El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el Vinseum, ha presentat avui el programa d’activitats que es duran a terme al voltant del Dia Internacional dels Museus (DIM), el 18 de maig. Fa 42 anys que, gràcies a la iniciativa del Consell Internacional de Museus (ICOM), arreu del món es celebra aquest dia amb una gran varietat de visites guiades i activitats diverses.

El lema del DIM d’enguany és El museu com a eix cultural, el futur de la tradició, leitmotiv que, segons el director del Vinseum Xavier Fornos, estan complint des del museu. Fornos ha volgut destacar els canvis que afectaran l’exposició permanent, ja que la darrera sala d’aquesta inclourà les troballes de l’excavació arqueològica de Cal Pa i Figues que, en un futur proper, suposarà una ampliació del museu.

El responsable d’activitats Jordi Ribas ha exposat els diferents actes programats amb motiu del DIM, que s’allargaran durant deu dies. El dissabte 18 i diumenge 19 el museu obrirà les seves portes de 10 a 24h i de 10 a 14h respectivament, a la vegada que oferirà una visita guiada a les 11h els dos dies i una visita guiada dissabte a les 22h de la nit. Les visites guiades d’aquesta jornada, que seran obertes i gratuïtes, oferiran una copa de vi gentilesa dels Amics d’Honor del museu.

El divendres, però, ja hauran començat els actes del DIM amb la presència dels més petits: alumnes de les escoles Sant Domènec de la Ràpita, Sant Josep i Baltà Elias de Vilafranca i Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal presentaran les seves primeres ponències a l’auditori del museu. Al vespre es presentarà la nova sala de l’exposició permanent, sota el nom de Les arrels del nou museu.

L’endemà el món del còmic entrarà a fer el vermut: l’expert en Tintín Joan Manuel Soldevilla commemorarà els 90 anys de la creació del personatge d’Hergé en un acte que el museu fa en col·laboració amb el Club del Còmic de la biblioteca vilafranquina. A més, a la tarda els treballadors de la Fundació Mas Albornà exposaran el seu punt de vista sobre la vinya i el vi a través de com viuen el Vinseum; i a dos quarts de nou del vespre David Pastor oferirà un concert organitzat pel Jazz Club.

Diumenge el nou personatge del Vinseum, el Sireni, serà el protagonista de l’activitat familiar Mireu com vola el sireni, i també s’obriran les portes del nou laboratori de restauració de Cal Berger. Finalment, dijous 23 els arqueòlegs Jordi Amorós i Imma Mesas presentaran els primers resultats de l’excavació arqueològica de la necròpolis de Cal Pa i Figues.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi, assegurava que aquesta programació ratifica que el Vinseum s’està adaptant a çuna societat canviant i a la reinvenció dels museus per tal que siguin més flexibles. El regidor opinava que “els museus han de tenir ànima i generar emocions, perquè així es crea interès i fidelitat”, i que cal que el Vinseum sigui capaç d’interactuar amb els visitants i els permeti “co-crear, compartir i opinar”.

FER UN COMENTARI