Arxius amb noms de dones

0
205

Enguany, la Setmana Internacional dels Arxius se celebra del 7 al 14 de juny amb el lema Persones>vides>arxius. La Xarxa d’Arxius Comarcals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha organitzat el projecte “Dones i arxius”, en el qual es vol destacar la presència de la dona en el món dels arxius; una presència que ha vingut marcada pel rol que la societat ha atorgat a la dona al llarg de la història. El projecte consta de tres àmbits virtuals: articles amb fons de dones, vídeos, mapa-inventari d’aquests fons i una exposició col·lectiva.

L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès hi participa amb articles dedicats a la mestra vendrellenca Rosa Miquel Nin (1897-1961), a Remei Estéban Nin (1927-2021) i un vídeo de la ceramista i fotògrafa Teresa Ollé Sanromà (Barcelona, 1932-2007). També s’inclouen en el mapa d’inventaris la mestra vendrellenca Maria Anna Guimerà Saló (1865-1953) i la seva filla Matilde Folch Guimerà (el Vendrell, 1904-Barcelona, 1997), escriptora i professora.

En l’exposició col·lectiva apareixen fotografies en què mostrem la dona en els diferents àmbits de la vida. La dona treballadora, exemplificada per unes dones arranjant les xarxes a la platja de Calafell, una imatge dels anys 50 feta pel fotògraf Antoni Ollé Pinell (Barcelona, 1897-1981). El vessant religiós i educatiu s’il·lustra amb un retrat de grup d’una germana carmelita i les seves alumnes el 1922 al Col·legi de Nostra Senyora del Carme, actual Col·legi del Sagrat Cor del Vendrell. Per mostrar les dones en el món de la cultura, els retrats de la violoncel·lista Pilar Casals Vidal (1920-2000), neboda de Pau Casals, fotografiada per Antoni Ollé, i la compositora i pedagoga musical vendrellenca Carlota Baldrís Rafecas, captada el 2002 per Antoni Bassó Ubach (Terrassa, 1934-Barcelona, 2013). Pel que fa a la dona esportista, representem la instantània de l’equip femení d’hoquei del Club Esports Vendrell, del 1945. Finalment, la dona i la política s’il·lustra amb Remei Estéban, que fou la primera dona regidora de l’Ajuntament del Vendrell en la constitució del primer consistori democràtic el 19 d’abril de 1979.

Per descobrir els continguts virtuals, seguiu l’enllaç: https://xac.gencat.cat/ca/dones-i-arxius/index.html

FER UN COMENTARI