Aparec i desaparec

0
776

Ja he dit diverses vegades que molts dels problemes que tenim a l’hora de fer servir la nostra llengua depenen més de l’actitud que hi posem que no pas de la capacitat i la destresa que tinguem per utilitzar-la. Al final de l’article veureu per què ho dic.

Hi ha una sèrie de verbs que hom sol conjugar malament en temps present. Els copio directament de Ruaix: Català complet / 2. Curs superior de llengua, p. 175:

jo conec (i desconec, reconec) (i no pas “coneixo, desconeixo, reconeixo”)

jo aparec (i comparec, desaparec) (i no pas “apareixo, compareixo, desapareixo”)

jo contradic, tu contradius, ell contradiu… (i no pas “contradeixo, contradeixes, contradeix…”)

jo visc (i no pas “vic” o “visco”)

Queda clar, oi? Aquí es podria acabar l’article, aquest mes. Però falta el que us he promès abans. Només us posaré un exemple –em sembla que l’error que comento avui i la seva solució correcta han quedat prou clars– amb un comentari curiós, això sí.

Fa uns quants dies, el president Puigdemont va aparèixer al canal televisiu 3/24 per adreçar-se al país en relació a la situació que estem travessant (que espero que acabi bé, és a dir, amb l’obtenció d’un estat normal, una república catalana). Però el que aquí ens interessa és que va començar la seva exposició amb la frase següent:

–Bon dia. Comparec davant les càmeres…

Fins aquí, molt bé per part del president. Ara bé –i agafeu-vos fort–, la primera frase de transcripció resumida que surt retolada a la part de baix de la pantalla, va ser –no ho endevineu…?– aquesta:

–Bon dia. Compareixo davant les càmeres…

Aquí podria tornar a acabar l’article de l’octubre… Però no pot ser, és clar. Què va passar? No sé qui era l’encarregat de les retolacions d’aquell dia –una bellíssima persona, probablement–, però era algú que responia a un dels dos casos possibles que exposo a continuació.

O es tracta d’algú que té tan arrelat i interioritzat aquest error que ni el va sentir, al president, com si diguéssim, o –en la segona hipòtesi– d’algú tan espavilat que va creure que Puigdemont s’havia equivocat i va dir: No patiu, que aquí soc jo per a esmenar-ho

Vosaltres què creieu?

FER UN COMENTARI