Capella de Santa Maria dels Horts

2
1383

La capella d’origen medieval de Santa Maria dels Horts és l’única que queda en peu d’aquelles que van ser al terme de Vilafranca: Sant Salvador de la Calçada, Sant Jaume de la Calçada, Sant Hilari, Santa Digna, Santa Magdalena, Sant Jaume de Castellmós… Fou fundada abans del segle X per Guillem de Melió, tot i que no la trobem en els documents fins a l’any 1273. Jaume (1257), Jordà (1273) i Berenguer (1280), tots cognominats de Melió, hi van ser senyors feudals i hereus d’aquell Guillem. L’any 1327 un altre Guillem de Melió, en el seu testament, fa una deixa de mil sous per fer-hi misses per salvar la seva ànima.

Les primeres donacions a la capella que he trobat documentades són la del pagès Bernat Roig l’any 1273 i la del castlà Bernat de Vilafranca l’any 1294. A partir de llavors, són moltes les deixes que van deixant gent del Penedès. Per exemple, el rector de l’església de Ribes, l’any 1331, en fa una.

Posteriorment, el Mas Rabassa, situat en el terme d’Olèrdola, va ser propietari de la capella. L’any 1408 Jaume Rabassa vol ser enterrat al cementiri de la capella. L’actual Mas Rabassa no deuria ser el que hi havia edificat en època medieval. En un document de 1445 podem llegir: “…Rabassa té una terra en el lloc on antigament fou edificat Mas de Rabassa sota (subtus) de la capella de Santa Maria dels Horts…”.

Vinyes i altres tipus de conreus envoltaven la capella. Molts vilafranquins i penedesencs les treballaven. Hi havia tota una sèrie de camins que hi passaven: camí que anava a Sant Pere Molanta, al castell de Font-Tallada, a la capella del Sepulcre, a Puig-roig, Maginyà… Hom parla de la possibilitat que en aquest lloc passés un antic camí reial i que fos el lloc per on s’entrava a Vilafranca. Sí, que com un camí reial que passava prop de la capella es troba en documents a partir del segle XVI, però abans no n’he trobat cap.

També més d’un topònim d’origen medieval el trobem en aquest lloc, alguns amb el nom de quadra, aquell districte especial dins el terme d’un castell termenat sota la jurisdicció d’un senyor o institució feudal: la quadra de Santa Maria dels Horts; la quadra de Melió; la quadra de Salom (Celom); Horta de Santa Maria… el castell termenat era Olèrdola. El de Salom (Celom) ens fa pensar en un origen jueu. Sembla evident que l’espai on és edificada la capella romànica de Santa Maria dels Horts és un altre dels antics situats al terme de Vilafranca.

2 COMENTARIS

  1. Avui precisament he estat a Santa Maria dels Horts. Fa vergonya el seu estat interior… no sé a quin municipi pertany, però caldria dedicar-hi una mica de recursos i una neteja a fons. Si tant important és patrimonialment, potser que algú hi faci alguna cosa…

FER UN COMENTARI