El Baix Penedès continua creixent

0
251

El Baix Penedès és la comarca que més creix de Catalunya. 110.439 baixpenedesencs i baixpenedesenques a 1 de gener del 2021.

El front marítim del Baix Penedès és la locomotora d’aquest creixement, però enguany no són menyspreables les dades d’alguns municipis de l’interior, sobretot els que tenen urbanitzacions, com la Bisbal i el Montmell. També els municipis de la plana penedesenca creixen considerablement, exceptuant Llorenç, que coincideix a ser el municipi amb menys terme municipal i amb una trama urbana que no creix des de fa anys.

Què ens diuen aquestes dades? La primera de totes és que la comarca és un territori atractiu en oferta d’habitatge, en comunicacions i en qualitat de vida. Sinó, la gent no vindria. La segona és veure que aquest creixement migratori prové en gran part de la part central de l’àrea Metropolitana de Barcelona. Es buida el centre i s’omple la tercera corona metropolitana.

La problemàtica d’aquest creixement recau en dos aspectes. La manca de capacitat de la Generalitat d’acompanyar el creixement amb uns augments dels serveis públics a la comarca, amb la qual cosa s’estressen els serveis sanitaris, educacionals, de seguretat, etc., i deixant la responsabilitat als ajuntaments, que no tenen moltes competències. I, per altra part, la manca de capacitat de la comarca de generar llocs de treball que acompanyin aquest creixement condemna el Baix Penedès a la consideració de comarca dormitori.

La responsabilitat de donar resposta recau en el Govern de la Generalitat. Des del territori ja fa temps que demanem una mirada especial cap al Baix Penedès, una discriminació positiva.

Comencem l’any amb bones notícies, intentem trobar bones solucions. #ElBaixPenedèsExisteix.

Jaume Casañas

Cunit

FER UN COMENTARI