El jovent de Sant Sadurní, sa en alimentació però irresponsable en el consum d’addictius

0
457
L’informe, presentat al CIC Fassina, comparava les diferències amb dades del passat 2015. // AJUNTAMENT SANT SADURNÍ

El passat dimarts 4 de gener es van presentar al CIC Fassina de Sant Sadurní els resultats de l’informe de l’enquesta d’hàbits relacionats amb la salut que s’havia dut a terme a 191 estudiants de 4t d’ESO (16 anys) del municipi. L’informe, elaborat per la Diputació de Barcelona, pretén projectar quina és la percepció de l’estat de salut i estil de vida dels adolescents, comparant-ho amb la resta del territori. En relació a la resta de la província, els resultats de l’informe expressen que el jovent que estudia a Sant Sadurní té uns bons hàbits d’alimentació (consumeixen un 10% menys d’aliments no saludables i majoritàriament segueixen una dieta mediterrània) i practiquen més esport que a la resta de la província (un 49,2% dels enquestats en fa de forma regular). Tot i així, el jovent del municipi té resultats negatius pel que fa al consum de substàncies addictives.

Alt consum d’alcohol i marihuana

Segons els resultats de l’enquesta un 59,7% dels joves consumeix tabac, i la majoria d’aquests n’havia iniciat el consum als 14 anys. A més, consideren que les substàncies com la marihuana i l’alcohol no són perilloses i, conseqüentment, el seu consum també és força elevat: d’un 42,4% en el cas de la marihuana, deu punts superiors a la mitja; i quasi d’un 80% en el cas de l’alcohol.

El consum d’altres substàncies nocives és molt menor, arribant al 9% en els tranquil·litzants en les noies i entre l’1 i el 3% en speed, amfetamines o cocaïna en els dos sexes. Tot i així, la percepció de perillositat d’aquests darrers elements és alta: entre un 70 i un 85% dels joves consideren que són molt perillosos.

Menys bullying, més assetjament sexual

En relació a enquestes d’edicions anteriors aquest 2019 s’ha constatat que ha disminuït l’assetjament escolar: un 82% dels joves afirma no haver-ne viscut mai. També hi ha un percentatge baix en assetjament a través de les xarxes socials.

Tot i així, un 49,4% de les noies reconeix haver patit assetjament sexual al carrer (39,8%), a l’escola i a l’institut (4,8%), a altres espais (3,6%) o a casa (1,2%); mentre que un 92% dels nois considera que no n’ha patit mai.

Per altra banda, els joves són poc conscients dels riscos de mantenir relacions sexuals amb penetració sense protecció: un 27% dels qui en practiquen no utilitzen cap mètode.

FER UN COMENTARI