Cal Berger, els rabassaires o el Poble Nou, al cicle ‘Patrimonis de paper’ de Vilafranca

0
263
Presentació del 'Patrimonis de paper' del 2023.

Vilafranca del Penedès acull entre el 3 i el 19 d’octubre la tercera edició del cicle Patrimonis de paper, un programa d’activitats per difondre el patrimoni documental de la vila, que organitza la Biblioteca Torras i Bages, l’Arxiu Comarcal de l’Alt Penedès i el Vinseum. Un any més, la temàtica del cicle és diversa, i compta amb la participació d’experts locals i externs. “És una manera de donar importància al treball que fan els investigadors”, ha remarcat la regidora de Cultura de Vilafranca, Àngels Dalmau, en la presentació.

Dels sis actes programats, n’hi ha dos que tracten sobre els rabassaires, i que ha organitzat l’Arxiu Comarcal. “Són dues conferències que parlen dels conflictes que van generar els contractes de rabassa morta, una centrada al segle XIX i l’altra, ja al segle XX, quan la crisi de la fil·loxera havia marcat un abans i un després”, ha explicat Daniel Vilarrúbias, de l’Arxiu Comarcal. La primera es farà el dimarts 3 d’octubre a les 19.00 hores i anirà a càrrec de Josep Colomé, mentre que la segona tindrà lloc el dia 10 i serà impartida per Raimon Soler.

Des del Vinseum també han impulsat dues de les activitats. La primera serà el dijous 5 d’octubre a les 19.00 hores, quan Víctor Oliva oferirà una conferència sobre el disseny d’etiquetes de vins, caves i licors entre els anys 1850 i 1950. “Seguint un punt de vista molt personal, ha fet una selecció de més de 200 etiquetes, provinents de diferents fons”, ha avançat Jordina Escala, documentalista de Vinseum.

El segon acte que es farà en aquest emplaçament tindrà lloc el 19 d’octubre i constarà de la presentació de diferents projectes d’estudiants d’arquitectura sobre la rehabilitació i els nous usos que es poden donar a Cal Berger, on hi ha les actuals reserves del Vinseum.

El cicle també inclou una xerrada de Josep M. Feliu sobre el desenvolupament del barri noucentista del Poble Nou entre finals del segle XIX i començaments del segle XX (14 d’octubre) i una altra de Jordi Pla sobre com fer la història de la Universitat de Vilafranca sense l’arxiu municipal antic, que es va destruir durant la Guerra del Francès i, més tard, durant la Tercera Carlinada (16 d’octubre). Tots els actes de la programació són gratuïts i no necessiten reserva prèvia.

FER UN COMENTARI