De la terra a la taula: l’Alt Penedès tindrà viver de celleristes el 2023

0
523
Xavier Lluch i Pere Regull a la nau del carrer Comerç. // LA FURA

La Fàbrica de Joguines del Patge Raimon es transformarà en el viver de celleristes públic de la comarca i en la nova seu de la DO Penedès

Aquesta setmana l’alcalde de Vilafranca, Pere Regull, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, han presentat el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) Penedès Sostenible i Saludable.

Aquests projectes són iniciatives impulsades pels agents locals i liderats per les entitats públiques que busquen cobrir necessitats del territori millorant la competitivitat, mitjançant la innovació i contribuint a la transformació econòmica de la zona. Xavier Lluch explicava que el PECT de l’Alt Penedès girarà al voltant de la creació d’un viver de celleristes, molt demanat sobretot per viticultors joves.

El viver es construirà a la nau on els darrers anys es situava la Fàbrica de Joguines del Patge Raimon, a un equipament del carrer Comerç de Vilafranca que data del segle XIX. Aquest espai, que també acollirà la nova seu de la Denominació d’Origen Penedès, podrà dur a terme les obres i les adaptacions gràcies a la subvenció que la Unió Europea ha atorgat a l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Vitec i la DO Penedès, mitjançant ajut que van demanar aquestes quatre entitats sòcies juntament amb el Consorci de Promoció Turística del Penedès, XTA (Xarxa de Telecomunicacions Alternatives), l’associació INNOVI, la Fundació ProPenedès, l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, TAMIC (enginyeria nascuda al Centre Àgora), Covides, Unió de Pagesos de Catalunya i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya. A banda de la subvenció europea, els quatre socis també faran una inversió per cobrir un 50% del pressupost, que en total suma 2.434.000 euros.

Lluch explicava que cada soci tindrà una funció: “l’Ajuntament buscava un espai, que serà la nau del carrer Comerç; la DO Penedès equiparà el celler i farà un acompanyament legal i burocràtic; Vitec investigarà la línia dels vins, tant en escumosos com en vins tranquils, per obtenir vins sense sulfits o més naturals; i el Consell Comarcal contribuirà en la promoció del producte i el turisme. La nostra intenció és poder tancar el cercle, i oferir un espai on els viticultors puguin treballar el seu producte des de la terra a la taula”.

Així, la finalitat és que els beneficiaris del viver, que seran entre deu i quinze petits viticultors, transformin el seu raïm en una ampolla tancada i etiquetada amb el suport i assessorament d’un enòleg i la DO Penedès; encara que els vins que s’elaborin al viver no caldrà que s’inscriguin a la DO.

Regull afegia que aquest “serà un projecte exemplar” i destacava la col·laboració públicoprivada entre els quatre socis i les entitats participants per construir un viver públic en una “nau patrimonial que sempre ha donat molta personalitat a la nostra zona”. Regull ha vinculat aquest nou projecte amb les obres del mateix carrer Comerç, l’ampliació del Vinseum i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya per expressar que la intenció d’aquestes accions estratègiques és “aconseguir un Penedès innovador i competitiu, amb personalitat vitivinícola i sobretot viable econòmicament per poder-lo mantenir”.

La nau disposa de 3.000 metres quadrats, dipòsits històrics i una cava a la planta baixa, i permetrà que cada viticultor pugui elaborar-hi fins a tres vins diferents i també que la DO Penedès hi instal·li les seves oficines i una sala de tast. Aquest estiu es demanarà la licitació de les obres i s’estima que l’espai pugui estrenar-se amb la collita del 2023.

De moment encara s’ha de definir el marc jurídic i les bases pel perfil de persones que s’hi podran acollir, però les places seran rotatives i destinades a volums i tiratges petits. L’espai serà dinàmic i s’adaptarà les necessitats del sector, i per això també acollirà un cowork, formacions, i actes activitats.

Aquest és el segon projecte de viver de cellers del territori, després de la iniciativa de la Conca de Barberà. Des del Consell Comarcal i l’Ajuntament, però, pretenen que el de Vilafranca sigui el viver de celleristes de referència.

FER UN COMENTARI