El govern de Vilafranca supedita la segona biblioteca al debat de pressupostos de desembre

0
205
Francisco Romero, al davant de la Nau Cortina.

La iniciativa del govern vilafranquí de traslladar l’Ajuntament als barris durant uns dies ha arribat aquesta setmana al Molí d’en Rovira. Coincidint amb el primer dia al barri el batlle, Francisco Romero, va recordar en roda de premsa les principals inversions que es projecten en aquesta zona de Vilafranca posant al centre el carrer Comerç: “Aquí passaran moltes coses que canviaran de manera substancial la connexió d’aquesta zona amb el centre i permetran generar oportunitats a una banda i l’altra”, indicava.

Les tres principals inversions que l’alcalde va apuntar com a més rellevants són la urbanització, integració i connexió del carrer Comerç amb l’estació de trens que podrà fer-se efectiva perquè al juliol es va signar finalment un conveni entre l’Ajuntament i Adif; la reurbanització del carrer Bisbe Estalella en el marc de la segona ase del PIIC i la construcció d’un aparcament dissuasiu al carrer Dr. Fleming; i, finalment, la segona fase de les obres de rehabilitació de la Nau Cortina, al carrer Comerç.

Justament, respecte a aquesta nau municipal, Francisco Romero va recordar que en una primera fase s’ha habilitat part de l’espai per fer-hi el viver de celleristes, ja en funcionament. Aquesta primera fase ja finalitzada ha suposat una inversió d’una mica més de mig milió d’euros (508.253 €) i ha estat subvencionada parcialment per un fons europeu Feder (174.900) i la Diputació de Barcelona (200.000). Les obres del celler de viveristes han suposat intervenir a la part davantera de la nau, la que dona al carrer Comerç, mentre que en una segona fase la rehabilitació s’ha de centrar en la part posterior, la que s’accedeix des del carrer Sarriera. L’alcalde ha explicat que l’Ajuntament compta amb una subvenció d’1,9 milions d’euros dels fons Next Generation de la UE i que això obliga el consistori a tenir executada l’obra abans del 2026.

La segona biblioteca
Una de les propostes electorals del PSC (ara govern) era instal·lar la segona biblioteca que necessita Vilafranca en aquest espai. En aquest sentit, el batlle ha explicat que l’Ajuntament ha encarregat un estudi tècnic a la Diputació de Barcelona per veure si és viable i “de moment” tot sembla indicar que sí. “La Diputació per ara veu amb bons ulls l’espai i li agrada el fet de tenir biblioteques en espais singulars“, comentava Romero al mateix temps que puntualitzava que projecte encara no n’hi ha i que caldrà, en tot cas, condicionar-lo al debat de pressupostos.

“El Next Generation cobreix el 50% de l’obra, això vol dir que l’Ajuntament haurà d’aportar 1,9 milions d’euros de fons propis. Per tant, aquesta inversió ha de formar part del debat municipal, cal acord polític i traslladar-lo al pressupost”, segons Romero. El batlle apuntava que en cas que la Diputació doni el vist-i-plau tècnic i hi hagi acord per fer la inversió, l’equipament serà una segona biblioteca, no una ampliació: “Tindria el doble d’espai que la Biblioteca Torres i Bages i funcionaria amb un programa complert”.

Renovació de la plaça de l’Estació
Respecte als altres dues grans inversions (integració de l’estació al carrer Comerç i obres fins al carrer Bisbe Estalella), l’alcalde va anotar algunes dates d’execució. Pel que fa a la connexió entre el carrer Comerç i la plaça de l’estació, i tal com es va anunciar a l’estiu, es preveu construir una llosa al calaix descobert que ara queda a l’estació, a l’altura del Camp dels Rolls.

Segons el conveni signat amb ADIF, el projecte s’ha de redactar entre 2024 i 2025, les obres s’haurien de contractar el 2026 i entre aquest any i el 2028 s’haurien d’executar. Per complementar aquestes actuacions, Francisco Romero ha anunciat que l’Ajuntament vol renovar la plaça de l’Estació: “Al 2024 encarregarem un projecte que es pugui executar entre 205 i 2026 conjuntament amb la renovació del clavegueram i la xarxa d’abastiment d’aigua”.

Respecte a les obres de reurbanització del carrer Bisbe Estalella, actualment s’està adjudicant la redacció del projecte i les obres, juntament amb la renovació del clavegueram, podrien començar l’any que ve. Finalment, sobre la construcció d’un aparcament dissuasiu al carrer Dr. Fleming pensat perquè l’utilitzin els usuaris de Renfe i el servei d’autobús, l’alcalde va apuntar que en les properes setmanes es preveu tancar un acord amb la propietat del solar per la cessió i l’ús del mateix.

El mes de desembre el govern de l’Ajuntament de Vilafranca té previst portar al ple l’aprovació dels pressupostos.

FER UN COMENTARI