1. L’EVA ens convida a “obrir-nos de mires”

Jordina Biosca és la impulsora i directora del festival. / EVA

Què és la realitat? De què va la realitat? Són els relats orals reals? Cal que ho siguin? Aquestes són les reflexions a partir de les quals es configura la nova edició del Festival En Veu Alta (EVA) de narrativa oral i tradicional, que arriba aquest mes de juny a la dinovena edició al Penedès. A punt de complir les dues dècades, l’EVA es mostra més en forma que mai, i ens convida, tal com resa el seu lema, a “obrir-nos de mires i deixar-nos anar”, endinsant-nos en diferents propostes d’oralitat en què la ficció i la realitat s’entrelliguen i se sobreposen.

Com revela la directora del festival, Jordina Biosca, “el més important és que el que fem interpel·li l’espectador, que cadascú ens doni la seva resposta”. És a dir, la seva realitat. Per això el programa de mà d’aquesta edició incorpora un mirall que ofereix una imatge distorsionada de cada persona, simbolitzant el fet que cadascú veu la realitat des del seu punt de vista o tal com la sent.

L’EVA 2023 continua explorant els difosos límits de la narració oral en àmbits com el literari, el musical o el familiar. Entre el 2 i el 25 de juny es programen fins a 72 espectacles en 31 municipis de l’Alt i el Baix Penedès. Un desplegament generós que no es limita a les sales d’espectacles o a les places de les viles, sinó que mira d’arribar a espais menys habituals, com poden ser els safaretjos, els castells, les escoles, les residències o, fins i tot, els cementiris.

Una mostra d’aquest desplegament pel territori penedesenc són els murals que enguany es poden veure en diferents poblacions, com ara Vilafranca del Penedès, Sant Jaume dels Domenys i Santa Oliva, i que s’inspiren en cartells de les primeres edicions del festival. I l’expansió no s’atura aquí, sinó que arriba a alguns municipis veïns de les dues comarques penedesenques, com Torredembarra, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Begues. Són el que s’anomena les Espores de l’EVA, que aquest any ja s’han incorporat de ple dret al programa d’actes. Finalment, tampoc s’ha d’oblidar l’EVA Pradell, que se celebrà del 30 de juny al 2 de juliol en aquesta localitat del Priorat.

En les següents pàgines destacarem alguns dels espectacles que cal tenir en compte d’aquesta dinovena edició de l’En Veu Alta, organitzant-los segons els eixos temàtics. Però cal recordar que els tentacles de l’EVA no es mouen només durant el mes que dura el festival, sinó que es mantenen actius tot l’any, amb iniciatives com els telèfons que expliquen contes, les lectures en veu alta EVA354, que s’apropen a llocs singulars del Penedès, o l’Evaludens, una iniciativa per fer arribar la narrativa oral als centres de primària. Totes tres també tenen el seu propi espai al festival.

2. Eix musical: Carles Dènia, el Cor Francesc Valls o Pere Romaní

1. Carles Dènia torna a l’EVA aquest 2023, festival amb el qual està vinculat des de fa deu anys, per encetar l’edició amb un concert que es farà aquest divendres 2 de juny a les 8 de la tarda a l’Era de Cal Palau, al nucli de la Torregassa de Sant Jaume dels Domenys. Un acte inaugural en el qual el trio que conformen Dènia (veu i guitarra), Dario Barroso (guitarra i veu) i Lluna Aragon (violí i veu) oferirà una selecció dels seus temes, entre els quals destaca el guardonat El paradís de les paraules, amb versos dels poetes valencians d’al-Àndalus.

2. En l’àmbit musical, també cal destacar l’actuació que l’acordionista Pere Romaní farà acompanyat de Joan Tomàs i Héctor Beberide el dissabte 3 de juny a les 20.30 hores, a la plaça de darrere del Castell de Santa Oliva. La formació basa les seves actuacions en els balls folk de Catalunya i d’Europa, a través d’arranjaments moderns i originals. A l’EVA23 presentaran el nou disc Romaní.

3. Un dels plats forts serà el concert del Cor Francesc Valls, programat pel dimecres 7 de juny a l’església de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès, a les 8 de la tarda. Presentaran l’espectacle La polifonia veneciana del 1600: Monteverdi i Gabrieli, basat en les obres d’aquests dos compositors vinculats a Venècia que van ser claus en el pas del Renaixement al Barroc en el món de la música.

Una altra actuació que mereix ser destacada és la que faran el diumenge 11 de juny Miquel Pujadó i Ferran Frauca als cellers Avgvstvs Forvm del Vendrell, a les 18.30 hores. La tendresa del goril·la (una visita a Georges Brassens) és un espectacle en què els dos artistes interpreten una vintena de temes força coneguts del desaparegut poeta, músic i cantant francès, acompanyant-los de comentaris i anècdotes.

El cabaret

Un subàmbit de l’eix musical és el del cabaret, que també té la seva rellevància en aquesta edició de l’En Veu Alta. Aquí és on s’emmarca El chou de las glorias cabareteras, una parella d’irreverents vedets forjada als passadissos del metro de Barcelona amb l’objectiu de rememorar els antics temps d’esplendor del Paral·lel barceloní. A poc a poc, la Capitana i la Martínez van començar a actuar en altres espais per fer-se un nom (o, més aviat, un malnom) en l’àmbit cabareter. I ara portaran les seves arts i les seves crítiques despietades a la plaça de l’Església de Sant Pere de Riudebitlles (3 de juny, 22.30 hores) i al Casal Medionenc de Sant Joan de Mediona (24 de juny, 22.30 hores).

En l’apartat del cabaret també cal mencionar Mònica Torra, que actuarà per partida doble a l’EVA23. El dijous 15 de juny ho farà al barri de la Riba de la Bisbal del Penedès acompanyada de Txema Riera (21.30 hores), amb l’espectacle Toca’m el cuplet. El 24 de juny, al pati de l’Hospital de Cervelló d’Olesa de Bonesvalls, repassarà alguns dels contes de Roald Dahl, acompanyant-los amb música dels anys cinquanta (20.00 hores).

3. Eix literari: Col·lectiu Desasosiego, Josep Pedrals i el Rector de Vallfogona

1. Un altre eix destacat de l’EVA és el literari, amb un bon gruix de propostes que parteixen d’obres narratives, poètiques o de contes. En aquesta edició brilla amb llum pròpia l’espectacle a l’aire lliure Un segundo bajo la arena del Col·lectiu Desasosiego. Una proposta que, basada en la tragèdia Bodas de Sangre de Federico García Lorca, mescla teatre i música en directe per oferir tota una experiència en la qual les línies que separen els intèrprets i el públic es desdibuixen, esdevenint aquests últims uns convidats més de la celebració nupcial.

L’espectacle, que indaga temes universals com l’amor, la passió, la venjança o la solitud, ha estat premiat a la Fira de Tàrrega 2022 i als Premis de la Crítica 2023. A l’EVA es podrà gaudir el diumenge 18 de juny al pàrquing de la llar d’infants de la Bisbal del Penedès, a les 19.30 hores, i el dissabte 24 de juny a la plaça Te Deum de Moja, Olèrdola, a la mateixa hora.

2. No menys destacat és l’espectacle #Pedrals25 que oferirà Josep Pedrals el dissabte 3 de juny al pati de la Biblioteca Joan Sardà i Lloret de Sant Quintí de Mediona. Pedrals va començar a recitar poesia el 1997, acompanyant alguns dels poetes més importants de l’escena. Ara, 25 anys després, commemora aquella efemèride amb una festa on repassa alguns dels poemes més rellevants amb el músic Xavi Lloses.

3. Tampoc podien faltar en aquesta edició els versos del Rector de Vallfogona, quan es compleixen 400 anys de la seva mort. Eduard Carmona i Guillem Callejón seran els encarregats de fer un recital de poemes musicats de Francesc Vicent Garcia, degudament actualitzats. Una oportunitat d’or d’acostar-se als versos d’un dels màxims representants de la poesia catalana. La cita serà el divendres 16 de juny a les vuit de la tarda al VINSEUM de Vilafranca del Penedès.

4. Eix familiar: Escoles i corrandes

Anaís Falcó i Christian Simelio amb l’espectacle Corrandes són corrandes. / EVA

Un dels objectius de l’En Veu Alta és el de generar nou públic i arribar als espectadors més joves. És per això que el festival incorpora enguany narradors amb una llarga trajectòria en l’àmbit de la narració familiar com Mon Mas, Almudena Francès, Ada Cusidó, Jordi Font o Assumpta Mercader. Una de les novetats d’aquesta edició és que l’EVA es desplaçarà a diferents escoles del territori per oferir espectacles gratuïts dirigits a tota la comunitat educativa. Una continuació de l’activitat que ja es du a terme mensualment en centres escolars de primària i secundària de l’Alt i el Baix Penedès, i que porta per nom Evaludens.

Les escoles que podran gaudir d’aquests espectacles durant el mes de juny són les Mas i Perera, Pau Boada, Estalella i Graells, Baltà Elias i Cristòfor Mestre de Vilafranca del Penedès, les Solcunit, Pompeu Fabra i Els Cossetans de Cunit, la Guerau de Peguera de Torrelles de Foix, l’Ull de Vent de la Bisbal del Penedès, i la Mare de Déu del Priorat de Banyeres del Penedès.

En l’àmbit familiar també cal destacar l’espectacle Corrandes són corrandes, configurat per cançons improvisades que els seus protagonistes construeixen al mateix moment com si fos un joc. Anaís Falcó i Christian Simelio converteixen en cançons les preocupacions, reivindicacions i desitjos dels espectadors, amb l’acompanyament d’instruments tradicionals. Una corranda familiar que es podrà gaudir el dimarts 6 de juny a la Biblioteca Neus Català de Sant Martí Sarroca (17.30 hores), el dimecres 14 de juny a l’escola Baltà Elias de Vilafranca del Penedès (18.00 hores) i el divendres 16 de juny a la Biblioteca Ventura Gassol de Calafell (19.30 hores).

5. Viure el cementiri

Visita guiada al cementiri de Vilafranca. / EVA

Des de fa ja uns anys, l’EVA inclou dins de la seva programació l’apartat Per viure al cementiri no cal morir-se, amb l’objectiu de donar un altre enfocament a aquest espai habitualment vinculat amb la pèrdua. I com que l’origen etimològic del mot prové del llatí coemeterium, que vol dir, literalment, dormitori, l’espectacle que aquest 2023 visitarà el cementiri de Vilafranca serà Ciutat dormitori, un projecte que planteja una “visita guiada” al cementiri local per conèixer millor “la idiosincràsia de la ciutat i el caràcter dels seus habitants”.

Un recorregut que, el dissabte 10 de juny, començarà de la plaça de la Vila a les 20.30 hores per desplaçar-se fins al cementiri, on diferents treballadors explicaran la seva història i la seva relació amb aquest emplaçament. Aquesta coproducció del Teatre Lliure i Contenidos Superfluos, que ha rebut el setè premi de la Crítica de Carrer al Millor Espectacle d’Arts de Carrer i el premi Temps de les Arts 2022 en arts escèniques, serà un dels plats forts de l’EVA23.

6. No t’ho perdis

 

FER UN COMENTARI