Donald J. Trump té un trastorn mental?

0
975

Aquesta és la pregunta que molta gent es formula dia sí, dia també, en veure les reaccions que el president dels Estats Units protagonitza des que va ser investit. Estic convençut que molts lectors que ara estan llegint aquesta columna opinen que sí, però cap professional de la salut mental amb senderi ho ha pogut assegurar de forma pública i obertament perquè tots estem protegits per una màxima que és el respecte a l’honor i la confidencialitat dels diagnòstics clínics.

Ara bé, permeteu-me que us exposi diverses dades. La primera i més notòria és la difusió, al febrer de l’any passat, d’una carta publicada al diari The New York Times en què 33 psiquiatres i psicòlegs alertaven del perill que suposa el president i opinaven sobre la seva incapacitat per seguir en el càrrec. La carta no va ser l’únic crit d’alerta sobre l’estat de salut mental del president. Destaquem el llibre El peligroso caso de Donald Trump, en què un seguit d’autors plantegen que hi podria haver un trastorn de personalitat; l’estudi que va fer el catedràtic Caballo Manrique, de la Universitat de Granada, o el recent i incendiari volum Fire and Fury, en què es detallen reveladors aspectes de la seva personalitat.

La majoria dels professionals de la salut mental consultats posen l’accent en el conegut com a trastorn narcisista de la personalitat (TNP). Les persones que el pateixen presenten un patró de grandiositat, necessitat constant d’admiració i falta d’empatia com a trets més destacats. Els individus amb TNP es creuen especials, exigeixen un tracte deferent i tendeixen a fer amistats sempre que serveixi als seus designis i les puguin explotar. Aquest narcisisme patològic provoca greus problemes adaptatius a la persona, sobretot quan percep atacada la seva autoestima i se sent frustrada. En aquestes situacions, les seves respostes són generalment rabioses, poden desencadenar episodis maníacs o delirants, símptomes depressius, i venir acompanyat de consums d’estupefaents i substàncies estimulants.

Suposo que el lector ara entén per què els professionals de la salut mental dels EUA tenen por.

FER UN COMENTARI