‘Del fons d’unes capses d’arxiu’ del notari vendrellenc Jaume Ramon i Vidales

0
217

El 1894, Jaume Ramon i Vidales (1846-1900), notari, editor i historiador, va guanyar el premi ofert pel Centre Excursionista de Catalunya als Jocs Florals de Barcelona amb el treball titulat Del fons d’una caixa, el qual va sorgir de l’estudi d’uns documents que el propietari d’una hisenda de Bonastre li va fer arribar dins una caixa de núvia perquè hi posés ordre. Així va ser com va començar a escriure la història d’aquesta família.

L’activitat professional de Jaume Ramon el portà a ser notari de Sarral (1872-1883), Montblanc (1884-1888) i el Vendrell (1888-1900). Atès que havia de custodiar la documentació notarial dels notaris que el van precedir al Vendrell, en el procés d’inventari del fons de Jaume Ramon s’han pogut identificar en unes capses d’arxiu setze llibres d’escriptures notarials, corresponents a dos notaris (Antoni Martí i Antoni Bris Vila) del segle XVII i dos (Francesc Martí Miret i Josep Congost Nin) del segle XVIII, dels quals no teníem documentació, de manera que s’han convertit en els documents notarials més antics que conserva l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès. Tot i que molts dels llibres són incomplets, aporten informació molt valuosa sobre les gestions administratives i judicials de la vila i la baronia del Vendrell (1627-1737).

De la mateixa manera que Jaume Ramon es devia sorprendre pels documents que es va trobar en aquella caixa de núvia, també l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès viu amb alegria aquesta troballa en les capses d’arxiu que la família Ramon va cedir a la Generalitat de Catalunya per ser dipositat al nostre Arxiu i que ben segur que no serà l’única, atès que encara estem treballant en l’inventari.

La consulta d’aquests documents permetrà conèixer informació a la qual Jaume Ramon va tenir accés. Així, per exemple, una de les escriptures es refereix a Jaume Marrugat, notari de la vila de l’Arboç i propietari de la torre de Calders, la qual tenia un portal, situada prop de la capella o ermita de Sant Salvador del Vendrell. El 19 de maig de 1698 la va vendre a Pau Janer, pagès del Vendrell. Aquesta torre, però, fou enderrocada, com recorda en els seus estudis Jaume Ramon.

Aquests documents s’han integrat al fons notarial del Vendrell i gràcies a la seva digitalització són consultables al Portal Arxius en línia del Departament de Cultura de la Generalitat.

FER UN COMENTARI