El parany de la justícia

0
112

Culturalment, els partits polítics tendeixen a prometre justícia. Suggereixo sentir o llegir les declaracions i objectius dels diferents partits, i puc afirmar que la justícia no existeix ni mai existirà, ja que el que pot ser just per a uns és injust per a altres. Sembla que la justícia és aliada de la incongruència. M’explicaré:

Oficialment, l’Estat espanyol promet justícia davant uns fets determinats ocorreguts a Catalunya, però percebo una certa dosi de venjança i de mediocritat de criteri entre alguns dels components d’aquest Tribunal Superior de Justícia (TSJ) i partits polítics. Per entendre el que realment passa a Catalunya i la seva gent, cal comprendre-la i analitzar-la; el curiós i revelador d’aquests últims esdeveniments que estem vivint és la qualitat d’aquests professionals estatals: fiscals, magistrats i advocats que, al meu modest entendre, pateixen d’una “miopia constitucional”, ja que el criteri de l’autèntic enfoc no és judicial sinó totalment polític, i si m’ho permeten, d’índole personal, és a dir: la justícia per a uns és injustícia per a altres i viceversa.

El científic i Premi Nobel Santiago Ramón y Cajal, en el seu discurs d’entrada a la Reial Acadèmia de Ciències (1897) va dir: Espanya és un país intel·lectualment endarrerit, no decadent i, sobretot, d’una mesquinesa deplorable… I aquí em remeto a les actuacions dels principals líders polítics dels partits de la dreta i extrema dreta, que amb una tranquil·litat absoluta, poc ètica i irresponsable, tendeixen a confondre i crispar les persones davant l’aplicació d’autoritat, ordre i justícia, oblidant que autoritat sense llibertat és tirania; ordre sense fraternitat és opressió i justícia sense igualtat és privilegi.

La llei de supervivència animal regeix menjar i no ser menjat, amb la qual cosa s’estableix un equilibri en aquest regne. En el pla humà, menjar aquests animals resulta injust (per a aquests animals) i beneficiós per a nosaltres (supervivència). Vet aquí el parany de la justícia. Per pensar.

Ramon Caba Robletto

Vilobí del Penedès

FER UN COMENTARI