Cultura en majúscules

0
153

La setmana de les eleccions més properes a la ciutadania, en què tothom és cridat a les urnes per elegir els nostres representants municipals pels quatre anys vinents, és també una setmana de cultura en majúscules a Catalunya. No són dos públics enfrontats, ni necessàriament antagònics, la classe política i els amants de la cultura, però sí que de vegades sembla que vagin Tu a Londres i jo a Califòrnia; i no hauria de ser així.

Dilluns i dimarts, el gran Elton John va fer a Barcelona dos concerts de la seva gira de comiat, amb ple fins a la bandera. I més concerts que hagués fet! Una gira que el britànic, personatge d’èxit, trencador com pocs en el seu moment, va ajornar a causa de la covid, però que no ha deixat de fer. També per Barcelona ha volgut passar Coldplay, que ha programat quatre concerts en cinc dies per al gaudi de milers d’entusiastes d’un pop que fa vint anys que triomfa. Chris Martin és sempre una garantia, com ho va ser el doble concert que Bruce Springsteen va fer fa tan sols un mes al cap i casal català. The boss va triar precisament Barcelona per obrir la gira mundial de comiat dels escenaris, i si bé no va saltar com antany havia fet (73 anys són 73 anys, no se li pot demanar més), els seus temes són clàssics del rock – que ha valgut la pena escoltar per última vegada en viu– que arrosseguen legions d’incondicionals. Qui ja no podrà venir –de fet, feia anys que estava retirada– és Tina Turner, que dimecres feia el seu darrer alè. A banda de la seva música, la reina del rock ens va deixar com a llegat posar en relleu que la fama no necessàriament allibera les persones de ser víctimes d’abusos i de patiments, en el seu cas per part del seu marit.

Lluny dels focus escènics, l’alta cultura ha tingut a casa nostra aquesta setmana com a abanderada l’escriptora penedesenca Eva Baltasar, que si bé finalment no ha guanyat el Booker, sí que és l’autora de la primera obra en català (Boulder) finalista d’aquest prestigiós premi a la millor novel·la traduïda a l’anglès, i que situa la literatura catalana a la primera divisió de les literatures mundials. Moltes gràcies i enhorabona!

Finalment, el semàfor vermell el posem a la judicatura espanyola –en connivència amb l’advocacia cristiana estatal–, que ha citat a declarar Toni Soler, Jair Domínguez i Judit Martín per fer un gag, per una paròdia, per regalar-nos el seu humor impertinent. La repressió a la cultura més irreverent té moltes ramificacions.

FER UN COMENTARI