El govern en minoria d’ERC-Junts a Vilanova, incapaç d’aprovar les Ordenances de 2023

0
202

L’equip de govern municipal d’ERC-Junts s’ha quedat sol en la votació de la seva proposta d’Ordenances Fiscals per al 2023 i, per tant, aquestes no s’han aprovat. L’oposició en bloc (PSC, CUP, Cs i Som VNG) hi ha votat en contra atesa, segons tota l’oposició, la manca de voluntat negociadora del govern i per l’increment de la pressió fiscal de tot el quadrienni malgrat que el plantejament d’enguany era el de la congelació.

La regidora d’Hisenda Conxi Martínez ha exposat la seva proposta de congelar la taxa de la brossa, però reduir l’import de la factura si es fan un determinat nombre de viatges a la deixalleria: entre 6 i 10 viatges anuals es passaria de 140 euros a 112, i per fer-ne més de deu, a 84 euros. També plantejava reduir la taxa a la meitat als establiments del Gremi d’Hostaleria amb segell Biosphere. El preu de la zona blava s’hauria reduït un 30% als residents a Vilanova (d’1,80 euros/hora a 1,25 i s’hauria incrementat fins als 2,30 euros per a la gent de fora, “per no penalitzar massa els que venen de fora, però que beneficiï els que en fan més ús, que són els residents”, ha dit Martínez. Una altra proposta és passar de tres a cinc anys les bonificacions de l’IBI de les llars que implantin energies renovables. La regidora també ha volgut subratllar que “mantenim les taxes i impostos malgrat que Intervenció recomana apujar-los”.

Juanma Rodríguez (Som VNG) ha afirmat que si el govern no puja els impostos és “perquè no té majoria”, però que congelar-los equival a “no actuar”, en perjudici de “les polítiques socials”. Al seu parer, caldria redistribuir-los, de manera que paguessin més les rendes més altes. Ha recordat que el govern havia pujat la brossa els últims quatre anys el 50% per passar a fer la recollida porta a porta, un augment que “ha anat directament al compte de beneficis de Sacyr i no de la ciutadania perquè el servei és nefast” i, a més, el porta a porta no s’ha fet. Som VNG ha demanat reduir impostos al petit i mitjà comerç, plantejar-se que les cases unifamiliars paguin més per la taxa de la brossa que els blocs de pisos (com es fa a Sant Pere de Ribes), bonificar al màxim l’IBI a qui promogui el lloguer social de pisos; i promocionar més la implantació de renovables en edificis plurifamiliars (ara les bonificacions d’IBI hi són entre el 10 i el 30%), en detriment de les llars unifamiliars (se’ls bonifica, als que tenen rendes més altes, fins al 50%).

Érika Quintero (Cs) ha dit que “no n’hi ha prou ab congelar, només fan retocs sense importància”; ho compara, per exemple, amb l’augment del preu de la brossa del 40% en quatre anys, que no s’abaixa. Al seu parer, “cada cop hi ha menys classe mitjana”.

Guillem Bau (CUP) hauria apostat per una “redistribució de la riquesa” davant “l’asfíxia econòmica” de la crisi actual, que ha fet créixer la distància entre rics i pobres. Hauria pujat impostos a les rendes més altes i a les grans empreses; hauria apujat l’IBI a oficines, hostaleria, empreses de lleure i a habitatge que no sigui per a ús residencial, i també als edificis desocupats de manera permanent. Va denunciar que les noves empreses que s’instal·lin al polígon Masia d’en Barreres, atès que el padró és de 1997, pagaran menys d’IBI percentualment que les dels carrers Caputxins o de l’Aigua. I no entén que es mantingui el preu alt de la brossa si no s’implanta, per ara, la recollida porta a porta.

Juan Luis Ruiz (PSC) va dir que tenia predisposició a aprovar les Ordenances, però que el govern “no ha acceptat ni una proposta” de l’oposició, ha actuat “com si tingués majoria absoluta”, i ha atribuït la congelació d’impostos al fet que és “any electoral”. El regidor socialista proposava reduir el preu de la brossa i també bonificar en un 5% les Ordenances si es pagaven totes de cop al principi de l’any (com s’havia fet en anteriors legislatures.

Conxi Martínez va replicar insistint que no pujaven cap impost i fent responsables a tota l’oposició de no augmentar bonificacions de l’IBI a qui posi plaques solars a casa, o de no abaixar el preu de la zona blava. També va dir que si descomptaven el 5% d’impostos per pagar-los de cop al principi d’any, deixarien d’ingressar entre 400.000 i 500.000 euros que haurien anat a finalitats socials. “Si no aproven les Ordenances, la ciutat hi perd”, va dir. Juan Luis Ruiz veu aquest comentari com “un exercici de cinisme” i Érika Quintero li va etzibar que havia fet “una masterclass de demagògia”. El regidor del PSC li va proposar d’aprovar-li totes les bonificacions si les presentava d’una en una al ple del novembre.

FER UN COMENTARI