Aquest cap de setmana té lloc a Vilafranca un dels esdeveniments més importants del calendari anual per a l’economia local, amb la celebració de les Fires de Maig o dels Enamorats de 2023. Entre avui divendres i diumenge la zona firal de la Zona Esportiva esdevé el centre neuràlgic del comerç, del negoci i de les vendes, amb una àmplia oferta que les empreses de Vilafranca i comarca posen a disposició de tothom, complementades amb un sens fi de demostracions, gastronomia i activitats lúdiques i culturals per a tots els públics.

Multisectorial

Com és habitual, el comerç i les empreses de serveis hi tindran un espai primordial atès que representaran el 35% del centenar d’expositors que hi haurà, concentrats a l’interior del pavelló de la Gamba, la zona exterior i al primer dels espais semicoberts. Enguany hi destacarà la presència de vuit empreses relacionades amb les plaques solars i l’energia fotovoltaica, que es troba en ple auge promocional, en el marc de la recerca per dependre menys de les energies fòssils i de reduir la factura en subministraments. A més, deu expositors organitzaran un sorteig de més de mil euros entre tota aquella clientela que durant les Fires hagi comprat o contractat algun servei relacionat amb la llar.

Vilafranca és un autèntic hub de l’automoció i, com a tal, les Fires reuneixen tota la seva oferta de vehicles nous, des d’automòbils fins a vehicles industrials, passant per motocicletes, microcotxes, motos elèctriques, quads i enguany també caravanes, un sector a l’alça. En total hi seran presents 21 marques (més que les que hi ha al Saló de l’Automòbil de Barcelona), concentrades al pavelló Firaví i també a l’espai entre pavellons. Els concessionaris hi portaran tota una àmplia oferta de vehicles perquè les persones interessades a adquirir-ne un puguin triar i remenar, comparar i decidir la millor opció, i per ajudar a incentivar les compres, a banda de les ofertes especials de fires que faci cada concessionari, es mantindrà el sorteig de 3.000 euros, que aportaran solidàriament totes les marques, entre les persones que hagin comprat un vehicle nou durant les Fires.

El tercer sector en ordre d’importància de les Fires de Maig, i que també ocupa unes dimensions considerables dins el recinte firal, és el de la maquinària agrícola, amb onze expositors. A la segona zona semicoberta de la Gamba i pels seus voltants es podrà trobar l’espectacular maquinària agrícola de totes les mides, polvoritzadors, etc., amb les darreres novetats del sector a disposició de la pagesia, i també serres elèctriques, desbrossadores, tisores de podar i altres elements de menor dimensió. I és que pel pes que té l’activitat agrícola entorn de Vilafranca, la mostra de Fires s’ha convertit des de fa anys en la més important de la província de Barcelona, quant a presentació de novetats.

Molt a prop dels tractors, a l’exterior però enguany també ampliant-se a una part semicoberta, hi trobarem el que s’anomena la plaça del Vi, que és l’espai on la Denominació d’Origen Penedès ofereix tastos i degustacions de vins tranquils i escumosos dels seus cellers, juntament amb una selecció de parades d’alimentació i foodtrucks que ofereixen la possibilitat de fer una pausa en la passejada pel recinte firal amb una copa i/o un plat a la mà. En total, dotze estands de parada i fonda.

El pes de la vegueria

Tota aquesta oferta hi serà els dies 12, 13 i 14 de maig, en horari divendres i dissabte de 10 del matí a 2/4 de 10 del vespre, ininterrompudament, i diumenge de 10 a 9.

Quant a la procedència del centenar d’expositors que hi seran presents, destaquen, en primer lloc, els d’origen vilafranquí, que són dos de cada tres, i un 10% són de la resta de l’Alt Penedès. Del total d’expositors, el 84% són del conjunt de la vegueria Penedès; un 14% són de la resta de Catalunya i un 2% d’altres regions de l’Estat. El grau de fidelització dels expositors és del 70%, segons fonts de l’Ajuntament, ja que n’hi ha un 30% que són nous a les fires vilafranquines. D’aquests, 18 són de Vilafranca (el 58%) i tres de cada quatre són de la vegueria Penedès.

L’alcalde Pere Regull ha recordat que les fires existeixen perquè les empreses del Penedès hi aposten: “És gràcies al sector privat que en èpoques de crisi, com la del 2009, amb més d’un 20% d’atur, ha estat allà i les fires s’han mantingut, gràcies a la seva resiliència, que vol dir resistir i alhora tirar endavant”. Regull creu que les fires continuen tenint sentit al segle XXI “per atraure gent de fora i que deixin diners al territori”, i fa una crida a no deixar-se endur pels missatges pessimistes i negatius, sobretot a les xarxes socials. “L’economia també són sensacions i crec que amb dades a la mà estem millor que mai”.

En total el recinte firal ocuparà una extensió de 17.000 metres quadrats, als quals cal sumar 20.000 m2 més repartits en sis zones d’aparcament amb capacitat per a 2.350 vehicles.

A més, al llarg de l’avinguda de Catalunya s’establiran 50 parades d’artesans, brocanters i pintors, a partir de dissabte al matí, i hi haurà altres parades amb articles de tota mena, i també tallers infantils que s’han programat al llarg de tot el cap de setmana.

Finalment, encara a la zona esportiva es destinaran 10.000 m2 més a atraccions infantils.

1. Cinc milions d’impacte econòmic

A l’organització de les fires que es fan arreu de Catalunya, sovint els costa d’omplir els espais d’exposició. Les fires segueixen un model que ve d’antic, quan no hi havia internet, ni xarxes socials i ni els múltiples canals que hi ha actualment per donar a conèixer els seus productes. Hi ha una dada, però, que desmenteix les veus que veuen les fires com a prescindibles. Segons un estudi encarregat per l’Ajuntament de Vilafranca, que es va fer públic el juny de l’any passat, les Fires de Maig de 2022 van tenir un impacte econòmic de 4.994.128 euros. L’informe indica que per cada euro invertit en les fires hi va haver un guany de 94,5 euros, xifra que representaria un 37% més que el 2018, l’últim any en què s’havia fet aquest mateix estudi.

Les mateixes fonts municipals indiquen que l’any passat, en què es va recuperar la normalitat prepandèmica, van passar per les Fires de Maig més de 33.000 visitants, una xifra encara llunyana, però que s’acosta als 40.000 que eren habituals.

2. Les estratègies de venda, de la mà de Mònica Mendoza

Mònica Mendoza.

La conferència inaugural de les Fires de Maig de 2023 anirà a càrrec d’una de les conferenciants més sol·licitades del moment (sobretot a l’Amèrica Llatina) en matèria d’estratègia comercial, intel·ligència emocional i vendes, Mònica Mendoza. Serà aquest divendres, a 1/4 de 10 del matí, a l’auditori municipal M. Rosa Juncosa, com a acte previ a la tradicional passejada de les autoritats municipals pel recinte firal, que serà cap a les 11. L’entrada a la xerrada és gratuïta, amb inscripció prèvia.

Mònica Mendoza és llicenciada en psicologia per la UAB, té un programa de direcció de vendes per EADA i un de creixement d’empreses per IESE; a més, està formada en Sales Training per Dale Carnegie i té la certificació de coach comercial de CIE Barcelona. Al seu currículum figuren també la publicació d’un supervendes com és Lo que no te cuentan en los libros de ventas (onze edicions), també és autora del llibre Píldoras de motivación para comerciales y emprendedores (cinc edicions) i de Las 12 únicas maneras de captar clientes.

De fet, a la conferència inaugural Mendoza descriurà els 12 únics canals de venda que hi ha actualment per poder captar clientela i establir estratègies de vendes. Donarà pautes de com dominar l’art d’influir per ajudar a captar clients i aconseguir vendes, i ho farà en un context en què parlarà de l’entorn socioeconòmic complex, canviant, sovint hostil, que fa necessària l’omnicanalitat de les empreses per poder vendre, tant amb presència física com amb estratègies on line.

3. Espai de joc infantil i Espai Demo

Espai Demo.
Espai JugaFira.

 

 

 

Un dels grans atractius de les Fires de Maig, atès el seu plantejament d’afavorir els negocis, és l’Espai Demo. Un espai ubicat dins el pavelló de l’automoció, de 42 m2 de superfície, on les empreses aniran fent al llarg de tota la fira presentacions dels seus productes i serveis, promocions de les empreses expositores, demostracions culinàries, tallers, trobades amb clients, etc. Es pot consultar la relació d’actes que s’hi faran a l’Agenda de les Fires.

L’Espai JugaFira ha passat a ser un dels grans atractius de les Fires de Maig, que complementa a la perfecció els expositors i espais de negoci. Gestionat pel Casal i ubicat entre pavellons, constarà de tallers gratuïts i guiats, amb una durada de mitja hora, combinats amb unes àrees d’activitat continuada per al gaudi de la mainada. Obrirà divendres a la tarda, i dissabte i diumenge en horari de matí i tarda, i constarà de sis àrees d’activitat: la blava (dedicada a l’art), la vermella (teatre), la groga (dansa), la taronja (esport), la verda (sostenibilitat) i també l’espai bàsquet

Com l’any passat, enguany hi haurà més de cent activitats programades, al JugaFira. Al 2022 hi van participar 2.154 infants.

4. Com arribar al recinte firal?

Sens dubte, la millor manera d’arribar al recinte firal, que es troba a la perifèria del nucli urbà, és amb una passejada a peu. Ara bé, això no sempre és possible, sobretot per a les visites de fora de la ciutat. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament de Vilafranca es donen una sèrie d’alternatives que permeten accedir-hi de manera motoritzada.

Així, dissabte a la tarda (de 5 a 9 del vespre) i diumenge en horari de matí i tarda (de 2/4 d’11 a 2/4 de 2 i de 5 a 2/4 de 9), que són les hores punta de les Fires, s’habilitarà un bus llançadora gratuït amb parades davant de la font dels Alls (carrer General Prim) i davant de la Fassina. En el mateix horari funcionarà el trenet turístic de la fira, en aquest cas amb un cost de 50 cèntims (gratuït per a menors de 6 anys que vagin acompanyats), i parades a la plaça Jaume I (davant de la basílica de Santa Maria) i a la rotonda de les avingudes de Catalunya i del Pla del Diable.

A més, el bus urbà farà parada a la zona esportiva divendres (línies 1 i 2), dissabte (línia 1) i diumenge ho farà a demanda entre les 9 del matí i les 3 de la tarda. Finalment, els tres dies hi haurà habilitats 20.000 m2 d’aparcaments repartits en sis zones de la ciutat i amb capacitat per a 2.350 vehicles. Seran el de sota l’institut Milà i Fontanals, el que hi ha al costat (de terra), el de terra de darrere l’Auditori Municipal, una part de l’asfaltat de davant del pavelló de la Gamba, a la zona de pràctiques d’autoescoles i el del costat del Complex Aquàtic.

5. L’estrès hídric de la vinya, a debat

Julián Palacios, enginyer agrònom, parla de com aprofitar al màxim l’aigua que arriba a la vinya.

Les Fires de Maig van començar, de fet, dijous, amb la jornada tècnica organitzada per Innovi a l’Auditori Municipal, dedicada a la sequera i la gestió hídrica a la vinya. A la jornada, l’enginyer agrònom navarrès Julián Palacios va apuntar algunes de les pràctiques que es podrien assajar a la vinya en la situació de “sequera extremadament extrema actual”. Va dir que el primer objectiu que ha de tenir el pagès és que sobrevisqui la planta.

Ceps amb un vigor moderat

A partir d’aquí, algunes idees, com generar biomassa amb “un vigor moderat” (vergues d’un centímetre de diàmetre a la base i un metre de llargada); i sobretot, ampliar la capacitat de retenció d’aigua del sòl, que en els darrers cent anys s’ha reduït a la meitat. Així, Palacios va dir que “si tenim més matèria orgànica als primers 30 centímetres de terra, tenim més retenció”. Considera que tenir una bona cobertura vegetal és bo per a la retenció, malgrat que en rendiment, en el 56% dels casos, serà menor. Va afirmar que les dobles podes (per retardar un mes i mig la verema) no són bones perquè si no hi ha aigua, no brotarà.

Altres idees que va llançar van ser la poda en verd (només deixar les vergues més vigoroses), eliminar paràsits, no eliminar pàmpols (perquè fan ombra) o fer aclarides parcials. Quant als pagesos que es plantegin plantar vinya nova en un context de sequera, proposa orientar-la al cava (que només requereix 9,5 graus), per a secà, amb varietats més adaptades a la sequera, plantar menys ceps per hectàrea, en vas perquè és més eficient (comentari que no té en compte la rendibilitat). Va acabar la ponència amb un missatge d’esperança: “la vinya no desapareixerà, ens adaptarem, portem 2.000 anys fent-ho, som especialistes en gestionar vinya en condicions fotudes”.

L’assessor vitícola Manel Badia va subratllar la importància de fer un bon disseny de la vinya per aprofitar al màxim el cicle de l’aigua, informant-se prèviament sobre com es mou l’aigua per la finca i com es pot aprofitar. Va explicar que els camins solen ser enemics de l’aprofitament hídric, ja que estan molt compactats i, per tant, l’aigua no es filtra, sinó que s’escorre. La seva proposta és buscar maneres que el sòl filtri l’aigua i tenir un terra com una esponja per tal que n’absorbeixi el màxim possible.

D’on traiem l’aigua?

Una altra de les ponències, dedicada a l’aigua per a reg al Penedès, va ser pronunciada pel clúster mànager d’Innovi, Eloi Montcada, a partir de les dades aportades per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El ponent es va preguntar si tenia cap sentit el reg de la vinya en una zona tradicionalment de secà, i va dir que ja no s’havia de parlar de rec de suport, sinó de “rec de supervivència”. Montcada va llançar quatre propostes  per obtenir aigua.

La primera, l’aigua subterrània (fer pous que treguin aigua dels aqüífers). Montcada va explicar que hi ha previst fer un estudi sobre el potencial de l’aqüífer que va de Vilafranca a Sant Sadurní, per conèixer la viabilitat de fer extraccions ja que, “normalment, n’entra més que en surt”.

La segona, la recollida d’aigües superficials (pluvials). Va apuntar la possibilitat de fer alguna prova de bassa al Penedès per emmagatzemar aigua, i comprovar si és viable. Basses que, per tal de rebre permisos de l’ACA, no podran ser grans i ni modificar el curs dels torrents.

Una tercera possibilitat és l’aigua regenerada, és a dir, depurada, amb un petit tractament terciari; aigua que podria ser de les depuradores generals o bé de les mateixes depuradores del celler. I va llançar una idea: “Es pot crear la comunitat de regants de la depuradora de Vilafranca?”.

Finalment, va obrir la possibilitat de fer servir aigua dessalinitzada, tal com ja fan a Múrcia, el preu de la qual, en línies generals, no arriba al doble del preu de l’aigua de boca. Seria per analitzar-ne la viabilitat.

Montcada va acabar el parlament amb un rodolí: “Si de mica en mica s’omple la pica, de gota en gota s’omple la bota”. La jornada es va cloure amb una taula rodona amb viticultors i experts sobre com afrontar la situació de sequera actual.

6. Diada castellera a l’antiga amb dues colles locals

Castells simultanis de verds i vermells, el 2019 (foto: Arxiu Maria Rosa Ferré).

Diumenge tindrà lloc la diada castellera de Fires de Maig, a partir de 2/4 d’1 del migdia, a la plaça de la Vila de Vilafranca. Serà una diada a l’antiga, en la línia dels últims anys, és a dir, les colles actuaran simultàniament, sense necessitat d’esperar-se una colla a actuar a què ho hagi fet l’altra.

Com l’any passat, enguany hi actuaran únicament dues de les tres colles de Vilafranca, els Castellers i els Xicots, atès que la Jove hi ha renunciat. El concret, la junta dels de blau cel ha pres aquesta decisió després que en la diada de Sant Jordi, en què tornaven a les places després d’un any gairebé en blanc, van sortir de plaça sense haver assolit cap castell: únicament van bastir el pilar de 4 inicial, van fer tres intents de 3 de 6 (dos d’ells, desmuntats) i l’espadat finalment també el van desmuntar abans de l’aleta. La colla admet que “no es poden garantir els mínims” i espera poder tornar a sortir i bastir tres castells de sis en la diada del 13è aniversari de la colla, el 27 de maig.

Quant a les colles que sí que hi actuaran, els Castellers de Vilafranca hi arriben després d’haver assolit la tripleta de castells de vuit (amb dos intents desmuntats de torre de 8 amb folre) i el pilar de 6. L’any passat no van tirar cap castell de nou, però sí que van demostrar el seu potencial amb la consecució de tres castells de vuit de gamma alta i del pilar de 7 folrat. I enguany segur que voldran fer algun pas endavant.

Pel que fa als Xicots, hi arriben havent bastit el 4 de 7 amb agulla com a millor castell i malgrat les bones proves que van fent dels castells de vuit bàsics, segurament optaran per portar a plaça dos o tres castells de set de gamma alta.

7. L’estrena d’un curt vilafranquí: Pizza hawaiana

Per fi, Pizza hawaiana es podrà veure al Penedès. Després d’un any d’exitosa gira per tot el món, el curtmetratge de factoria cent per cent penedesenca es podrà estrenar a Vilafranca, i ho farà en el marc de les Fires de Maig i del Dia Internacional dels Museus: serà dissabte, a les 7 de la tarda, a l’auditori del Vinseum, amb un preu d’entrada simbòlic de dos euros

Pizza hawaiana és la primera producció de l’Associació Cosetes Boniques Produccions, una entitat vilafranquina creada fa dos anys i dedicada a les arts visuals. És un curt escrit, protagonitzat i produït per l’actor vilafranquí Toni Regueiro, sota la direcció del també vilafranquí Pep Puig, i també compta amb els actors Paco Moreno i una petita col·laboració de Santi Bosch. La resta de l’equip és íntegrament penedesenc, amb Fina Corredor com a cap de producció, Santi Cabezas com a director de fotografia, la música de June Curiel, Intèrprete Studio a la direcció d’art, Jordi Mestre com a ajudant de so, Joan Montserrat a la postproducció d’àudio, Clara Cols com a assessora artística, Maria Rodríguez Sandía com a maquilladora i responsable de vestuari, M. Antònia Claret com a ajudant de direcció i Toni Laguna a l’script girl.

Pizza hawaiana és un curt en què el vi és molt present. Rodat en català, ha triomfat aquí i allà, amb premis com l’honorable mention que ha rebut aquest mes d’abril al Greece International Film Festival d’Atenes; best story a l’Utsav de l’Índia; menció especial al Cine Mundo argentí; millor producció al Fescilmar veneçolà; finalista al 4t premi de curtmetratges de ficció en català als Premis Castellitx d’Algaida (Mallorca); i ha estat seleccionat a festivals d’Austràlia, Àsia, Europa i tot Amèrica.

8. L’orgue es fa un espai a les Fires

Organista vilafranquí Berenguer Montserrat.

L’organista vilafranquí Berenguer Montserrat Robert protagonitzarà el dissabte de Fires un concert d’orgue a la basílica de Santa Maria, organitzat pels Amics dels Orgues de Vilafranca. Un recital amb motiu del seu final de carrera que serà a 2/4 de 7 de la tarda, amb una durada prevista de 55 minuts, en què interpretarà tres grans obres emblemàtiques del repertori organístic, com són el Preludi i fuga en mi major (BWV 566) de Johann Sebastian Bach; Fantasia coral sobre Wie schön leucht’t uns der Morgenstern, op. 40 nr. 1, de Max Reger; i Prélude, Adagio et Choral Varié sur le thème de Veni Creator, op. 4, de Maurice Duruflé. L’actuació es podrà seguir a través d’una gran pantalla instal·lada a la nau, amb accés gratuït i taquilla inversa per al manteniment de l’instrument.

Berenguer Montserrat és organista de la basílica de Santa Maria, actualment finalitzant els estudis del grau d’orgue a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), sota el mestratge d’Óscar Candendo. Nascut a Vilafranca el 1995, va iniciar els estudis d’orgue amb Jonatan Carbó i també ha rebut classes de grans organistes internacionals. Ha tocat en destacats cicles com el “Bachcelona” i ha estat guardonat amb el primer premi ex aequo en el Concurso Nacional de Órgano “Francisco Salinas – VIII Centenario de la Catedral” a Burgos el 2021.

 

FER UN COMENTARI