Es confirma la presència de tres torres a l’entrada del castell d’Olèrdola

0
1874

La fortificació d’Olèrdola tenia torres de defensa en el mateix indret, tant en època medieval, com en les èpoques romanes i ibèrica. Aquesta és una de les conclusions més rellevants que s’extreuen de les excavacions arqueològiques realitzades a la torre medieval situada a l’esquerra de l’entrada del Conjunt Monumental d’Olèrdola, que es van fer del 8 al 19 de novembre, promogudes pel Museu d’Arqueologia de Catalunya.

La responsable de recerca del conjunt olerdolenc, Núria Molist, explica que la prospecció ha permès confirmar que a l’interior de la torre medieval “s’hi troba la torre romana, i a sota encara s’han posat al descobert restes de la torre ibèrica”. Per tant, una dins de l’altra. La torre romana té forma rectangular i la medieval i ibèrica, tot i que de mides diferents, coincideixen en la seva forma quadrangular. Molist precisa que les tres torres “no se sobreposen, sinó que estan una dins de l’altre”. Alguns murs són comuns i altres no. Si estaven ben conservats es comparteixen, però si no era així es feien de nou.

Treballs arqueològics com els fets aquests dies permeten posar de nou de manifest la importància d’Olèrdola en la Roma clàssica republicana dins de la península ibèrica. Fortificacions comparables a la d’Olèrdola d’aquesta època al país només es poden trobar a Tarragona i a Empúries. I és que Olèrdola jugava un paper clau en la defensa i control de l’accés a la Tàrraco romana.

El Museu d’Arqueologia preveu completar les excavacions a la torre medieval del Conjunt d’Olèrdola l’any que ve. Un dels propòsits és comprovar si hi hauria hagut una altra torre de defensa d’època preibèrica, construïda en el mateix lloc entorn el segle VII aC.

FER UN COMENTARI