Arriba la tardor, època de passejades per la muntanya, de fulles seques, dies més curts i nits més llargues. És, doncs, un bon moment per reflexionar i considerar com gestionem les emocions en el procés de dol.

El dolor emocional, malgrat tot el sofriment, ens ofereix una nova visió de la vida, del temps, amb els seus cicles vitals i naturals, i és justament llavors, quan estem immersos en el dolor, quan tot s’ensorra i ens sentim vulnerables, és justament llavors quan aprenem, quan estem presents, quan hi veiem clar.

Res és etern, tot canvia. El ritme de la natura es veu clarament en camps i boscos, on la tardor ofenosa mostra la seva paleta de colors ocres i les fulles dels arbres es desprenen i cauen, però l’arbre encara continua viu per renéixer de nou. El dolor emocional modifica i transforma els valors i les prioritats de la nostra vida, moltes vegades en canvis molt significatius. La tardor és un moment propici per explorar-los i equilibrar-los.

Tot i que ningú pot dir-nos com hem de viure el dol ni com hem de viure la vida, sí que és important saber que tots disposem dels recursos necessaris per fer front al dolor emocional. Només cal escoltar el nostre interior; és un procés que va de dins cap enfora. Confiem en les nostres capacitats de superació per afrontar les pèrdues i la mort. Dins nostre, en el nostre centre, creixeran els fruits i la llum necessària per transformar les nostres vides.

Però tot i tenir aquests recursos interns, a vegades el camí es pot complicar i ens veiem incapaços d’afrontar-lo, ens sentim bloquejats i completament aclaparats per les circumstàncies. És aleshores quan intervé la teràpia de dol. L’objectiu és acompanyar la persona en el seu singular camí. Però no ens evitarà el dolor, no deixarem de sentir la sensació de buit vital, només ens ajudarà a saber-lo gestionar.

L’acompanyament al dol ens portarà a comprendre i escoltar el ressò del nostre cor per tal de tenir pensaments delicats i càlids. Ens ajudarà a tenir un dol serè i a alleugerir les emocions, ens acompanyarà perquè el nostre ésser estimat tingui un lloc d’honor. Tot plegat per transformar el dolor en el que realment és, en amor. La tardor és l’estació de l’any de la serenitat, un bon moment per aturar-nos, per observar de quin color tenim les fulles.

FER UN COMENTARI