Autoconsum: ara és l’hora

0
198

El moment d’autogenerar energia elèctrica instal·lant plaques solars fotovoltaiques ja ha arribat. El govern de Madrid, pressionat pel govern central europeu de Brussel·les, finalment ha cedit. Després de derogar l’anomenat “impost al sol” ha obert la possibilitat de generar energia elèctrica per a l’autoconsum sense traves ni penalitzacions. També està previst que en breu es permeti la venda dels excedents generats a les mateixes companyies subministradores.

 

Tothom s’està posicionant. El cost i l’amortització de les instal·lacions s’han reduït molt. Les grans companyies ja ofereixen instal·lacions domèstiques gestionades, s’estan constituint cooperatives d’autoconsum i plataformes de compra col·lectiva, les empreses instal·ladores estan oferint “pacs” a preus molt competitius i els ajuntaments ofereixen importants bonificacions sobre determinats impostos.

 

Les principals empreses vitivinícoles de la nostra comarca també s’han anticipat al canvi de model que ens arriba. La vinya i el vi van estretament lligades a la natura i a l’ecologia. Sense sostenibilitat no i a futur. A nivell industrial, l’amortització de les instal·lacions és encara més ràpida, atès que l’energia elèctrica es genera i es consumeix de dia, coincidint amb l’horari laboral.

 

Després de molts anys de demandes i reivindicacions, sembla que la situació està canviant a favor del consumidor. Es preveu que aquest any 2019 sigui l’any del desplegament definitiu de l’energia solar fotovoltaica. El moment ja ha arribat. Ara és l’hora.

 

Francesc Sánchez i Hill

Santa Margarida i els Monjos

FER UN COMENTARI