L'acte de presentació del protocol ha comptat amb el compromís de totes les administracions de la comarca. / La Fura

La comarca del Garraf compta, a partir d’avui, amb un nou protocol d’abordatge integral de les violències masclistes, una eina per treballar en la prevenció i la reparació integral a les dones que han patit o pateixen violències masclistes. L’acte de presentació del nou protocol comarcal, que és “pioner i referent en aquest àmbit”, ha tingut lloc aquest matí a la Masia d’en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, i ha comptat amb el compromís de totes les administracions i serveis de la comarca.

Fins ara cada ajuntament tenia el seu propi protocol per abordar els casos de violència masclista, però amb aquest document es fa una aposta per unificar les formes de treballar i coordinar tots els professionals implicats. “Estem assentant un nou model de treball en violències masclistes, amb el qual les dones i els seus fills es posen al centre”, ha explicat Rosa Ramírez, tècnica del SIAD i una de les autores del document.

El resultat d’aquest treball en xarxa és un nou model d’intervenció, però també un circuit d’actuació que s’haurà de dissenyar en els pròxims mesos. “El treball en xarxa és important, però això és només un punt de partida”, ha recordat la presidenta delegada de l’Àrea de Feminismes i Igualtat de la Diputació de Barcelona, Eva Baró. “El protocol s’ha de consolidar i segurament caldrà retocar-lo amb el contacte amb la realitat”, ha afegit.

L’objectiu final és que el protocol transcendeixi al dia a dia i expressi la voluntat de la diligència deguda, el nou concepte que obliga a les institucions i als poders públics a intervenir correctament per garantir els drets de les dones i del seu entorn més proper. “Tenim l’obligació de garantir el gaudi efectiu dels drets de les dones i fer-ho sense escletxes, ha apuntat Mònica Gallardo, presidenta del Consell Comarcal. Gallardo ha assegurat que amb el protocol es crea “una comarca segura per a les persones que ho necessiten”. Una comarca on l’any 2022 es van atendre un total de 1.091 dones víctimes de violència masclista.

Els infants

El protocol també contempla que la violència masclista pot tenir conseqüències sobre els infants, provocant trastorns en el seu desenvolupament. “Els nens no tenen cicatrius, però la violència masclista deixa en ells una petjada que és permanent”, ha lamentat la directora de l’Equip Territorial de Pediatria del Garraf, Cinta Valldeperez, que alhora celebra que s’estigui creant “una comunitat segura per a ells i per al seu futur”.

Des del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) del Garraf, Alfons Salmerón també ha recordat la importància d’incidir en l’educació i la formació per identificar conductes masclistes. “És una feina quotidiana i col·lectiva”, ha sentenciat.

FER UN COMENTARI