Dimarts el Govern de la Generalitat va aprovar l’annexió de la Beguda Alta, i un àmbit territorial annex, al municipi de Masquefa. Fins ara aquest petit nucli formava part de tres municipis (Masquefa, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons) i de tres comarques diferents (Alt Penedès, Anoia i Baix Llobregat), cosa que provocava “una disfuncionalitat territorial”.

El nucli de la Beguda Alta té uns 1.000 habitants i està situat a 2,4 km de Masquefa i a 12 de Sant Llorenç d’Hortons. Per l’alcalde de Sant Llorenç, Jordi Ferré (Poble 2.0), el fet de perdre una part del municipi no és del seu gust a cap ajuntament li agrada perdre territori, tot i que puntualitza que “si deixem de banda la part emocional, és cert que hi havia una disfunció estranya i es veia a venir que això acabaria passant. A més, entenem que la voluntat de la ciutadania està per sobre”. Ferré fa referència al sondeig que va realitzar la Universitat de Lleida per encàrrec dels tres ajuntaments als quals pertanyia la Beguda Alta i que va posar de manifest que un 90% dels habitants del nucli volien esdevenir municipi propi i en segona opció, un 75% apostava per annexionar-se a Masquefa.

Els onze regidors de l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons van presentar dues al·legacions a la Generalitat: en una demanaven fer una enquesta més exhaustiva a la població de la Beguda Alta, mentre que en l’altra demanaven que s’annexionés menys terreny del que preveia l’administració. Finalment, aquestes dues al·legacions van ser desestimades. Amb l’annexió de la Beguda Alta a Masquefa, Sant Llorenç d’Hortons ha perdut 231 veïns i 280 hectàrees.

Per altra banda, l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, en declaracions a l’ACN ha destacat que amb aquesta agregació es posarà fi als problemes administratius amb què es trobaven els veïns de la Beguda Alta pel fet de dependre de tres municipis i tres comarques diferents i ha subratllat que treballaran per buscar de quina manera poder mantenir la identitat pròpia d’aquest nucli.

FER UN COMENTARI