Alt risc d’incendi a tot el Penedès

0
182
foto: Federació d'ADF Penedès-Garraf.

Encara no som a l’estiu i des de dimecres les comarques de la vegueria Penedès ja es troben en el nivell 2 del Pla Alfa, que determina que és una zona amb alt risc d’incendis. De fet, avui dijous hi ha 27 comarques amb risc alt d’incendi a Catalunya, i demà divendres està previst que n’hi hagi 35.

El sadurninenc Xavier Xortó, de la Federació d’ADF Penedès-Garraf, preveu un any molt difícil, no només per l’onada de calor d’aquests dies (que s’ha avançat un mes al que és habitual), sinó perquè estem en el segon any de seqüela acumulada. “Tenim el còctel perfecte per tenir grans incendis”, ha dit Xortó. De fet, els Bombers comparen la situació actual amb els anys 1994 i 2012, que van ser molt crítics.

Polèmica ADF-Bombers

La campanya de prevenció d’incendis de 2022 comença amb polèmica ja que els Bombers (autoritat màxima en cas de foc) han decidit relegar les ADF a les primeres intervencions, atès que solen ser els primers a arribar als incendis, i quan arriben els Bombers s’han de retirar. Xortó ho considera un “menysteniment” que “pot ratllar el delicte de negligència mediambiental, en deixar cremar boscos sense aprofitar els recursos del país”. De fet, les ADF estan estudiant portar-ho a la fiscalia.

Sigui com sigui, la campanya ha començat per a les ADF, que es desplacen cada dia a punts d’alta visibilitat amb voluntariat per fer el control de les columnes de fum que hi pugui haver. Ho faran fins dimarts, que començarà a fer-ho la Diputació. A més, la Federació d’ADF disposa de trenta càmeres fixes de control a les muntanyes de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, i disposa de 106 vehicles d’extinció, 26 dels quals són camions pesants 4×4 amb capacitat per a més de 3.500 litres d’aigua.

D’altra banda, la Diputació de Barcelona activarà el dimarts 21 de juny el seu Pla d’Informació i Vigilància contra incendis forestals de 2022, consistent en un dispositiu de prevenció i vigilància contra el foc als boscos dels parcs naturals de la província, amb un total de 93 unitats d’informació i vigilància, 14 punts de vigilància fixa i un de mòbil. Fins l’1 de setembre s’activaran a diari en l’horari de màxim risc, entre 2/4 d’1 del migdia i 2/4 de 8 de la tarda. La campanya es pot allargar al setembre en cas de sequera extrema.

El pla de la Diputació arriba a la 27a edició. Es va fer per primer cop com a prova pilot el 1996 a l’Alt Penedès i al 2000 es va estendre a la resta del territori. L’any passat, a l’Alt Penedès hi va haver 18 incendis durant la campanya (set més que al 2020) i es va passar d’1,78 a 2,85 hectàrees afectades. Va ser una de les comarques amb menys superfície cremada. Al Garraf, els incendis van incrementar-se un 38% i va ser l’única comarca de Barcelona sense cap incidència en línies elèctriques.

El conseller d’Interior de la Generalitat, el vilanoví Joan Ignasi Elena, va fer dijous una crida a “l’extraordinària prudència” i va manifestar que “no ens podem permetre tenir més incendis simultàniament”. Xavier Xortó assegura que amb tres grans incendis forestals alhora com els que hi ha ara, “el sistema d’extinció es col·lapsa”.

El titular d’Interior també s’ha adreçat “al conjunt de la pagesia, a la gent del territori, que ens ajudin, que estiguin allà per fer la primera intervenció en els casos que es produeixin petits incendis perquè els puguem aturar abans que es produeixi un nou incendi”.

FER UN COMENTARI