La Coordinadora Antirepressiva del Penedès ha reivindicat la “convivència i llibertat d’expressió” a Vilafranca després que membres del Grupo de Liberación del Penedés, col·lectiu que es dedica a retirar llaços grocs i pancartes en solidaritat amb els presos i preses polítiques en espais tant públics com privats, hagi denunciat els tres joves vilafranquins que la matinada del passat 26 de setembre van increpar la seva actitud.

Segons els denunciants, els tres joves s’haurien enfrontat físicament amb 30 dels seus membres a la plaça de la Vila, quan el GLP es disposava a retirar la pancarta “Llibertat presos i preses polítiques i exiliades” situada a la façana de la capella de Sant Joan.

Agredits i denunciats

Els denunciats, però, asseguren que les víctimes de l’agressió van ser ells: segons aquests, els integrants encaputxats del GLP els van amenaçar i insultar perquè els van recriminar la retirada dels llaços i pancartes; i quan un dels joves va intentar retirar una perxa que utilitzava el GLP aquests el van reduir a terra, li van prendre el mòbil i el van agredir.

Les versions s’acusen mútuament i, malgrat es disposi de vídeos on es pot observar el desenvolupament dels fets, la Coordinadora Antirepressiva denuncia la passivitat i inacció de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, ja que d’aquesta manera s’ha arribat a la situació on “els agredits passen a ser els denunciats per agressió”. Ara, els tres joves han rebut una denúncia per part del Grupo de Liberación per un delicte lleu de faltes i el proper 7 de novembre hauran d’assistir al seu judici a Vilafranca: per aquest motiu, la Coordinadora convoca una concentració de suport a les 13h davant dels jutjats.

A més, des de la Coordinadora Antirepressiva s’afirma que el modus operandi del GLP és repetitiu: es tracta de grups organitzats que no només busquen la retirada de simbologia independentista i en solidaritat amb els presos i exiliats, sinó que també acostumen a imposar denúncies sempre que hi ha un enfrontament malgrat no ser els agredits.

Així, la Coordinadora Antirepressiva del Penedès demana l’absolució dels tres joves i una “condemna als veritables agressors”, i també exigeix que el conseller d’Interior Miquel Buch “deixi de blanquejar el feixisme i actuï contra els grupuscles d’extrema dreta”.

 

La Coordinadora també ha volgut recordar que el proper 10 de novembre tindrà lloc el judici dels “9 antifeixistes de Vilafranca”, encausats per haver participat a una manifestació antiracista amb motiu de la presència del partit Plataforma per Catalunya a la ciutat el passat 2010.

 

(Fotografia: Agència Catalana de Notícies)

FER UN COMENTARI