Després d’un any de reflexió, el Premi El Lector de l’Odissea es convoca de nou, però amb canvis substancials: passa de premiar una obra inèdita a una de publicada i la dotació econòmica se substitueix per un guardó amb forma de proposta artística elaborada per alguns artistes locals.

D’aquesta manera, s’ha creat un comitè format per persones vinculades a la llibreria l’Odissea i per experts en literatura que escollirà vint obres publicades en català en el darrer any. Els noms d’aquestes vint obres es farà públic el pròxim 7 d’abril, en el transcurs de la trobada d’autors i lectors que des de fa alguns anys organitza la llibreria l’Odissea. A partir d’aquí, el premi seguirà el mateix funcionament que fins ara, és a dir, el consell de Cent Lectors s’encarregarà de llegir-los, per fer-ho s’organitzarà en grups de lectura formats per 10 persones i se’ls repartiran quatre obres, de manera que cada obra serà llegida i comentada per vint persones. Començaran a finals de juny i enguany tindran fins a tres mesos per a fer-ho, més temps que abans. Aquesta primera fase servirà per fer una selecció i escollir les cinc obres finalistes. A finals de setembre el Consell de Cent lectors les haurà d’haver llegit totes i a mitjans d’octubre està previst anunciar el títol de l’obra guanyadora.

Tot i aquest canvi d’orientació, pels organitzadors del premi els objectius són els mateixos: “continuem promovent la literatura catalana i la lectura, la força i l’esperit del premi es mantenen, però es produeix un canvi de rol, en lloc de descobrir nous escriptors es fa un reconeixement als que ja han publicat”, explica Carmel Carrillo. A més, subratllen que amb aquest nou format els lectors que formen part del Consell tindran una visió molt completa del que es publica al país.

Amb l’objectiu d’afavorir tant com es pugui la relació entre autor i lector, d’abril a setembre s’aniran organitzant diferents trobades per facilitar aquest contacte.

Durant les divuit edicions anteriors, el premi El Lector de l’Odissea, convocat per la llibreria l’Odissea, l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, premiava obres inèdites i l’editorial La Magrana hi col·laborava editant l’obra guanyadora. Fa dos anys, però, aquesta editorial es va desvincular del premi i davant l’abscència d’una editorial amb prou entitat per prendre el relleu, es va decidir obrir un parèntesi per reflexionar i reformular el certamen.

FER UN COMENTARI