El pervindre de Centreamèrica

0
1195

La realitat de la migració té escenaris tràgics arreu del món: el racisme creixent a Europa i el món, Síria, els països sud-africans, Centreamèrica… La situació global invita a fer una reflexió sobre la condició humana i les possibilitats de progrés i de compromís personal.

A.I. ha fet un informe de la situació als països de l’Amèrica Central: El Salvador, Hondures i Guatemala (*). Aquest va ser el tema de l’acte realitzat a la Biblioteca de Vilafranca el passat dia 9. En aquests països, teòricament en pau, el percentatge d’homicidis per cada 100.000 habitants és, a El Salvador, de 108; a Hondures, 97,2; a Guatemala, 35; a Nord-amèrica, “tan sols” 4,1; i a l’Irak (en guerra), 40,5.

La gent fuig a causa de la violència i la misèria. Superada la frontera de Mèxic, recorre 3.000 km més, clandestinament, per arribar a l’altra frontera, la dels Estats Units. Oficialment, els deportats, de Nord-amèrica a Mèxic, el 2016, han estat  204.817 persones; i de Mèxic a Centreamèrica, 117.900. Fugien de la misèria, l’atur, la corrupció de la policia, la impunitat, la negació del dret d’asil; de les “maras”, la versió local de la màfia, dels seus robatoris i pallisses…

Els infants, sense acompanyants, fugen també de les “maras”: els volen reclutar i es revengen quan han de tornar per força. El 2016, 39.000 estudiants, potser el doble que el 2015, van abandonar els estudis a causa de les “maras”. Quin és el pervindre d’aquests països?

(*) Vegi’s: Hogar dulce hogar? El papel de…, d’A.I., o la novel·la Train kids, en català, que narra l’odissea d’un grup de joves que prova d’arribar a Estats Units.

FER UN COMENTARI