Caminem per tu, Pol!

0
460

La Núria, una fidel organitzadora d’aquesta caminada solidària que fa ben poc va celebrar la seva tercera edició, em va consultar si estava bé, aquest caminem per tu, o havia de ser per a tu.

No sols va reunir cinc-centes persones, el Pol, sinó que a més em dona peu a mirar d’aclarir una mica, amb aquest exemple tan real, el complicat ús de les preposicions (encara que, com que no ens trobem pas davant d’un infinitiu, no ho és tant, de complicat). Aquí hem de posar per tu perquè el Pol és la causa, no la finalitat. És a dir, caminem pel Pol, el motiu que ens fa caminar és el Pol. El que va passar amb el Pol és anterior a les tres edicions de la caminada.

Tant de bo que la forma correcta fos Caminem per a tu, Pol! Per què ho dic, això? Perquè aleshores el Pol seria la finalitat de la nostra caminada, posem que per recollir diners per a una operació, per a una estada hospitalària a no sé quin país… Tant de bo, oi?

Però la finalitat de la caminada és tan ben intencionada com ho serien aquelles. Els diners recollits –fixeu-vos en el cartell, una mica més avall– són per a la investigació del càncer infantil. No per, aquí, sinó per a: és clar, parlem de l’objectiu de la iniciativa solidària que, lògicament, serà després de la caminada, posterior a la caminada. Per tant, no en pot ser la causa, sinó la finalitat.

Com que, tal com he dit abans, no som davant d’un infinitiu, en el cas que ens ocupa ens podem refiar també del truc pràctic que consisteix a comparar-ho amb el castellà (per =por, per a = para). Encara que ens pugui sonar una mica estrany, en castellà diríem: ¡Caminamos por ti, Pol!, o bé ¡Marchamos por ti, Pol!, etc. I, consegüentment, marcha para la investigación del cáncer infantil.

Una jornada tan memorable, tan bonica, tan ben organitzada, tan alegre –malgrat tot–, amb un dia tan clar, amb una animació musical tan agradable, amb un dinar tan bo… i encara em proporciona el tema per a l’article d’aquest mes…!

Moltes gràcies, família del Pol, moltes gràcies, organitzadores i organitzadors, moltes gràcies, caminants, moltes gràcies, Pol! Continuarem caminant per tu.

FER UN COMENTARI