Carta oberta a Raimon Gusi, per “Cal eliminar els peatges”

0
66

Catalunya, una república del tot… cinematogràfica?

“Soc en John Ford i faig pel·lícules del Far West”.

“¿És aquell home que hi ha allà, aquell soldat negre?” Protesto! Retiro la paraula “negre”; tot just provava d’assenyalar l’acusat”. Sergeant Rutledge (1960), by John Ford.

Costa de creure que encara n’hi hagi mancats de sentiment, mancats de cor, els quals, tot i atipar-se com un rènec, segueixen tan obsedits com entossudits a fer proclames intolerants envers persones que han comès “el crim de treballar”.

Val a dir que no fan més sinó donar la raó al particularment admirat Joan Sales, quan va concloure: “El nostre afany de ser compresos només es pot comparar amb la nostra desgana per comprendre ningú”. Altrament dit: “President, el nostre talent es refugia en… els curts”. Isona Passola, a Carles Puigdemont. Premis Gaudí 2017.

Dins del Cor.Cat tothom hi hauria de tenir cabuda… independentment del col·lectiu laboral –on també es desplega tot un sentiment de vida– al qual es pertanyi: “Say loud. I’m black amb I’m proud!”. James Brown.

Entenc, modestament, que cal eixamplar-lo, sense sectarismes i sense… abraonar-s’hi. “El pedestal són les sabates”. Joan Brossa. “No hi ha poble veritable sense respecte a la persona”. Fratelli Tutti. “Conozco a muchas gentes que no conozco”: Gustavo Adolfo Bécquer.

“My name is John Ford amb I make westerns”.

Àngel Cuartiella Roca

Gelida

FER UN COMENTARI