Cunit demana que el desmantellament del port de la Tèrmica del Foix no perjudiqui les seves platges

0
500

Front unitari a Cunit per garantir el futur de les platges del municipi. Els portaveus de tots els grups municipals amb representació al ple han escenificat aquest dilluns que treballen conjuntament per demanar a Endesa que el desmantellament del port de la central tèrmica de Cubelles no afecti les platges cunitenques, molt perjudicades per la pèrdua contant de sorra des de fa més de quaranta anys, quan es va posar en funcionament la central. L’alcalde de Cunit, Jaume Casañas, s’ha mostrat contundent durant la roda de premsa quan ha exigit que “qui va provocar els problemes a la platja de Cunit, que els solucioni”.

Per això, el consistori cunitenc ha demanat a Endesa, que per normativa té l’obligació de deixar la zona tal com la va trobar abans de construir la tèrmica, que mantingui una part de la dàrsena principal, que reforci els espigons i que faci una aportació extra de sorra que permeti guanyar més metres de platja. “Això garantirà que hi hagi platges a Cunit”, ha assegurat Casañas.

Damunt la taula, la firma energètica té cinc opcions, amb els respectius impactes per a les platges de la zona. Segons la companyia, les cinc propostes són: deixar tot el port intacte, eliminar-lo íntegrament, eliminar només els espigons de formigó construïts a Cunit, eliminar el port i els espigons, o bé fer un desmantellament parcial del port.

La proposta de l’Ajuntament encaixaria amb l’escenari número cinc plantejat per Endesa. Concretament, consistiria en eliminar la part central de la dàrsena del port, de manera que es formi una nova platja en aquesta part del litoral. Pel consistori, però, caldria completar aquesta proposta amb un seguit d’actuacions que reforcin els espigons amb dos braços cap enfora que facin de contenció i evitin la pèrdua de sorra. Segons els experts consultats per l’Ajuntament de Cunit aquesta seria la fòrmula que perjudicaria menys el litorial cunitenc.

Una platja de Cunit sense sorra, amb dos banyistes creuant amb l’aigua als turmells. Foto: Gemma Sánchez / ACN

El problema de la regressió de les platges a Cunit va començar amb la construcció de la central tèrmica de Cubelles l’any 1977. Veient l’afectació que tenia a les platges, Endesa va construir tres espigons i anys més tard el ministeri en va fer quatre més, que ara ja no permeten pal·liar la falta de sorra, ja que aquesta marxa cap a Vilanova i Segur de Calafell pels efectes dels seus ports. De fet, segons han explicat els responsables municipals, en aquests anys el litoral de Cunit ha perdut fins a 20 metres de platja, És per aquest motiu que la prioritat dels cunitencs és reforçar aquests espigons per recuperar les platges i evitar agreujar el problema.

Fonts d’Endesa consultades per l’ACN asseguren que la companyia també constata que un enderroc parcial del dic seria l’actuació que menys malmetria la costa. Des de l’energètica remarquen que això generaria una platja artificial i tindria poc impacte en les platges existents, mentre que deixar les instal·lacions intactes podria provocar una reducció del litoral més de 15 metres.

Ara, el següent pas és traslladar aquesta proposta en una reunió tècnica amb la Generalitat, el Ministeri i els ajuntaments de Cubelles i Calafell, que també han elaborat els seus informes que analitzen l’impacte que tindria el desmantellament als seus municipis. En última instància serà el Ministeri per la Transició Ecològica qui decideixi com s’haurà de fer aquest desmantellament i quines actuacions concretes hauria d’assumir Endesa.

FER UN COMENTARI