Alerta al sector vitivinícola i enoturístic del Penedès

0
249

He tingut ocasió de visitar la zona vinícola de Bordeus i, renoi, quina sorpresa, amb menys atractiu i potencial que nosaltres han estat capaços de convertir-la en un centre enoturístic de primer ordre.

Passejant pel petit poble de Saint-Émilion vaig quedar astorat: milers de visitants, tots els cellers oberts –amb molta classe i estil–, amb visites i tasts de vins, totes les botigues obertes, destacant les de caràcter enològic on comprar qualsevol marca de vi i complements, restaurants de nivell, molta creació de riquesa i de llocs de treball.

L’endemà, la visita a la Ciutat del Vi de Bordeus em va fer sentir tremendament petit: centenars de visitants (era dilluns i feiner!), activitats de tota mena a 20 euros l’entrada, s’hi pot comprar o tastar un vi de Bordeus, del Penedès o d’Austràlia; és una màquina de fer diners, de donar vida a la ciutat i prestigi als vins de la regió. La ciutat té forma de decantador de vi gegantí de diverses plantes, i a l’última hi ha un mirador terrassa on tastar qualsevol vi del món: bravo, una meravella, una obra mestra!

Vaig sentir una profunda tristesa en adonar-me que, tenint molt més que no pas ells, no en traiem ni una petita part del profit que en treuen. Nosaltres ens empobrim i ells creixen sense parar.

Senyors empresaris del cava, vi, restauració, enoturisme en general, responsables de l’administració pública implicats, agafin un bus, vagin a visitar aquesta regió i, ja posats, també la de la Xampanya, i prenguin bona nota; a la tornada es posen les piles, inverteixen, es renoven, dinamitzen i dignifiquen el sector i porten la llum i el progrés al Penedès: tenim una excel·lent i envejable base per fer-ho.

Abans, però, paguin el raïm als pagesos a un preu just, elaborin qualitat i venguin a preus dignes. Per cert, una ampolla d’aigua “Perrier” o “Evian” de mig litre costa més diners que una ampolla de cava brut nature. Alguna cosa estan fent vostès molt malament.

Josep Ros Tarafa

Sant Sadurní d’Anoia

FER UN COMENTARI