Eixarcolant recopila les primeres llavors de varietats agrícoles tradicionals

0
174
La seu d'Eixarcolant a Jorba.

El projecte de recuperació de varietats agrícoles tradicionals que impulsa el Consell Comarcal de l’Alt Penedès de la mà del Col·lectiu Eixarcolant ha presentat aquest dimecres 20 de desembre els primers resultats. Durant l’últim mes i mig, membres del col·lectiu han fet el que anomenen “prospeccions etnobotàniques“, que no són una altra cosa que entrevistes amb gent gran de diferents municipis de l’Alt Penedès que poden donar informació sobre les varietats que es cultivaven abans i, fins i tot, proporcionar llavors.

Les primeres prospeccions s’han fet en 4 municipis de la comarca, Pontons, Mediona, Sant Quintí i Font-rubí, on s’han entrevistat 33 persones de més de 70 anys. D’aquestes, 25 són considerades per Eixarcolant com “informants clau”, perquè “recorden molt bé com es cultivaven o cuinaven diferents varietats tradicionals”, ha explicat Cristina Rubió, tècnica de Recerca Etnobotànica del col·lectiu.

Durant aquestes setmanes s’han recopilat “59 entrades de llavors tradicionals“, uns resultats que Ruibó ha definit com a “esperançadors”. Es tracta de llavors de varietats agrícoles com la carabassa de cabell d’àngel, la carabassa de fer farinetes, la mongeta del ganxet, les mongetes joanes, la mongeta del carai, el tomàquet de Montserrat o el tomàquet del pare Benet.

Horts col·laboradors

Aquestes mostres es conserven a un banc de llavors del col·lectiu, per veure quines poden germinar i es poden multiplicar. En aquesta nova fase seran claus els horts col·laboradors on se sembraran aquestes llavors. Eixarcolant ja ha contactat amb diversos voluntaris que han mostrat la seva voluntat de col·laborar amb els seus horts. L’objectiu final és aconseguir “llavors renovades”, un procés que Rubió avisa que és “llarg” i que pot arribar a durar “4 o 5 anys”.

Mentre es comença a desenvolupar aquesta segona fase, continuaran les prospeccions en altres municipis de l’Alt Penedès, una tasca que des d’Eixarcolant avisen que és “contrarellotge”, perquè cada cop queden menys persones que puguin aportar coneixements sobre aquestes varietats antigues. També hi ha llavors de varietats que ja no s’han pogut trobar.

Des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la consellera d’Agricultura, Núria Catà, ha destacat que amb aquest projecte es vol “afavorir les singularitats dels petits municipis a partir de l’economia del paisatge”. Catà creu que aquest treball pot ajudar a recuperar “varietats més adaptades al territori i al canvi climàtic“, alhora que s’ajuda a “preservar la biodiversitat i el patrimoni natural”.

FER UN COMENTARI