Descobert a Sant Pere de Riudebitlles un celler de vi d’entre els segles XV i XVI

0
1294
Imatge de la planta del celler de vi. // ARQUEOVITIS

El nucli antic de Sant Pere de Riudebitlles està sent objecte de descobertes històriques per al patrimoni penedesenc. Aquestes setmanes, i per primera vegada, s’estan duent a terme excavacions arqueològiques dirigides per la cooperativa Arqueovitis a partir del projecte de renovació i millora de l’espai públic del nucli municipal, promogut per l’Ajuntament i que executarà l’empresa vilafranquina Asfalts i equips de vialitat.

Des de mitjans de gener d’enguany, els arqueòlegs han trobat diverses restes que garanteixen el valor arqueològic de la zona: s’han excavat peces i fonaments que daten d’entre els segles XV i XIX i alguns de l’època romana. Una de les troballes més antigues, i la que seria la més rellevant un cop els arqueòlegs en determinin l’origen exacte, seria un celler per a fer vi que s’hauria construït entre els segles XV i XVI. Aquest celler apareix a un mapa del nucli antic del 1776 però ja no apareix a un mapa del 1936, la qual cosa podria indicar que s’utilitzés al llarg del segle XVIII però que s’abandonés durant el segle XIX.

“Els resultats d’aquestes excavacions encara són molt prematurs i creiem que encara sortiran més coses” apunta a aquest mitjà en Daniel López, que està a càrrec de l’excavació. “El celler de moment és la troballa més destacable pel seu bon estat i perquè està situada a un espai que no es veuria molt afectat per les obres que es volen fer al nucli. Això possibilitaria que es pogués museïtzar i fer-lo visitable, i que sigui per exemple el punt de partida de la fira de vins que es fa al municipi. A mida que l’acabem de perimetrar i excavar acabarem de saber ben bé la data de creació i si s’utilitzava per elaborar el vi de l’eucaristia o si es destinava a l’elaboració de vi per al consum local”, afegeix.

Una sitja, ceràmiques i ossos humans

A banda del celler, les excavacions que estan duent a terme l’equip d’Arqueovitis (Dani López, Mireia Sabaté i Sofia Aldeco, acompanyats per l’arqueòleg riudebitllenc Ferran Ortí i l’aqueòloga quintinenca Mireia Batet) també han descobert restes òssies humanes i un fragment de teula i de dòlia de l’època romana, i al carrer Major s’ha trobat una sitja per emmagatzemar cereals dels segles XVIII-XIX i els fonaments d’una casa de la mateixa època que apareix al mapa del nucli antic del 1936. A més, s’han trobat ceràmiques fragmentades de cuina i vaixella de taula i un fragment de molí fariner domèstic de granit.

“El fet que a Sant Pere de Riudebitlles s’estiguin plantejant aquestes obres per tornar a posar en valor els antics recs és una gran oportunitat perquè mai fins ara s’havien fet excavacions arqueològiques en aquest indret” explica en Dani López. “Esperem descobrir molts més objectes i peces, i com fem sempre des d’Arqueovitis mirarem de socialitzar les excavacions i el coneixement de l’arqueologia perquè hi pugui participar tothom”.

Excavació col·lectiva

Així doncs, s’han volgut obrir les excavacions a voluntaris i voluntàries del municipi que, independentment de la seva edat o nivell de coneixement al voltant de l’arqueologia, vulguin contribuir a les descobertes. Les intervencions estan previstes fins a mitjans del març i els dies que s’obrirà l’excavació seran els dissabtes al matí a partir del proper 13 de febrer. Les persones interessades a participar-hi cal que contactin al 671 400 515 o a [email protected].

FER UN COMENTARI