L’Ajuntament de Vilafranca, amb el suport de la Mancomunitat Penedès Garraf i l’Agència Catalana de Residus impulsarà, entre febrer i abril, la campanya “Som Gent de Profit” per combatre el malbaratament alimentari. Hi col·laboraran també el Rebost Solidari, el grup Mans Unides Tercer Món i el Gremi d’Hostaleria de l’Alt Penedès.

Amb l’objectiu de conscienciar el màxim de població s’han programat diferents accions, com ara situar punts informatius als mercats municipals per informar els compradors sobre bones pràctiques a l’hora de comprar per evitar tenir excedents que s’acabin malbaratant; dos tallers de cuina d’aprofitament i mètodes de conservació de fruita i hortalisses (melmelades, conserves, etc.), dues exposicions (una a la sala de l’antiga Enològica i l’altra, organitzada per Mans Unides, a l’Hospital Comarcal), o una taula rodona i col·loqui amb la participació de diferents entitats.

La col·laboració amb el Gremi d’Hostaleria es concreta amb l’adhesió de gairebé un centenar de bars i restaurants de Vilafranca amb la campanya. Això significa que es comprometen a normalitzar entre els seus clients l’acció d’endur-se a casa el menjar sobrer de l’àpat, a adequar les racions a la demanda dels clients; a diagnosticar el malbaratament alimentari al seu establiment, a intentar reduir-lo o eliminar-lo i a donar a conèixer la campanya entre els seus clients.

A Catalunya es malbaraten cada any 262.000 tones d’aliments, la qual cosa suposa que cada persona malbarata 35 kg de menjar anualment. De totes aquestes tones, més de la meitat (58%) es produeix a les llars, mentre que el 42% restant es dona en les activitats relacionades amb el comerç i la restauració. En aquest sentit, Júlia Gómez, coordinadora del Servei d’Educació Ambiental de la Mancomunitat Penedès Garraf, va destacar que els aliments són un recurs en tot el seu procés, fins i tot quan arriben a la brossa “mai poden ser considerats residus”. Per la seva banda, el regidor Joan Manel Montfort, va posar l’accent en la transversalitat del projecte, ja que en aquesta campanya hi intervenen fins a tres regidories: la de Salut, Consum i Mercats i la de Solidaritat Cooperació. Justament, la regidora de Solidaritat i Cooperació, Montse Arroyo, va voler subratllar que amb les tones de menjar que es llencen es podrien alimentar tots els milions de persones que pateixen desnutrició crònica al món. És per això que va fer una crida a entiats i centres educatius a visitar les dues exposicions que es programen.

FER UN COMENTARI