La via judicial s’ha esgotat per a Adrián Sas. El 12 de març el Tribunal Suprem deliberarà sobre el recurs presentat per la seva defensa. Si ratifica la pena, el vilafranquí haurà d’ingressar a presó i serà el primer pres polític per les mobilitzacions del Primer d’octubre

El vilafranquí Adrián Sas pot convertir-se en el primer pres polític per les mobilitzacions del primer aniversari de l’ 1 d’octubre si el Tribunal Suprem confirma, el pròxim 12 de març, la condemna de 3 anys, 6 mesos i un dia de presó que va emetre l’Audiència provincial de Barcelona contra ell per delicte contra l’autoritat i de lesions lleu.

A finals de la setmana passada, gairebé a l’hora que a començaven les negociacions per la futura llei d’amnistia, el Tribunal Suprem feia saber a la defensa de Sas que ja hi havia data per deliberar sobre el recurs presentat per aquesta fa gairebé dos anys: el 12 de març. Aquest dia és el que la via judicial del procés contra el jove vilafranquí s’haurà esgotat i dels resultats que en surtin es confirmarà, o no, la pena. L’absolució és poc probable i Sas és escèptic: “Jo compto que entro a la presó, no és per caure en el desànim, però al final l’experiència ens demostra que la confiança amb la justícia és nul·la. Si finalment no entro, no serà per la justícia, sinó per la lluita al carrer”, indica.

El periple judicial d’aquest militant comunista fa més de cinc anys que va començar. Va ser detingut el desembre del 2018, dos mesos després de les protestes pel primer aniversari del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, quan es van produir nombroses mobilitzacions arreu del país; Sas va participar en la que va acabar davant del Parlament i que va ser dissolta pels Mossos amb diverses càrregues policials. Unes setmanes després, sense cap informació prèvia, era detingut al carrer acusat de cometre delictes de desordres públics, atemptats contra l’autoritat i lesions. La Generalitat es va personar en la causa com a acusació personal i entre els tres Mossos d’Esquadra denunciants hi havia Jordi Arasa, condemnat -i posteriorment absolt- a dos anys i quatre mesos de presó per lesions a les persones acampades el 15-M de 2011 a la plaça Catalunya de Barcelona.

El paper de la Generalitat
La Fiscalia demanava per a Adrián Sas una pena de 7 anys de presó, mentre que la Generalitat en reclamava 5 i mig. El judici va tenir lloc el 17 de novembre de 2020 i, malgrat que l’administració catalana assegurés que es retiraria de la causa, no només no ho va fer, sinó que va sol·licitar que es contemplés un pal de bandera com a arma perillosa. Un agreujant que va ser determinant a l’hora que l’Audiència provincial de Barcelona sentenciés la pena de 3 anys, 6 mesos i 1 dia de presó.

Davant aquesta sentència la defensa de Sas va presentar al gener de 2021 un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya qüestionat les proves amb què se’l va condemnar i demanant la revocació i posterior absolució. El TSJC va desestimar-lo i és en aquest punt on els advocats del vilafranquí van presentar, el febrer de 2022, un recurs de cassació al Tribunal Suprem de Madrid que és el que es deliberarà aquest 12 de març. La defensa argumenta que no es va complir la presumpció d’innocència ni la cadena de custòdia de les imatges i vídeos presentats per l’acusació, i reitera el seu desacord en considerar un pal de bandera com a arma perillosa. Aquí és on la Generalitat -a les portes de les eleccions-, demana també al TS que no es tingui en compte l’agreujant del pal de bandera que ella mateixa havia presentat a l’Audiència de Barcelona.

El resultat de les deliberacions al voltant d’aquest recurs es faran arribar al TSJC que serà el que notificarà als advocats de Sas la resolució. Si el Tribunal Superior decideix no acceptar cap de les al·legacions, el jove tindrà 10 dies per entrar a presó des del moment que rebi l’ordre executòria. “Si volen segrestar-me hauran de venir-me a buscar”, diu Adrián Sas. En cas que es confirmi la pena, serà el primer pres polític per les mobilitzacions de l’1-O: “La condemna serà un atac contra el dret a manifestació, contra tots els que aquells dies vam sortir a manifestar-nos per l’autodeterminació, contra tots els que lluitem pels nostres drets i llibertats”, explica.

Tot i que el procés judicial contra el jove vilafranquí fa més de cinc anys que dura, des del Grup de suport Sas Absolució s’alerta de la pressa que està tenint ara el sistema judicial espanyol per tancar aquest cas abans que entri en vigor la llei d’amnistia. “Últimament s’estan afanyant molt. El meu cas fa temps que dura, però realment estava molt aturat i hi ha altres casos, com l’operació Judes que estaven igual i que ara han engegat tota la maquinària judicial perquè el cas es tanqui aquest 2024”, comenta Sas a la vegada que posa en relleu que, malgrat que en pogués sortir beneficiat, per ell la llei d’amnistia té poc abast: “No hi estem en contra, però des del principi hem dit que és una llei que es queda molt curta perquè deixa molta gent fora, no només de la resta de l’estat espanyol, sinó també a tots aquells que dins de Catalunya han optat per fer front al feixisme de Vox, per defensar el dret a l’habitatge, els drets laborals… És per això que nosaltres lluitem per l’amnistia total, una amnistia que no deixi a ningú enrere i que tregui de la presó tots els presos polítics antifeixistes, sense fer diferenciacions entre innocents i culpables ni entre mètodes de lluita empleats” conclou.

No ens rendim”
L’anunci de la data de deliberació del recurs al Tribunal Suprem ha agafat a contrapeu el Grup de suport Sas Absolució. La primera acció que han dut a terme ha estat l’enregistrament d’un vídeo que han difós a través de tots els seus canals i en el qual apareixen familiars, amics i companys de l’encausat que mostren com el procés contra Sas no només l’afecta a ell. La peça acaba amb el jove fent una crida a la mobilització: “Entenem que no estem al 2017 ni al 2018, la situació actual és de desmobilització i està tot molt aturat. Amb el vídeo intentem encendre l’espurna i que la gent es comenci a preocupar i mobilitzar per aquestes raons. No ens rendim, per més que la repressió sigui dura no podem deixar que guanyi, hem de continuar mobilitzant-nos”, conclou.

Des del grup  s’està treballant per fer un acte polític acompanyat d’un dinar popular i d’un concert que serveixi també per recaptar fons per la campanya i per poder fer cobrir les despeses que el jove pugui tenir a la presó. Al mateix temps, s’està avançant en l’organització d’assemblees a barris i ciutats per donar suport a la campanya i s’està mantenint també contacte amb entitats d’arreu, especialment de la comarca, per tirar endavant actes reivindicatius. Totes les accions es donaran a conèixer al canal de Telegram @sasabsolucio

FER UN COMENTARI