Els municipis de la costa del Penedès i Tarragona es tornaran a reunir el pròxim 15 de desembre a Calafell. Serà una trobada que, per primera vegada, comptarà amb representants del govern espanyol i de la Generalitat. Els ajuntaments han convidat al Ministeri per a la Transició Ecològica i del Departament de Territori per reclamar més compromís en la conservació de les platges. “Hem de demostrar que som un front unitari, exposar les nostres demandes i que ells ens mostrin el seu suport per accedir a ajudes econòmiques”, ha apuntat Barbara Peris, regidora de Platges del Vendrell.

Durant aquesta reunió, la Taula de Municipis per un Litoral Sostenible aprofundirà en l’informe Un litoral al límit, elaborat pel Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat. De fet, a la trobada hi assistiran els seus autors i l’objectiu és que els ajuntaments puguin fer servir l’estudi com a guia per definir estratègies i protegir les platges en el futur.

En aquest sentit, els municipis estudiaràn la possibilitat d’estendre una iniciativa que Sitges va engegar ara fa dos anys i que ha donat molts bons resultats. Es tracta d’una embarcació que navega a poques milles de distància de la costa i que s’encarrega de recollir plàstics al mar, en especial macroplàstics que es troben en superfície. Peris assenyala que “si la proposta convenç, es podria estudiar la contractació d’un sistema conjunt al llarg dels 110 quilòmetres de costa que hi ha des de Sitges fins a Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant”. En aquesta mateixa reunió, els ajuntaments també posaran damunt la taula les experiències de diversos municipis per recuperar les dunes com a barrera natural vers els temporals de mar.

El desmantellament del port de la tèrmica, a debat

Al llarg de la trobada del proper 15 de desembre, previsiblement també es debatrà sobre què cal fer amb el port de l’antiga central tèrmica de Cubelles. Aron Marcos, regidor d’Ecologia Urbana de Calafell, ha recordat que hi ha disparitat d’opinions entre els quatre municipis directament afectats per aquesta infraestructura. Marcos considera que la reunió, amb presència de membres dels executius espanyol i català, servirà per “debatre què és millor per a tothom”.

Marcos ha recalcat que la Taula “no te un objectiu resolutiu” , però sí que ha dit que l’ens pot actuar com a altaveu unitari des del territori si la solució que acabi adoptant el Ministeri es considera perjudicial pel futur de les platges del gran Penedès.

FER UN COMENTARI