Arnabat defensa al Parlament la Llei de reparació de les víctimes del franquisme

0
1403
Josep Cruanyes i Ramon Arnabat

Divendres de la setmana passada l’historiador penedesenc i director del projecte Tots els Noms de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP), Ramon Arnabat, va participar a la ponència del Parlament que ha d’elaborar l’informe de la Proposició de llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, presentada per Junts pel Sí, Catalunya Sí que es pot i la CUP. La compareixença d’Arnabat es va fer conjuntament amb l’advocat Josep Cruanyes. L’historiador vilafranquí exposà els resultats de la recerca realitzada sobre la repressió al Penedès, que afectà directament 2.189 persones, bona part d’elles sotmeses a judicis militars sumaríssims.

Explicà Arnabat que la repressió era a l’ADN del règim franquista i que la consulta de prop d’un miler de processos militars sumaríssims que havia fet, demostraven la total il·legalitat dels mateixos, tant perquè eren contraris a dret i al dret internacional, com pels defectes jurídics procedimentals i per la manca de qualsevol possibilitat de defensa dels acusats. I recordà que el mateix Serrano Suñer, el segon del règim franquista, havia dit que aquests judicis era la “justícia al revés” perquè s’acusava dels delictes de rebel·lió als que havien defensat el règim legítim republicà.

Arnabat finalitzà la seva intervenció manifestant el suport de l’IEP a la Llei de reparació de les víctimes del franquisme, “que arriba molt tard, quaranta anys després de restaurat el sistema democràtic i recuperades les institucions d’autogovern de Catalunya”.

FER UN COMENTARI