Si alguna cosa positiva han tret les onze denominacions d’origen vitivinícoles catalanes de la pandèmia de la covid-19 ha estat el fet de treballar conjuntament, sota el paraigua de l’Incavi, compartint experiències i necessitats i buscant respostes a la situació des de la unitat d’acció.

Com a mostra d’aquesta nova manera de fer, dijous es trobaven a la finca Can Feixes (Cabrera d’Anoia) per fer un balanç conjunt de com s’està desenvolupant la verema, greument afectada per la plaga de míldiu. Tot i no tenir les dades definitives, les DO creuen que en termes generals es pot perdre un terç de la collita, tot i que constaten que la qualitat del raïm no s’ha vist afectada. A més, també han indicat que la verema s’ha avançat uns 8 o 9 dies.

En el cas concret de la DO Penedès, segons el seu president, Joan Huguet,  malgrat que encara quedin uns quinze dies de collita, aquest 2020 s’haurà perdut entre un terç i la meitat de la producció, depenent de l’afectació que el míldiu ha tingut en diferents zones de la denominació i també de si les vinyes són o no ecològiques. Les varietats més afectades han estat el macabeu i l’ull de llebre.

Pel que fa a la qualitat, s’ha mantingut inalterable respecte de la verema anterior: “el míldiu afecta únicament a la producció del raïm, no la seva qualitat”, insistia Huguet.  Les pluges de la primavera van desencadenar “la pitjor plaga de míldiu que recordem” i, per contra, les de final d’estiu han estat molt profitoses per a les varietats més tardanes com la parellada.

Revalorar l’ecològic

Pel president del Consell Regulador de la DO Penedès, aquesta verema ha de servir per fer valdre encara més el cultiu de la vinya ecològica, ja que el míldiu ha afectat més intensament les vinyes ecològiques perquè les sals minerals que s’apliquen amb aquest tipus de conreu no permeabilitzen en el gra i amb la pluja es dissolen. “Això ha de servir perquè tothom s’adoni de la dificultat del conreu ecològic i del risc que prenem els viticultors que hi apostem i que ho fem perquè és el conreu més respectuós amb el paisatge” manifestava Huguet, alhora que denunciava que el preu que es paga pel raïm ecològic és baix. 

Resposta unitària

A Catalunya, tal com va recordar el director de l’Incavi, Salvador Puig, el consum de vins catalans se situa en el 41,3%, una xifra que s’ha incrementat notòriament, però que encara està lluny dels objectius de l’administració i de les DO. “No entenem per què un país amb onze DO que treuen uns vins de molta qualitat, ens costa tant implementar-nos”, explicava Pilar Just, presidenta de la DO Montsant.

Com a resposta a aquesta constatació, les  DO catalanes han engegat conjuntament la campanya promocional “Gaudeix del que és bo” amb l’objectiu d’apropar al consumidor el vi català amb DO, així com modernitzar la seva imatge i “desvestir-lo de complexitats”.

Paral·lelament, des de l’Incavi s’organitzarà la Setmana del Vi Català. Serà entre el 9 i el 15 de novembre i tindrà una programació oberta i participativa, feta amb les propostes dels actors mateixos del sector, a més de les que organitzarà l’Incavi. “Serà un esdeveniment que donarà a conèixer i promocionarà els vins d’arreu de Catalunya i que agruparà tot un conjunt d’activitats presencials i virtuals per tot el territori amb un gran objectiu comú: oferir un tast de la immensa varietat i riquesa del sector”, anunciava Salvador Puig.

FER UN COMENTARI