foto de portada: Pol Cornudella

Després d’un any d’aturada forçosa, el pròxim 29 de juliol comença una nova edició, i ja en van quatre, del festival Jardins de Terramar de Sitges. Fins al 13 d’agost aquest espai emblemàtic i recentment recuperat de la ciutat acollirà un total de quinze concerts dels artistes catalans i nacionals més aclamats del moment. I ho farà seguint unes mesures de seguretat rigoroses que van més enllà de les que estableixen les autoritats i que faran dels Jardins de Terramar un dels espais més segurs per gaudir de la cultura aquest final de juliol i la primera quinzena d’agost.

El mateix espai, amb ubicació, arquitectura i vegetació úniques, esdevé el millor teló de fons per a un festival que vol ser molt més que un cartell de primers artistes. I és que la proposta del Jardins de Terramar va més enllà dels concerts i proposa a tots els assistents complaure’s durant tot un vespre, nit i matinada gaudint de la música a l’auditori, però també de la seva estada per la zona del Village, amb diferents punts amb ofertes gastronòmiques diverses que van des d’un restaurant fins a propostes molt més casual disposades en diferents food trucks i espais molt cuidats per fer una copa a la fresca de la nit d’estiu.

Malgrat la incertesa provocada per l’evolució de la pandèmia, el mes de febrer els promotors del festival, Terra Música & Events, juntament amb l’Ajuntament de Sitges van decidir tirar endavant i començar a treballar a contrarellotge en l’edició 2021. Des d’un bon principi van tenir clar que comptar amb artistes internacionals com havien fet fins al moment seria extremadament complicat, per la qual cosa van optar per comptar amb artistes catalans i nacionals. L’aposta els va sortir rodona, ja que aviat van poder tancar un cartell amb els millors artistes del panorama català i nacional.

1Un cartell de luxe

Els encarregats d’encetar el Festival Jardins de Terramar 2021 seran els Manel, ho faran el 29 de juliol en un auditori que té limitat l’aforament al 50% (podria ser al 70%, però els organitzadors han preferit curar-se amb salut i augmentar la distància de seguretat). El quartet barceloní arriba a Sitges en el marc de la gira Per la bona gent, homònima a l’àlbum produït abans de la pandèmia, i presentant també L’Amant malalta, un EP que inclou tres cançons inèdites. I després d’ells, durant 14 dies pràcticament seguits, s’aniran succeint la resta d’artistes del cartell.

El dia 30 Fangoria, el duo format per Alaska i Nacho Canut, tornarà al festival coincidint amb el 30è aniversari del llançament del seu primer treball, Salto mortal, el 1991. L’endemà Rosario presentarà les noves cançons incloses a l’àlbum Te lo digo todo y no te digo na a la vegada que repassarà els seus grans èxits. Tancarà el primer cap de setmana de festival God Save The Queen (1 d’agost) que farà reviure els grans èxits de 1973 a 1995 de la banda liderada per Freddie Mercury.

2Únic concert d’El Barrio a Catalunya

El 2 d’agost el cantautor El Barrio oferirà l’únic concert que té previst fer a Catalunya en tot l’any. Acostumat a omplir el Palau Sant Jordi dos dies seguits, serà una oportunitat immillorable per veure el gadità en un format més íntim. L’endemà serà Sílvia Pérez Cruz la que presentarà el seu nou treball, Farsa (género imposible), acompanyada per la seva banda al complet i la Farsa Circus Band. El dia 4 el virtuós violinista libanès Ara Malikan torna al Jardins de Terramar després de participar en la primera edició del festival. Amaral, una de les bandes de pop espanyoles de més èxit de les últimes dècades, actuarà el dia 5 i l’endemà ho faran els Sopa de Cabra amb la gira que commemora el 30è aniversari del seu treball Ben endins. El dia 6 d’agost la figuerenca Mónica Naranjo pujarà a l’escenari del Terramar per oferir un concert íntim acompanyada únicament per un piano.

La segona setmana del festival l’encetarà Antonio Orozco el dia 9 presentant el seu desè àlbum Aviónica Tour (amb les entrades ja exhaurides), mentre que el dia 11 seran els grans clàssics Los Secretos, una de les bandes més mítiques del pop espanyol, que faran sonar els seus hits a l’escenari sitgetà. L’endemà, dia 12, Miki Milkiway i la seva Casa Azul seran al festival, mentre que el tancament d’aquesta quarta edició del Festival Jardins de Terramar arribarà el 13 d’agost de la mà de La Oreja de Van Gogh.

Cicle Imprescindibles

A banda d’aquesta quinzena de concerts que tindran lloc a l’auditori dels jardins, el festival compta també amb un altre espai a la zona del Village que acull el cicle Imprescindibles, organitzat per l’Ajuntament de Sitges amb l’objectiu de donar a conèixer els artistes locals consolidats. En total passaran per aquest segon escenari 38 artistes que oferiran 15 actuacions: 6 concerts acústics, 5 espectacles de dansa i 8 de DJ.

El cicle Imprescindibles substitueix l’espai Talent Local que acollia fins al 2019 el festival, un canvi acordat pels organitzadors del Jardins de Terramar i l’Ajuntament per donar major visibilitat als artistes locals i, alhora, ampliar l’oferta cultural del festival. La programació del cicle destaca per una aposta ferma pel talent femení de Sitges i la resta de la comarca del Garraf, per això sobresurten noms com la cantant, compositora i poeta Mane Ferret, la cantant milanesa Cristina Falcinella establerta a Sitges des de fa anys, la compositora electrònica vilanovina Núria Garcia o la cantautora ribetana Expensive Monkey.

Les actuacions de l’Imprescindibles tindran lloc a les 20.45 h els mateixos dies de concert a l’auditori gran. El públic que tingui entrades per al concert de les deu podrà gaudir del cicle gratuïtament i els que no, hauran d’adquirir una entrada a un preu màxim de 5 euros a través del web de cultura de l’Ajuntament o el mateix dia a les taquilles del festival.

3Arrelats al territori

Des que va néixer, ara fa cinc anys, el Jardins de Terramar s’ha proposat esdevenir el festival de referència de la costa sud de Barcelona. Amb només quatre edicions, expliquen els seus promotors que estan aconseguint implementar i consolidar la marca.

Una altra línia estratègica del festival és arrelar al territori perquè els veïns i veïnes de la vegueria Penedès se’l sentin seu. És per això que treballen contínuament teixint aliances amb empreses i entitats de les comarques penedesenques. Enguany, per exemple, tots els espais gastronòmics els gestionarà el càtering sadurninenc Cal Blay i Ametller Origen també hi tindrà un espai on oferirà els seus productes més selectes. El mateix faran altres empreses del territori que col·laboren amb el festival i que compten amb un espai propi al Village.

4Seguretat garantida

Els organitzadors del Festival Jardins de Terramar han prioritzat la seguretat de tots els assistents, per la qual cosa han optat per limitar l’aforament dels concerts al 50% i no al 75% com actualment està permès. Això significa que on l’any passat cabien 2.200 persones, enguany n’hi haurà 1.100, totes assegudes i amb butaques buides a banda i banda. A més, durant els concerts no es podrà ni menjar ni beure, serà obligatori l’ús de la mascareta en tot el recinte i es traçaran diferents passadissos d’entrada i sortida a tots els espais per evitar cues i aglomeracions. També es prendrà la temperatura a tots els assistents i hi haurà desenes de punts amb gel hidroalcohòlic arreu del recinte.

5Manel

Manel

Després d’assolir el número 1 a les llistes de vendes amb Per la bona gent (Ceràmiques Guzmán, 2019) i convertir-se en l’únic artista que ho aconsegueix quatre vegades consecutives amb discs cantats en català–, Manel reprèn la gira que va quedar estroncada per la covid. L’últim treball del quartet format per Guillem Gisbert, Martí Maymó, Roger Padilla i Arnau Vallvé és una combinació de tradició i electrònica: és un pas que amplia les fronteres del seu pop obert al hip hop, l’R&B, els sintetitzadors i tot allò que es pugui imaginar. El concert serà el 29 de juliol a les 10 del vespre.

6Sílvia Pérez Cruz

La cantautora de Calella de Palafrugell arriba a Sitges per presentar el seu nou disc titulat Farsa (género imposible), acompanyada per la seva banda al complet i la col·laboració especial en la posada en escena de la Farsa Circus Band. L’espectacle esdevé un diàleg viu entre diferents disciplines artístiques com el teatre, la poesia, la pintura, el cinema o la dansa. L’artista empordanesa explica que el seu treball respon a la seva inquietud al voltant de la dualitat del que es mostra i el que realment som. El concert serà el 3 d’agost a les 10 del vespre.

7Amaral

Amaral, una de les bandes de més èxit del pop espanyol de les últimes dècades, actuarà a l’escenari principal dels Jardins de Terramar el 5 d’agost. Hi arribaran amb la seva gira Salto al color, el títol homònim del seu darrer treball, publicat i estroncat per la pandèmia. El duet de Saragossa format per Eva Amaral i Juan Aguirre interpretarà els tretze temes del seu vuitè disc, marcat per l’heterogeneïtat i la combinació de sons diversos i per la lluminositat. El concert serà el 5 d’agost a les 10 del vespre.

8Sopa de Cabra

Els gironins Sopa de Cabra arriben al Festival Jardins de Terramar amb la seva gira per commemorar els 30 anys del Ben endins, el disc de rock català més venut de la història. La banda liderada per Gerard Quintana repassarà de dalt a baix tots els temes d’aquest disc que va marcar tota una generació amb cançons com Si et quedes amb mi, el Boig de la ciutat o Empordà, entre altres. A la part final també incorporarà èxits posteriors com Camins, El far del sud, Cercles o Farem que surti el sol entre altres. El concert serà el 6 d’agost a les 10 del vespre.

9Los Secretos

Los Secretos, la mítica banda del pop espanyol sorgida als primers anys 80, entorn de la “movida madrileña”, són un grup atípic, de llarg recorregut que defuig de les modes per refugiar-se en un so propi, inimitable, atemporal, amb el qual han compost algunes de les millors cançons del pop espanyol. Són temes considerats himnes per a diverses generacions com Pero a tu lado, Déjame o Por el bulevard de los sueños rotos, entre molts altres. L’any 2019 van publicar un nou àlbum titulat Mi paraíso i aquest 2021 giren pels principals escenaris del país. El concert serà l’11 d’agost a les 10 del vespre.

10“Els Jardins de Terramar seran un espai segur per gaudir de la cultura”

Joan Ramon Rodríguez, codirector del festival Jardins de Terramar.

Joan Ramon Rodríguez, codirector del Festival Jardins de Terramar

Després d’un any d’aturada, malgrat les incerteses, el Jardins de Terramar torna. Quan vau decidir tirar endavant el festival?

A finals de febrer, veient com estava la situació i havent parlat amb el Procicat i les autoritats locals de Sitges, vaig decidir tirar endavant el festival amb unes mesures molt concretes i apostant sempre per la seguretat dels assistents i els artistes.

I quines són aquestes mesures?

Restringir l’aforament al 50%, seients separats i amb assignació prèvia, presa de temperatura abans d’accedir al recinte, passadissos i circuits marcats per evitar aglomeracions, obligatorietat de l’ús de la mascareta, prohibició de menjar i beure durant els concerts, desenes de punts de gel hidroalcohòlic… El Festival Jardins de Terramar complirà totes les garanties de seguretat amb escreix, garantim que al nostre espai tothom podrà gaudir de cultura segura.

Ara l’aforament que es permet és del 70%, per què el manteniu en el 50%?

Certament, hauríem pogut augmentar l’aforament fins al 70%, però prioritzem la seguretat. En un auditori on en edicions anteriors cabien 2.200 persones, enguany n’hi haurà 1.100, tots molt espaiats.

Si fins al febrer no vau decidir tirar endavant el festival, aquest any deveu haver treballat a contrarellotge…

I tant! En circumstàncies normals haguéssim començat a treballar al setembre, per tant hem tingut cinc mesos menys i hem hagut de córrer molt. Ara bé, el més feixuc en qualsevol festival és el tema internacional i nosaltres des del primer moment ja vam declinar qualsevol possibilitat de portar-ne i vam optar per artistes catalans i espanyols. Vist ara amb perspectiva, em sembla que vam prendre una bona decisió.

Els artistes internacionals han anat caient de tots els festivals, això fa que sigui més dura la competència enguany tenint en compte que els artistes nacionals són els que són i van a molts festivals?

Sí, aquest any que només hem pogut treballar amb artistes nacionals ens hem trobat que és gairebé impossible no coincidir amb algun nom amb festivals propers. Això ha creat una inflació de preus i més lluita per aconseguir artistes.

El sector cultural és dels que més ha patit els efectes de la pandèmia. Com esteu vivint aquesta “recuperació”?

Amb ganes de treballar, nosaltres estem totalment aturats des del març del 2020 i, juntament amb l’oci nocturn, som els grans perjudicats. El 90% de la indústria cultural ha estat aturada fins fa dos mesos i, tenint en compte que el nostre sector és ja molt precari, ho hem passat molt malament.

Sovint quan ens referim al sector cultural pensem només en els artistes i oblidem tota la gent que treballa darrere l’escenari…

Exacte, i aquesta és la gent que viu el dia a dia, que només cobra si hi ha concerts. Un artista en una gira normal porta 25 o 30 persones fixes i en el cas del nostre festival som gairebé 200 les que treballem cada dia de concert. Aquest és el teixit social del sector de la cultura, el que no es veu. També és veritat que molts artistes aquest any s’han compromès molt i estan fent gires ajustant preus i sense guanyar tants diners. Estic agraït a les oficines dels artistes perquè s’hi han posat de cara.

La covid ha unit més el sector?

Sí. Sobretot en el tema de les condicions. Jo estic agraït a les oficines dels artistes i als mateixos artistes perquè s’han compromès molt i estan fent gires ajustant molt els preus i adaptant-se als aforaments i a les nostres condicions de treball.

Fa quatre anys vau estrenar el festival amb 5 concerts, el 2019 ja n’eren 13 i aquest any, 15. L’objectiu és anar creixent?

Crec que el nostre sostre està entre els 13 i els 15 concerts, no podem créixer més. Sí que any rere any volem millorar i perfeccionar la qualitat del festival, però les dates actuals (de finals de juliol i durant la primera quinzena d’agost) i el nombre de concerts seran sempre similars.

L’any 2019 hi havia un espai pop up d’accés gratuït. Enguany n’heu prescindit per la covid?

Efectivament. L’any passat per aquest espai lliure dins del festival van passar 18.000 persones i va donar molta vida. Ara no era prudent organitzar-lo, però tenim moltes ganes de recuperar-lo el 2022, perquè és un projecte que ens diferencia de la resta de festivals i una manera d’obrir-nos a tothom.

El Festival Jardins de Terramar va néixer amb l’objectiu d’esdevenir referent a la costa sud de Barcelona. Amb tres edicions a les espatlles i una quarta a punt d’encetar, ho heu aconseguit?

Crec que sí, a poc a poc l’anem posicionant. La gent ja diu “aquest any vaig a Terramar”, hem aconseguit donar a conèixer aquest espai emblemàtic i recuperat que fins fa molt poc no es coneixia. Hem posat aquest espai al mapa, ens falta molt per fer, però anem pel bon camí. Som un festival jove i no és fàcil implementar la marca i introduir-la.

Parlem del cartell d’aquest any, de quins artistes esteu més satisfets?

De tots, però n’hi ha alguns com Sopa de Cabra o Los Secretos que em fan especial il·lusió, perquè hi tinc una relació personal. La meitat de la meva vida he treballat en la indústria discogràfica i els he pogut conèixer bé, ara com a promotor em fa molta il·lusió portar-los al Jardins de Terramar.

FER UN COMENTARI