assentament com a bressol de la viticultura del Penedès. La descoberta del conjunt de llavors de raïm més antic localitzat fins al moment a Catalunya n’és una de les troballes més excepcionals i permet situar els inicis de la vinya i el vi al Penedès al segle VII aC. Una troballa que acredita un llegat vitivinícola amb més de 2.700 anys d’història.

Els resultats de més de 18 anys d’excavacions es poden visitar al centre d’interpretació DO Vinífera, que ofereix una immersió als orígens de la viticultura al Penedès mitjançant audiovisuals, elements didàctics i interactius però també mitjançant l’exposició in situ d’algunes de les seves troballes més rellevants, com algunes de les llavors de raïm més antigues de Catalunya localitzades o el bust datat del segle III de la deessa Demèter, deïtat de l’agricultura.

Un patrimoni per emmarcar

Complementant les visites als cellers, el Penedès ofereix un sens fi de possibilitats culturals relacionades amb el seu extens patrimoni arquitectònic, i que abracen totes les etapes de la història, des de l’època ibera i el romànic, passant pel gòtic, el modernisme i estils més eclèctics. A més, repartits per tota la geografia penedesenca. Vestigis d’un passat, que formen part del nostre imaginari col·lectiu, que arriben als nostres dies amb molt bon estat de conservació i que ens permeten acostar-nos de manera vivencial als nostres ancestres.

Fer una única ruta per tot aquest riquíssim patrimoni és impossible. De fet, n’hi ha moltes que ja estan organitzades. Avui us proposem un tast per alguns dels atractius turístics principals del patrimoni arquitectònic del Penedès.

La visita pot començar per l’encimbellat conjunt monumental d’Olèrdola, declarat Bé d’Interès Cultural, on a banda de contemplar unes vistes espectaculars sobre la plana penedesenca i el parc d’Olèrdola, es pot apreciar la muralla del poblat iber, els seus carrers, la immensa cisterna excavada a la roca o les tombes antropomorfes del pla dels Albats, entre altres.

De fet, tota la geografia penedesenca està farcida de castells ubicats en punts alts, des del de Subirats (que té 1.100 anys) al de Sant Martí, passant pel de Gelida o el de Calafell. I no només hi ha castells de marca i en punts alts. A Santa Margarida i els Monjos trobem el castell de Penyafort, punt emblemàtic del parc del Foix, construït el segle XI, on va néixer Sant Raimon, i que en els últims anys ha passat per diferents fases de restauració i recuperació.

Una de les joies del romànic penedesenc, català i, hi podríem afegir, mundial, és el monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs; peça única del segle XI, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional, on destaquen el claustre, l’església i la torre-campanar de planta rectangular, així com el pantocràtor sobre la porta i les arcades amb capitells treballats amb figures d’animals.

Més enllà de Sant Sebastià dels Gorgs, al Penedès hi ha tota una constel·lació d’esglésies romàniques (senceres o de les quals se’n conserva una part), que val la pena visitar. En són alguns exemples significatius l’església de Sant Valentí de les Cabanyes, construïda al segle XIII, amb posteriors fases constructives i de la qual se’n conserven unes interessants pintures murals; l’església de Sant Joan de la Muntanya, a Pontons, des d’on en dies clars es pot arribar a veure el mar.

Més cap aquí en el temps tenim l’emblema de Vilafranca, la basílica de Santa Maria, precursora del gòtic català, construïda sobre una antiga capella romànica, amb moltes remodelacions posteriors, i que a més permet visitar l’escultura “Enterrament de Crist” de Josep Llimona, que és a la cripta, i el campanar octogonal de 52 metres d’alçada, on es pot fer una copa de vi gaudint de la posta de sol.

El cementiri de Vilafranca, ple de tombes neoclàssiques, és una altra joia que cal visitar; significativament, en destaca la tomba “A Matilde”, on reposa el noucentista Eugeni d’Ors. Coetani de principis del XX, en aquest cas del modernisme, no es pot obviar la “catedral del cava”: el celler gran, el porxo de les premses i la torre Codorniu, a Sant Sadurní, obra de Puig i Cadafalch. I d’un estil neo-àrab és visita obligada la Giralda de l’Arboç; una reproducció a petita escala del monument sevillà, que inclou una rèplica de la Sala Ambaixadors de l’Alhambra de Granada.

3. Rovellats: la terra, les persones i el cava

Rovellats és un celler familiar del Penedès de més de 100 anys d’història on s’elaboren vins i caves, de gran qualitat i llarga criança. Està situat a una finca al cor del Penedès, al barri de la Bleda, municipi de Sant Martí Sarroca, comarca de l’Alt Penedès; envoltats de natura i vinyes, i molt a prop d’un meandre del riu Foix. És a causa de la humitat del riu, que aquest antic llogaret era conegut des del segle X amb el topònim de Rovellats, perquè els metalls tendien a rovellar-se.

Quan Josep Vallès Rovira, avi dels actuals propietaris, va adquirir aquesta finca per elaborar cava, va decidir mantenir el nom històric del lloc i associar-lo al celler. Des d’aleshores han passat més de cent anys i la marca Rovellats continua mantenint l’essència i l’esperit amb què va néixer: respecte per l’entorn, les persones i la qualitat del producte.

Aposta per l’enoturisme

Pels amants del vi, la vinya i la natura, el celler ofereix un programa de visites i activitats enoturístiques adaptades a diferents menes de públic: famílies, parelles, empreses… Des de la visita bàsica anomenada “Visita Reserva”, que proposa un recorregut pels espais i jardins de la finca amb un tast inclòs de tres caves, fins a la “Visita Premium”, que contempla un tast dels millors caves de la marca maridats amb una selecció de formatges artesans.

Una activitat que té molt d’èxit, des de la primavera fins a la tardor, és l’esmorzar als bells jardins modernistes o entremig de les vinyes amb vistes de fons a la muntanya de Montserrat. Es tracta d’una experiència ideal per compartir amb la família, la parella o amb un grup d’amics i amigues. Per als més esportistes i amants de la natura, el celler ofereix un recorregut autoguiat amb bicicleta des de Vilafranca seguit de la visita al celler amb un tast de vins i caves. Tot sempre amb prèvia reserva.

Rovellats forma part de l’associació de cellers de la Carretera del Vi, una iniciativa que ha recuperat l’antic traçat comercial que utilitzaven els romans per transportar el vi des de l’interior fins al port de Sitges, des d’on s’exportava arreu. En un dia, es pot combinar visitar dos o tres cellers tot seguint aquest itinerari.

I els caps de setmana, fins a l’octubre, i sempre que el temps acompanyi, podeu gaudir dels productes Rovellats a copes o per ampolla amb petits aperitius servits a la seva terrassa del Cava Bar.

4. Cinc mirades de postal

Si us agrada contemplar la immensitat del paisatge amb la calma d’una posta de sol i els ocells de banda sonora, us recomanem la Ruta dels Miravinyes, un recorregut únic pels miradors més singulars del Penedès. L’itinerari està plantejat per fer amb cotxe i et portarà a cinc miradors on podràs fotografiar imatges de postal amb vistes a 360 graus. 

Entre mirador i mirador, la ruta et convida a fer parada en altres indrets de gran interès, com els antics molins paperers del riu de Bitlles, la petita ermita romànica de Sant Benet d’Espiells, el conjunt monumental de Torre-ramona o el Santuari de la Mare de Déu del Foix, un dels temples més antics de Catalunya.

A més, a través d’un QR podràs acompanyar la ruta amb una audioguia que situa els visitants i narra la història, la cultura i els detalls geogràfics i patrimonials del territori.

5. Museus per a tots els públics

El Penedès compta amb una oferta museística rica i valuosa. Més d’una vintena d’equipaments presenten exposicions estables i activitats diverses adreçades a tota mena de públics i motivacions.

En destaquen els dedicats a difondre la vida dels nostres personatges més il·lustres, com per exemple el Museu Pau Casals, ubicat a la casa d’estiueig que el mestre es va fer construir a la platja de Sant Salvador. La seva visita et convida a descobrir la vida i el llegat humà d’un dels violoncel·listes amb més talent del segle XX.

Altres propostes d’envergadura són la casa d’estiueig d’Àngel Guimerà (el Vendrell), que fa un recorregut per la vida i obra del dramaturg, un dels màxims exponents de la renaixença de les lletres catalanes a finals del segle XIX; o el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manel de Cabanyes (Vilanova), que explica de manera vivencial el romanticisme a través de les aportacions de la família Cabanyes en àmbits com la literatura, la pintura, la ciència o l’arquitectura, i especialment de la figura del poeta Manuel de Cabanyes, considerat l’introductor de la literatura romànica europea al país.

Més enllà de la viticultura i l’enologia

Tot i que la pagesia, la viticultura i l’enologia han estat els principals oficis que es relacionen al nostre territori, al Penedès ha mantingut històricament estrets vincles amb altres oficis i indústries, com, per exemple, la llarga tradició pesquera arran del mar o l’elaboració de paper, que encara és visible a les vores dels rius Bitlles i Anoia amb els seus molins paperers.

Si vols endinsar-te en l’ofici pesquer, et proposem visitar l’edifici de l’antiga Confraria de Pescadors de Calafell, l’emblemàtic Pòsit, que s’ha convertit en el centre d’interpretació del Calafell pescador, un espai que manté viu el llegat de la platja “amb més fusta” del litoral català, com la descrivia en Carlos Barral. El centre permet conèixer com vivia i s’estructurava la comunitat de pescadors: la relació entre patrons i remitgers, els treballs de la mar, les seves expressions socials i culturals, una forma de vida que et transportarà al segle passat.

Si vols entendre el paper que han tingut els rius i l’aigua al Penedès, apropa’t al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit, que mostra la importància que ha tingut el riu Riudebitlles en la vida del poble i l’ús que s’ha fet de l’aigua en l’àmbit industrial, amb la construcció de fins a dotze molins paperers que des del segle XVII fins al segle XX van fer del municipi un rellevant centre industrial paperer.

Un viatge als orígens del ferrocarril

Els amants del tren tenen una cita obligada al Museu del Ferrocarril de Catalunya. Ubicat a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i començaments del segle XX, custodia una de les col·leccions de locomotores de vapor més importants d’Europa, entre les quals hi ha elements de gran valor històric com el Tren del Centenari, rèplica del primer tren que va circular a la península l’any 1848.

6. Museu Pau Casals, llegat musical i vital del mestre

El Museu Pau Casals està ubicat a la Vil·la Casals, la casa d’estiueig que el mestre es va construir davant la platja de Sant Salvador, al municipi del Vendrell. Pau Casals hi va viure fins al gener del 1939, quan, després del desenllaç de la Guerra Civil Espanyola, va marxar a l’exili i mai més hi va tornar.

Pau Casals (el Vendrell, 1876 – Puerto Rico, 1973) la va projectar com a espai de repòs i com a connexió amb la seva vila natal. La casa es va començar a construir a principis del 1910 i al llarg del temps va anar evolucionant fins a la reforma definitiva que Pau Casals va encarregar a l’arquitecte Antoni Puig i Gairalt entre 1931 i 1936, convertint la casa d’estiueig en una majestuosa residència. Es va projectar una  sala de concerts, decorada amb un valuós  conjunt de pintures del segle XVIII de Francesc Pla “el Vigatà”, la sala del sentiment, i un ampli jardí amb una galeria d’escultures i un mirador amb vistes al mar Mediterrani.

Situat a menys d’una hora de Barcelona i només a vint minuts de Tarragona, compta amb un magnífic jardí d’estil neoclàssic amb vistes al mar i amb serveis de botiga i restaurant. El museu ofereix una programació estable d’activitats i exposicions dirigides a tots els públics durant tot l’any.

Declarat per la Generalitat de Catalunya Museu d’Interès Nacional per la seva importància i el valor del conjunt de béns que conserva, el 2022 es va inaugurar una nova rehabilitació arquitectònica de l’edifici històric i renovació museogràfica que presenta una visita interactiva, dinàmica i participativa amb un relat que explica la figura de Pau Casals en totes les seves dimensions de músic, reforçant el seu vessant humà i actualitzat del seu llegat.

www.paucasals.org

7. Memòria històrica

Als 47 municipis que configuren les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf es comptabilitzen més de 400 elements patrimonials relacionats amb la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Són elements que estan inventariats pel projecte de recerca i difusió històrica ‘“Tots els noms”, coordinat per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Aquests elements han servit de base per dissenyar i senyalitzar tres rutes que, al llarg de setze municipis, s’integren dins dels itineraris de la Memòria Democràtica pel Penedès i la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya. Tres rutes interrelacionades que es poden fer temàticament o geogràficament.

Ruta del Front

La Ruta del Front ens permet conèixer com va ser l’avanç franquista pel Penedès, el gener del 1939. Un recorregut que transcorre pels municipis de Vilanova i la Geltrú, el Vendrell, Albinyana, la Bisbal del Penedès, l’Arboç, Santa Margarida i els Monjos, Vilafranca del Penedès i Subirats, centrant-se en aquells punts on l’exèrcit republicà va oferir resistència.

L’itinerari permet visitar diferents espais patrimonials relacionats amb aquests fets com, per exemple, el Centre d’Interpretació de l’Última Defensa de Barcelona (CIUDEB), que s’emplaça al poble del Pago (Subirats). L’espai explica l’última batalla abans de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el gener de 1939. La lluita, a la serra d’Ordal, va frenar els colpistes i va donar temps a molts republicans a emprendre el viatge a l’exili. S’hi mostra un audiovisual amb testimonis locals i una exposició permanent amb material trobat en diverses fortificacions i es pot completar amb dues rutes guiades pel bosc per visitar les trinxeres i els nius de metralladora més propers.

Ruta de Defensa de Costes

Un itinerari que passa per les poblacions costaneres del Garraf i el Baix Penedès on es van instal·lar bateries per defensar el litoral dels atacs dels creuers franquistes. Es poden veure nius de metralladora amb senyals explicatius a Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles i el Vendrell, així com cartelleres amb informació sobre les estratègies defensives del govern republicà a Calafell o Vilanova.

Ruta del Vesper de la Gloriosa

A finals del 1937 i principis del 1938, quan el front de guerra s’anava desplaçant cap a terres catalanes, l’aviació republicana es va replegar als aeròdroms de Catalunya. Al Penedès es van establir quatre aeròdroms republicans, als Monjos, Santa Oliva, Sabanell i Pacs. Aquesta concentració d’aeròdroms va comportar que la zona del Penedès, l’Alt Camp i l’Anoia fos batejada amb el nom de Vesper de la Gloriosa.

La ruta permet recórrer els elements patrimonials que resten d’aquests aeròdroms penedesencs, i incorpora la visita al Centre d’Interpretació de l’Aviació Republicana i la Guerra Aèria (CIARGA), emplaçat on hi havia hagut l’aeròdrom republicà dels Monjos, que va esdevenir un dels més importants de Catalunya durant la Guerra Civil.ç

8. Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi

El Penedès és un territori de vinya i, per tant, d’un paisatge i una activitat que n’han definit el caràcter, la fisonomia i l’evolució. Justament, Vilafranca n’és un bon reflex, i és per això que val la pena dedicar-se a descobrir també la part urbana de la vila.

Per començar ens podem situar a la plaça Jaume I, rovell de l’ou de la ciutat, on et pots fer una idea de la història de Vilafranca i de la seva relació amb el món del vi. Allà s’alça la basílica de Santa Maria, majestuosa i protagonista del perfil de la vila. La basílica compta, a més, amb un element icònic que l’acompanya, el campanar, tan destacat que té visites guiades només per conèixer aquesta construcció.

A la mateixa plaça trobem el Palau Baltà, un antic casal gòtic construït el segle XIV. Just al davant s’emplaça el Vinseum, el museu de les Cultures del Vi de Catalunya, l’emblema principal de la Capital del Vi, situat en un palau reial i amb un contingut apte per a tots els públics.

A la mateixa plaça se situa un altre element representatiu de Vilafranca, el monument dedicat als castellers, que ens convida a descobrir altres punts importants d’aquesta tradició: la plaça més castellera, els locals de les colles, els assajos…

De la plaça sorgeixen diferents carrers amb personalitat pròpia que ens porten a altres indrets de la vila per poder admirar edificis medievals, modernistes i comerços emblemàtics. Per a posar-ho fàcil hi ha senyalitzades tant la ruta medieval i la modernista com els edificis singulars. Per tota la vila ens trobem cartelleres amb la informació general de la Vilafranca turística.

En definitiva, Vilafranca del Penedès, la Capital del Vi, una població amb un paisatge natural característic i un centre urbà ple d’història i tradició al teu abast per descobrir tot passejant.

Més informació: vilafrancaturisme.com

9. Descobrir el Penedès a peu o amb bicicleta

Si hi ha una manera ideal de descobrir el Penedès i els seus paisatges, aquesta és amb la pràctica de l’esport, especialment el senderisme i el ciclisme. La geografia del territori fa que sigui una opció totalment accessible i amable per a tots els ritmes, des dels més bàsics fins als que busquen un major grau d’exigència. Caminar o pedalar és, possiblement, la millor manera d’entendre la immensitat i els contrastos de casa nostra. A continuació et deixem diverses propostes per fer. T’hi animes?

Via Augusta: La Via Augusta va ser el traçat que les tropes romanes van habilitar com a calçada per recórrer el territori entre Cadis i els Pirineus i que permetia enllaçar la península amb la capital de l’imperi, la poderosa Roma. Legionaris, comerciants, pagesos, a peu, amb llitera, sobre animals o amb carro, hi van viatjar. Aquesta ruta ens proposa recórrer de dalt a baix el Penedès, des de Gelida fins a Bellvei, recreant l’antic traçat de la Via Augusta al seu pas pel territori. I ens convida a redescobrir el nostre entorn tal com és: un paisatge ple de camins, carrerades i corriols que configuren un mosaic de vinyes.

Castells de Marca: Una ruta circular amb gran interès històric que uneix tres castells que van complir funcions de defensa i guaita enfront del domini musulmà d’al-Àndalus en els primers segles medievals. Es divideix en tres trams entre els castells de Penyafort, Olèrdola i Castellet i la Gornal, travessant els parcs naturals del Foix i d’Olèrdola.

Camí del Vi: Una opció ideal per a fer en família. Un sender lineal de 3,5 quilòmetres, de dificultat baixa, que surt de l’Oficina de Turisme de Vilafranca i passa pel mig de les vinyes, per finalitzar a la Torre de les Aigües. Durant el trajecte aniràs descobrint vuit estacions que conviden a reflexionar sobre el pas del temps. Del temps que cal perquè creixi una vinya, perquè neixi el raïm, del temps al celler per elaborar el vi… De les generacions i generacions que han après aquest ofici i han treballat aquesta terra.

Camí del Riu: Un itinerari de 43 quilòmetres per gaudir dels ecosistemes fluvials que hi ha al voltant dels rius Mediona-Bitlles, Anoia i Lavernó i dels paisatges de singular bellesa per on transcorren. El camí, que passa pels municipis de Subirats, Sant Sadurní, Torrelavit, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Quintí i Mediona, es pot fer per etapes i proposa combinar natura i cultura. I és que pèlags, fons i boscos de ribera conviuen amb edificis modernistes, esglésies, molins i castells. Un dels indrets més atractius que per on passa són les Deus de Sant Quintí, una meravella natural creada per l’erosió de l’aigua. Gorgs, pèlags, una gruta i 23 fonts (o deus) que li donen nom.

7 Cims: A la serra prelitoral del Mediterrani al seu vessant del Penedès es troben els set cims més alts de casa nostra. Es tracta dels puigs de l’Àliga, de les Agulles, de Formigosa, el Clapí Vell, el Montmell, el Montagut i el puig Castellar.  Si vols conèixer un dels paisatges més desconeguts del territori calça’t unes bones botes i enfila pels camins i racons que t’hi portaran.

10. La capital del cava en família

El públic familiar és el principal destinatari de diferents activitats que des del Servei de Turisme de Sant Sadurní s’estan promocionant en línia amb l’aposta per aquest segment turístic. És per això que proposen a les famílies i als infants descobrir la capital del cava amb experiències gratificants i educatives, des de les visites familiars a les caves, fins al ric patrimoni industrial, passant per jocs i rutes culturals, centres de visites experiencials i els paisatges de vinyes.

Recentment, s’ha presentat un nou projecte de turisme familiar en format de gimcana digital anomenada El secret de Sant Sadurní que, a través del joc i els enigmes, anima els usuaris a explorar i descobrir la història i alguns dels espais més interessants del centre de la vila. La missió és localitzar les pistes escampades pel poble i resoldre els reptes per aconseguir vèncer la plaga de la fil·loxera, que va fer estralls a les vinyes a principis del s. XX. El joc únicament es pot seguir amb el telèfon mòbil i tothom qui vulgui pot iniciar l’aventura clicant al codi QR de la imatge o adreçant-se a l’Oficina de Turisme de Sant Sadurní.

Una altra iniciativa que se suma a la gimcana digital és a A la recerca dels Vitis, la proposta de Penedès Turisme que compta amb dos grans còmplices, un joc digital i pràctic apte per a nens d’edats entre 5 i 12 anys, i els Vitis, uns éssers màgics i únics que viuen amagats pels municipis de l’Alt Penedès. A Sant Sadurní, el Viti Guardià de les Caves convida els visitants a descobrir el trajecte que ha recorregut la vila per esdevenir la capital mundial del cava i, per a tal fi, té preparades una sèrie d’enigmes i aventures.

I per descobrir el món de les bombolles des de noves perspectives no pot faltar la visita al Cava Centre, un espai experiencial de descoberta del món del cava. Mitjançant audiovisuals didàctics de gran format el visitant s’endinsa en la història i la cultura dels escumosos, interactua amb elements i moments claus del cava a través d’animacions, aromes, música, que el fan gaudir d’un recorregut lúdic, participatiu i original.

El Cava Centre també ofereix visites combinades amb altres recursos turístics a preu reduït, com, per exemple, amb les caves, on es pot gaudir de visites en família amb activitats perquè els més petits coneguin aquest món d’una manera divertida, o amb una fàbrica de xocolata, que explica la tradició de l’elaboració de la xocolata amb una visita sensorial genuïna i estimulant.

La cultura del cava ofereix experiències magnífiques per a petits i grans. Més informació a www.turismesantsadurni.cat

11. Gaudir del Penedès en família

Sabíeu que al Penedès hi ha moltes activitats per fer en família? A més dels camins de vinya, platges, parcs i espais naturals que ens permeten gaudir de caminades, rutes amb bici i d’activitats a l’aire lliure i, a més, dels cellers que organitzen activitats especialment pensades per a la canalla, en els últims anys s’han anat creant diverses iniciatives per descobrir els racons més bonics del territori a través del joc.

Recentment, s’ha presentat “A la recerca dels Vitis”, una proposta d’abast supramunicipal (hi participen dotze municipis de l’Alt Penedès), que té per objectiu conèixer la història del territori a través del joc. Els Vitis són unes criatures molt petites i silencioses, gairebé invisibles, que només es mouen quan ningú les veu. No són ni animals, ni plantes, ni persones. Són els vitis.

Explica la llegenda que van arribar al Penedès fa molts i molts anys, quan encara no hi havia vinyes, cases o camins. Es creu que són els responsables de la protecció d’aquest territori. Hi ha qui diu que només es troben a les vinyes, entre els ceps, i qui es decanta per pensar que protegeixen tots els paratges i indrets més bonics de la comarca, siguin espais naturals o monuments històrics.

De Vitis n’hi ha dotze, un per cadascun dels municipis que hi participen: a Vilafranca trobem la Viti Enxaneta; a Santa Margarida i els Monjos, la Vitis Remeiera; el Viti Guardià de les Caves a Sant Sadurní; el Viti Arqueòleg a Olèrdola i el Viti Pagès a Subirats, entre altres. Per descobrir les seves aventures, els usuaris han de visitar la dotzena de punts del Penedès on s’han perdut els Vitis i escanejar amb el telèfon mòbil el codi QR que hi trobaran. Cada Viti proposarà tres reptes diferents que s’hauran de completar durant la visita. Si se superen amb èxit, la recompensa és un cromo col·leccionable que es podrà afegir a l’àlbum que ha elaborat el Consorci de Promoció Turística. Juga amb els Vitis, resol els dotze enigmes que proposen i explora els dotze pobles on s’amaguen. La diversió està assegurada.

Desperta l’explorador que portes dins

Aquesta, però, no és l’única proposta que existeix al territori que convida a despertar l’explorador que portem dins. Torrelles de Foix suggereix un joc de pistes i reptes amb el mòbil que convida a conèixer un poble marcat per l’aigua de la mà d’un pagès conegut com el Ton de les Dous. Gelida et convida a buscar les Claus del Funi, amb una divertida gimcana digital que anima a recórrer els punts més emblemàtics del poble i a conèixer una mica més la història del funicular. Olèrdola t’engresca a conèixer paisatge, restes d’esglésies, cases i cellers medievals, necròpolis i un munt de petits secrets a través de cinc rutes que et portaran a descobrir el municipi de la mà de l’Estanis, un arqueòleg despistat al qual hauràs d’ajudar a resoldre preguntes, enigmes i petites proves. I Ordal t’anima a viatjar en el temps fins a la segona meitat del segle XVIII per ajudar al bandoler Morrut a resoldre els enigmes que li permetran tornar a la seva època.

Hem aconseguit que us vinguin ganes de jugar?

12. Torclum: passió per l’oli d’oliva verge extra

Torclum és una empresa familiar de la Bisbal del Penedès que combina tradició i innovació per produir oli d’oliva verge extra (OOVE) de qualitat. Destaca pels seus productes, les seves pràctiques sostenibles i el seu compromís amb el territori. L’empresa fa molts anys que es dedica al cultiu de l’olivera i no va ser fins a l’any 2007 que va començar a comercialitzar el seu oli directament al consumidor, sense intermediaris, per donar un valor afegit al producte.

Oleoturisme i passió pel territori

Torclum es dedica a transmetre la seva passió pel territori a través de l’oleoturisme. Organitza diverses activitats en el marc de les quals fa pedagogia de la pagesia i explica tot el cicle vegetatiu de l’olivera, des que es cullen les olives fins que arriben a taula. Insisteixen a defensar que l’oli de millor qualitat és el verge extra i ofereixen tastets de productes com la melmelada d’oli o les olivades. Els visitants passen una estona entretinguda mentre redescobreixen què és un bon oli d’oliva verge extra i els seus beneficis per a la salut.

Per Torclum la sostenibilitat és una prioritat. Prova d’això és que tots els seus cultius són ecològics. També han dissenyat un molí que elabora l’oli sense malbaratar aigua i reaprofita subproductes de l’oliva. Aquest molí, a més, funciona gràcies a l’energia produïda per les plaques fotovoltaiques que ha instal·lat l’empresa, tancant així tot el cercle.

Torclum mostra el seu compromís amb la salut, la cultura local i la sostenibilitat a través de la producció d’oli d’oliva verge extra i l’oleoturisme. En cada gota d’oli es revela la seva passió per la natura. Una passió que s’ha vist reconeguda recentment amb el premi “Best Storytelling”, que atorga el certamen internacional “World Gift Challenge 2023”. Es tracta d’un guardó que reconeix la capacitat de Torclum per narrar la història dels seus productes artesanals i del territori d’on provenen.

www.torclum.com

13. On the road

Una de les iniciatives turístiques del territori que han tingut més bona rebuda, i que fomenten un turisme més familiar, tranquil i centrat en les visites culturals i les rutes per l’entorn, és la xarxa d’autocaravanes del Consorci de Promoció Turística.

Aquest projecte enllaça dotze municipis de l’Alt Penedès, i s’hi estan sumant més espais d’arreu de la vegueria, que disposen d’àrees per a autocaravanes i RV (recreational vehicles com autocaravanes, campers, furgonetes…). A més, a la pàgina web de penedesturisme.cat també es mostren àrees de pernoctació per a RV en cellers de la zona.

Els municipis que actualment formen part d’aquesta RV Penedès-Sites&Vineyards són Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Quintí de Mediona, Sant Martí Sarroca, Sant Pere de Riudebitlles, Sant Sadurní d’Anoia, Vilafranca, el Pla, Subirats, Santa Margarida i els Monjos, Vilobí, Mediona i Torrelles de Foix.

14. Del Castell de Ribes al patrimoni dels Indians

Sant Pere de Ribes, al cor del Garraf, ofereix un ampli ventall d’opcions per gaudir del turisme de proximitat a través d’un estret vincle entre el patrimoni, la història i la cultura. Destaquen per sobre de tot dos elements tan singulars com són el Castell de Ribes i el patrimoni dels indians, que compta des de fa un any amb el Centre d’Interpretació dels Americanos.

Visitar el Castell de Ribes esdevé una oportunitat única tant per descobrir la seva significació històrica, com per entendre l’evolució del municipi al llarg dels segles. L’actual museïtzació permet aprofundir en els aspectes rellevants d’aquesta edificació a través d’imatges, audiovisuals, maquetes i elements sonors. Un recorregut per la història del castell, però també per la geologia, la fauna i la flora del territori. 

La visita serveix per explicar també el creixement del municipi en època medieval, l’expansió dels segles XVIII i XIX o el creixement del nucli de les Roquetes. Una senyalització estableix un itinerari pels principals elements del Sota-Ribes, com la casa del terme o l’església vella, i els visors del patí permeten identificar elements com l’ermita de Sant Pau, les vinyes o les timbes. L’antic estable acull tot un homenatge a la gastronomia local, amb productes de proximitat i qualitat.

El Castell de Ribes també és la seu des de l’any 2021 del Festival Udaeta, dedicat al ballarí, coreògraf i estudiós de les castanyoles José de Udaeta, que va viure al castell a finals del segle XX. Un certamen primaveral de música i dansa que té lloc en un entorn privilegiat i que ofereix una experiència artística única i de proximitat als espectadors. 

Per completar l’experiència, és imprescindible visitar el Centre d’Interpretació dels Americanos, un espai inaugurat el juny del 2022 amb l’objectiu d’explicar la història dels indians a Sant Pere de Ribes i a Catalunya, partint dels seus orígens, passant pels seus viatges, i sense esquivar aspectes més foscos com el comerç d’esclaus. La visita és autoguiada i compta amb plafons explicatius, calaixos interactius, jocs de llums, cubs màgics i imatges de l’abans i el després del retorn dels indians.

El centre és també l’Oficina de Turisme de Sant Pere de Ribes i el Punt d’Informació del Parc del Garraf, i suposa el punt de partida de la Ruta dels Americanos, un recorregut pels principals actius del patrimoni indià local. Igualment, cada mes de juny el municipi celebra la fira Retorn dels Indians, que atrau prop de 20.000 visitants.

15. 360º sobre rodes

Descobrir el Penedès en bicicleta és possiblement la millor manera d’entendre la seva immensitat i els seus contrastos. Això és el que proposa Penedès 360º, un seguit de rutes per etapes, circulars i accessibles que us aproparan fins al mar, us acompanyaran entre vinyes i us faran enfilar fins a dalt de la muntanya.

La Penedès 360º té tres itineraris, un per a cada modalitat de bicicleta:

Ruta Gràvel: És considerada la ruta més original. Ressegueix pobles, cellers i ermites per camins i carreteres tranquil·les i cent per cent pedalables. Està dissenyada per fer-la amb una bicicleta de gràvel o amb una bicicleta elèctrica de muntanya. Passa per Vilafranca, Sant Sadurní, Torrelles de Foix i Sant Jaume dels Domenys.

Ruta BTT: Suar en una pujada, gaudir en una trialera de baixada, pedalar per camins nous… Això és la ruta All Mountains, una ruta de 180 quilòmetres pensada per a un nivell de ciclista mitjà. Passa per Olèrdola, Ordal, Sant Quintí, Pontons, la Bisbal i Calafell.

Ruta Carretera: Si ets un ciclista de carretera, la ruta Back Road és la teva. Carreteres petites, tranquil·les, asfaltades, amb desnivells assequibles o de vegades no tan… Una ruta circular, de 200 quilòmetres, per la vegueria: de Vilanova i Sitges fins a Mediona i Pontons, amb incursions a l’Alt Camp.

Si vols saber-ne més, pots trobar la informació detallada de totes les rutes i etapes al web penedes360.cat

16. “Busquem fer valdre allò que ens fa autèntics per treure el cap enmig d’un mapa turístic molt ric”

Núria Sala, directora del Consorci de Promoció Turística del Penedès

Quin és el model turístic que té actualment el Penedès?

Som un territori allunyat del turisme de masses, on donar valor al que ens diferencia i ens dona entitat turísticament parlant, ens ajuda a treballar un turisme responsable i adaptat a públics i segments més petits. El Penedès no és un territori amb uns actius turístics de gran rellevància, ni amb capacitat per acollir un nombre molt gran de visitants, però és la suma dels diferents actius el que fan singular l’experiència que hi vius.

És el turisme que volem?

I tant. És un turisme que està molt lligat als valors i a la singularitat de les propostes que tenim al territori. Quan gestiones turísticament una destinació i tens grans atraccions turístiques que generen un moviment massiu de persones, et condiciona el desenvolupament turístic d’un territori. En el nostre cas, treballem un territori divers i ampli, que va des de la costa fins a l’interior. És cert que, per la tradició turística del país, la costa sempre ha estat una zona amb un valor turístic de rellevància (i ho continua sent), però la zona d’interior aporta un turisme molt més controlat, un turisme que combina diferents experiències per acabar fent el teu viatge a mida.

Hi ha destinacions que són turístiques per naturalesa i altres que no en són i que han hagut de construir aquesta naturalesa. És el cas del Penedès?

Efectivament. Al Penedès, l’enoturisme va ser el punt clau de desenvolupament del territori. Ja fa gairebé vint anys que es va començar a treballar en una oferta d’enoturisme estructurada, incorporant canvis importants en les empreses que s’hi dediquen perquè fossin molt més adaptables a un servei turístic, perquè la gent les pogués conèixer i per poder generar un producte al voltant d’això. Aquests canvis van fer que zones com aquesta cresquessin i agafessin formes turístiques.

Hi ha oferta més enllà de l’enoturisme?

L’oferta enoturística sempre ha estat capdavantera, però en els darrers anys també han aparegut projectes de turisme familiar (com els Vitis), de turisme de reunions, i projectes de territori que han reivindicat actius turístics patrimonials que ara són perfectament visitables. El nostre territori és divers i ens permet posicionar el Penedès amb una oferta temàtica, que pot ser bona per a un amant de l’enoturisme, del cicloturisme o de la cultura i del patrimoni. El compromís del Consorci és saber diversificar perquè a través d’aquestes propostes valorem el que tenim, acollim bé el visitant i fem que marqui el Penedès com un dels seus destins en una pròxima escapada.

El producte que ven natura està a l’alça.

Fa pocs dies, uns companys de feina que són de l’àrea metropolitana ens deien: “Carai, aquest territori és natura al cent per cent”. I tenen raó, però potser quan hi vius no n’ets conscient. Tenim les vinyes, accessibilitat a la muntanya i, per tant, propostes que encaixen molt bé amb aquesta demanda de turistes que busquen gaudir d’activitats a l’aire lliure.

I el turisme de dades?

És cabdal. Des del Consorci hem treballat en un Pla de Màrqueting Digital, on a banda de treballar per posicionar la marca de destí Penedès, un dels objectius prioritaris ha estat l’anàlisi de dades. Necessitem constantment veure què és el que fa el client: quins interessos té, quina informació està buscant, com interacciona amb nosaltres a través de les xarxes socials… Aquest coneixement és molt important perquè ens donarà informació de la planificació del seu viatge, però també de l’experiència viscuda al Penedès. Per tant, aquest pla ens permetrà disposar de moltes més dades i ser molt més àgils per saber si cal corregir o orientar alguna cosa.

Cal millorar alguna cosa?

El que perseguim és, sobretot, reivindicar el Penedès i que la gent el reconegui com un territori obert, amb una oferta turística cada cop més diversificada i amb més possibilitats per esdevenir una destinació de referència. En enoturisme ja ho és, però volem donar a conèixer en la seva màxima amplitud com és aquest territori i totes les ofertes que s’hi van generant. El Consorci està participant, en inversió i infraestructura, en molts projectes de territori que estan suposant un canvi gran per a la destinació, com el d’una mobilitat més còmoda. Aquesta és una altra fita que ens hem marcat, la de treballar en l’estratègia d’una mobilitat ciclable al Penedès. Volem que sigui un territori on et puguis moure còmodament amb bicicleta.

Què és el que més costa?

L’oferta ja és molt descentralitzada al Penedès, tot i que sempre és un valor que tenim en compte: diversificar l’oferta, desestacionalitzar, que puguis venir aquí durant tot l’any són valors que contemplem en l’estratègia turística. Per nosaltres, el més difícil és atraure la gent, però un cop la tens aquí, estàs segur que la seva experiència serà molt bona. La competència turística a Catalunya és molt gran i això t’obliga a estar constantment treballant i oferint una bona qualitat de servei per reivindicar aspectes que et donin molta identitat, de manera que el turista només trobi aquesta singularitat aquí, a casa nostra. Busquem fer valdre allò que ens fa autèntics per treure el cap enmig d’un mapa turístic molt ric i recordar que també som aquí.

FER UN COMENTARI