El Govern català desplega els quatre primers Serveis Territorials a la vegueria Penedès

0
368

El Govern de la Generalitat ha fet el primer pas per desplegar els serveis territorials al Penedès. Dimecres a la tarda ha presentat al celler de la Fassina de Can Guineu, de Sant Sadurní, el calendari i la distribució territorial dels vuit primers serveis territorials que descentralitzarà entre 2022 i 2023. No es descarta que més endavant es puguin crear altres delegacions.

D’entrada, el vicepresident del Govern Jordi Puigneró ha anunciat que aquest any mateix s’ubicaran els serveis territorials d’Educació a Vilanova, els de Drets Socials al Vendrell, els d’Acció Climàtica a Vilafranca, i a Igualada hi aniran Territori, Polítiques Digitals i Vicepresidència. Ja hi ha partida pressupostària aprovada per què així sigui. I la consellera de la Presidència Laura Vilagrà ha dit que de cara al 2023 es desplegaran els serveis territorials de Cultura a Vilafranca, d’Economia a Vilanova, d’Empresa i Treball al Vendrell i de Salut a Igualada.

Puigneró ha reconegut que aquest pas era “una reivindicació que teníem” i que “estem corregint una anomalia” perquè hi ha altres vegueries que ja fa temps que tenen els serveis descentralitzats. Quant al fet que no tots els serveis s’ubiquin en una sola ciutat, sinó que es reparteixin, el vicepresident ha afirmat que “l’equilibri territorial equival a igualtat d’oportunitats”.

Conscient que la Generalitat va tard, també Vilagrà ha dit que “són deures que teníem pendents amb la vostra vegueria, la vuitena, la darrera que es va formar, la quarta en habitants (500.000) i amb una tendència demogràfica creixent”. També ha explicat que el desplegament no es farà de cop, sinó que “començarà amb una estructura mínima” i de mica en mica s’anirà dimensionant al volum de la vegueria.

David Alquézar, delegat territorial del Penedès, ha explicat que les seus de cada delegació seran provisionals, en espais cedits pels ajuntaments per tal que comencin a funcionar, a l’espera que la Generalitat disposi dels seus propis edificis. A més, les delegacions tindran funció també d’oficina d’atenció ciutadana.

Els serveis que aniran al Vendrell s’ubicaran a l’edifici de l’antiga Biblioteca Popular. “Un lloc emblemàtic, dels anys 20, una construcció de la Mancomunitat de Catalunya, cèntrica i molt estimada”, ha dit l’alcalde del Vendrell, Kenneth Martínez. Quant al fet d’acollir Drets Socials i Treball, el batlle ha dit que “el Baix Penedès necessita un reforç en polítiques socials per combatre les desigualtats i en ocupació per reduir l’atur”.

Pere Regull, alcalde de Vilafranca, ha remarcat que Acció Climàtica és un departament gran, que inclou agricultura, gestió de residus, depuradores…, i Cultura “inclou tota la part de cultura popular, que aquí és molt potent”. Tot i que d’entrada Acció Climàtica s’ubicarà al Centre Àgora, la intenció és destinar tota una planta de l’edifici del costat dels antics jutjats a les dues delegacions territorials.

A Vilanova, serà l’IMET l’edifici que acollirà Educació. Amb tot, l’alcaldessa Olga Arnau ha explicat que “serà l’espai fix administratiu però la intenció és que el personal es pugui desplaçar per les quatre comarques i tots els serveis els tindrem a prop i sense duplicitat d’estructures”.

FER UN COMENTARI