Calafell serà el primer municipi de Catalunya en instal·lar sistemes dunars a totes les platges urbanes

0
449
S'hi han instal·lat canyissos i es col·locaran 25.000 plantes per retenir sorra. Foto: Ajuntament.

Comença una nova fase de naturalització de les platges, des de Cunit fins a l’Estany, en la què es pretén col·locar 25.000 plantes captadores de sorra

L’Ajuntament i el servei de costes de l’Estat han posat en marxa el projecte de naturalització de les platges del municipi. Aquest projecte, que s’havia acordat poc abans de la pandèmia, preveu la naturalització des del límit amb Cunit fins a l’Estany.

Els treballs consistiran, principalment, en la plantació de 25.000 plantes captadores de sorra, tot i que, de moment, també s’estan instal·lant uns canyissos que faran aquesta mateixa funció. Segons explica l’Ajuntament, el sector més difícil serà el de la plaça del Mil·lenari, on la platja és més “inestable i hi ha poc marge per actuar”. En aquest punt, de fet, es preveu fer una actuació especial.

Calafell, primer municipi en instal·lar sistemes dunars a totes les seves platges 

Un cop acabat el projecte, Calafell serà el primer municipi amb platges 100% urbanes que implantarà un sistema de dunes per retenir la sorra i protegir la costa de l’erosió i de l’embat dels temporals. El regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos, diu que aquest 100% de platges urbanes “fa complexa una actuació com aquesta” i creu que pot provocar “desavinences” amb la ciutadania. Marcos ha recordat, però, que el projecte que s’està realitzant es basa en l’evidència científica: “Els sistemes dunars han funcionat allí on s’han implantat, també al nostre municipi”.

Des de l’Ajuntament insisteixen que “les dunes no afecten de cap manera als usos i serveis de les platges” i assenyalen que són “perfectament compatibles”. “L’èxit de la cria del corriol camanegre n’és un bon exemple”, ha afegit el regidor d’Ecologia Urbana.

Les feines completaran la naturalització de Cunit fins a l’Estany i estaran acabades, segons el consistori, per a l’inici d’aquest mateix estiu. La inversió, que supera els 300.000 euros, anirà a càrrec de l’Estat.

FER UN COMENTARI